κεντρική
Γραφικό έθιμο ή βάρβαρη καθημερινότητα; Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα γαϊδουράκια στο παλαιό λιμάνι των Φηρών υφίστανται κακομεταχείριση από επισκέπτες της Σαντορίνης αλλά και επαγγελματίες του νησιού - Έξι ευρώ για μία... "αυθεντική ελληνική εμπειρία"

Πανέμορφα καλντερίμια, ασβεστωμένα σπίτια, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα - η Σαντορίνη θεωρείται ίσως το πιο εμβληματικό και ειδυλλιακό νησί του Αιγαίου. Για πολλούς μέρος της παραδοσιακής εικόνας είναι και τα γαϊδουράκια που μεταφέρουν πολυάριθμους επισκέπτες, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια από τα παλαιό λιμάνι των Φηρών. Για τους ακτιβιστές της φιλοζωϊκής οργάνωσης PETA, τα άμοιρα γαϊδουράκια απλώς βασανίζονται.

Σε διεθνή καμπάνια της PETA οι τοπικές αρχές κατηγορούνται ότι συγκαλύπτουν περιστατικά κακομεταχείρισης των ζώων στο νησί. Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται μάλιστα γιατί όπως υποστηρίζουν, τους εμποδίζουν να ενημερώσουν τον κόσμο μοιράζοντας φυλλάδια, στα οποία απεικονίζεται ένα εξαντλημένο τετράποδο και δίπλα αναγράφεται η εξής παράκληση: "Τα γαϊδουράκια υποφέρουν για τους τουρίστες. Σας παρακαλούμε μην τα ιππεύετε".

1

Γαϊδουρινή ...υπομονή

Η νέα καμπάνια της PETA "τρέχει" περίπου έναν χρόνο μετά την απόφαση των αρχών να παρέμβουν, απαγορεύοντας βαριά φορτία. Αλλά από τότε, υποστηρίζει η Μαρία Αστραδενή, ακτιβίστρια της φιλοζωϊκής οργάνωσης Direct Action Everywhere, "απολύτως τίποτα δεν έχει αλλάξει". Η ίδια θεωρεί ότι οι τοπικές αρχές κλείνουν τα μάτια στα όσα υφίστανται τα συμπαθή τετράποδα και προτιμούν να προστατεύουν τους επαγγελματίες που τα νοικιάζουν στους τουρίστες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές καμπάνιες για την προστασία των ζώων στη Σαντορίνη. Γι αυτό, οι ακτιβιστές της PETA θεωρούν ότι πρέπει να εντείνουν την πίεση, καταφεύγοντας ακόμη και σε μηνύσεις. "Έχουμε ξεπεράσει πλέον εκείνο το στάδιο, στο οποίο ευαισθητοποιούμε τους επαγγελματίες και τους ενθαρρύνουμε να υιοθετήσουν μία διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στα ζώα", λέει η Μαρία Αστραδενή στην DW. "Τα γαϊδουράκια πρέπει να αφεθούν ελεύθερα", επισημαίνει.

2

Έξι ευρώ για μία ...αυθεντική εμπειρία

Ο συνολικός πληθυσμός των τετραπόδων στη Σαντορίνη έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες κατά 96%. Σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Αθηνών, το 1955 υπήρχαν στο νησί 508.000 γαϊδουράκια, το 2015 είχαν καταγραφεί 12.000, αλλά σήμερα δεν έχουν απομείνει περισσότερα από 2.000.

Ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς τα 520 σκαλοπάτια μέχρι το παλαιό λιμάνι των Φηρών, έως και 20 ώρες ημερησίως. Γι αυτή την "αυθεντική ελληνική εμπειρία", όπως λένε, οι ιδιοκτήτες τους χρεώνουν το δρομολόγιο έξι ευρώ. Και πολλές φορές δίνουν στα ζώα ελάχιστο νερό και λιγοστή τροφή. "Αν βάλεις το χέρι σου κάτω από τη σέλα, θα δεις ότι είναι γεμάτα πληγές", λέει η Μαρία Αστραδενή. "Κι όταν καταρρέουν, οι ιδιοκτήτες τους απλώς τα εγκαταλείπουν, τα αφήνουν να πεθάνουν και παίρνουν ένα νέο γαϊδουράκι ή ένα μουλάρι".

Πηγή: Deutsche Welle

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παραλία στην Ελλάδα
Η άγνωστη παραλία με τα απίθανα νερά για ήσυχες αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
Ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν απόλυτη ηρεμία, φυσική ομορφιά και απομόνωση – μόλις λίγη ώρα από το κέντρο της πόλης
Η άγνωστη παραλία με τα απίθανα νερά για ήσυχες αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
αυτοκίνητο
Αναστάτωση στην Ελλάδα: Τίθενται εκτός νέων συμβολαίων οι οδηγοί σε αυτή την ασφαλιστική
Τρίμηνη απαγόρευση έκδοσης και ανανέωσης συμβολαίων από 1η Ιουλίου – Τι σημαίνει για τους ασφαλισμένους στην Ελλάδα
Αναστάτωση στην Ελλάδα: Τίθενται εκτός νέων συμβολαίων οι οδηγοί σε αυτή την ασφαλιστική