Warning message

Unable to retrieve https://www.facebook.com/thanasis.kampagiannis/posts/10216806344163682 at this time, please check again later.
Thumbnail
Τι αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ

Για δώρο στους υπόδικους ναζί της Χρυσής Αυγής κάνει λόγο η ΚΕΕΡΦΑ, αναφορικά με την τροποποίηση που φέρνει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει την ποινή για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης από 10-20 χρόνια κάθειρξης σε 5-10, ενώ η Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης υποβιβάζεται σε απλή επιβαρυντική περίσταση. Σύμφωνα με καταγγελία της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή, η επιχειρούμενη αυτή τροποποίηση θα βοηθήσει την ηγεσία της οργάνωσης να πέσει στα μαλακά.

Αναλυτικά η καταγγελία:

Δόθηκε στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 6-3-2019 το Σχέδιο Νόμου Ποινικού Κώδικα που συνέταξε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τις σχετικές διαβουλεύσεις. Η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. επιφυλάσσεται για μία συνολική τοποθέτηση για το περιεχόμενό τους σε συνολικότερο χρόνο ενόψει της μεγάλης κοινωνικής ανάγκης για ρυθμίσεις στα εγκλήματα της ρατσιστικής βίας.

Δεν μπορεί να περάσει όμως απαρατήρητη η επιχειρούμενη τροποποίηση του άρθρου 187 Π.Κ. περί εγκληματικής οργάνωσης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση το αδίκημα της Διεύθυνσης Εγκληματικής Οργάνωσης υποβιβάζεται σε απλή επιβαρυντική περίσταση του αδικήματος της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση η οποία (ένταξη) αντιμετωπίζεται και με την τροποποίηση με το ίδιο πλαίσιο ποινής που ισχύει μέχρι τώρα 5-10 χρόνια, ενώ με την ισχύουσα μορφή του άρθρου 187 Π.Κ. η  Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης απειλείται με ποινή κάθειρξης 10-20 ετών. Συνεπώς το ελάχιστο όριο της απειλούμενης ποινής των 10 ετών παύει να υφίσταται και μετατρέπεται από ελάχιστο σε μέγιστο. 

Η τροποποίηση αυτή αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην εκκρεμή δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία συμπληρώνει τέσσερα χρόνια και φτάνει στο τέλος της, Αποτελεί ένα ανέλπιστο δώρο για όσους κατηγορούνται για την Διεύθυνση της Χρυσής Αυγής ως Εγκληματικής Οργάνωσης, δηλαδή ολόκληρη την ηγεσία της και συνολικά 20 από τους 68 κατηγορουμένους στη δίκη, που  προχωρεί στο τελευταίο της στάδιο με συντριπτικό αποδεικτικό υλικό ενάντιά τους.

Και τούτο διότι εάν η διάταξη αυτή ψηφιστεί όπως προτείνεται μέχρι να τελειώσει η δίκη, θα υπερισχύσει της προηγούμενης λόγω της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και θα οδηγήσει σε πλαίσιο ποινών 5-10 χρόνια αντί για 10-20 που ισχύει τώρα. Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει ατιμωρησία του αρχηγού και της ηγεσίας και εξίσωσή τους με τα απλά εκτελεστικά όργανα. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται τροποποίηση του άρθρου 187 Π.Κ. προς όφελος των υπόδικων για την εγκληματική οργάνωση Χ.Α. Τον Αύγουστο 2014 και ενώ η ηγεσία της βρισκόταν έγκλειστη στον Κορυδαλλό και διωκόμενη για τα αδικήματα που οδήγησαν στην σημερινή δίκη, η τότε Κυβέρνηση Σαμαρά ανακοίνωσε την πρόθεσή της να τροποποιήσει το άρθρο 187 Π.Κ. έτσι ώστε στοιχείο για το αδίκημα της Εγκληματικής Οργάνωσης να αποτελεί το οικονομικό κίνητρο των κατηγορουμένων. Αν η τροποποίηση αυτή περνούσε θα οδηγούσε σε άμεση αποφυλάκιση και απαλλαγή των κατηγορουμένων για την υπόθεση Χρυσή Αυγή στους οποίους δεν είχε αποδοθεί έως τότε οικονομικό κίνητρο. Η αποφασιστική αντίδραση του αντιφασιστικού κινήματος ματαίωσε τα σχέδια αυτά που όμως έδωσαν λαβή για ψευδοερμηνείες του Π.Κ. 187 τις οποίες φυσικά εκμεταλλεύτηκαν δεόντως οι κατηγορούμενοι της Χ.Α. στην επικοινωνιακή τους ρητορική, έστω και χωρίς νομικό αποτέλεσμα.

Η επιχειρούμενη τροποποίηση δεν πρέπει να περάσει. Θα είναι ένα πισώπλατο χτύπημα στα θύματα της ρατσιστικής και φασιστικής βίας από την δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής και όλων των παραφυάδων της. Η προτεινόμενη τροποποίηση καμία σχέση δεν έχει με δικαιωματικές ευαισθησίες κατά του πλαισίου των τρομονόμων, το οποίο μάλιστα στη διάταξη του άρθρου 187Α ενισχύεται σκανδαλωδώς. Ας μην τολμήσει λοιπόν η κυβέρνηση να μας κατηγορήσει για “ποινικό λαϊκισμό”.

Η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροποποίηση και καλεί όλες τις δυνάμεις του αντιφασιστικού κινήματος σε αποφασιστική εγρήγορση και κινητοποίηση για να μην περάσει η επιχειρούμενη τροποποίηση του Π.Κ. 187 και κάθε είδους ατιμωρησία της ηγεσίας της Χ.Α.

ΚΑΛΟΥΜΕ σε μαζική συμμετοχή στον διεθνή αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό ξεσηκωμό με συλλαλητήριο στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 3μμ, στη Θεσσαλονίκη στο Αγ.Βενιζέλου στις 12μεσ και σε άλλες πόλεις.

*****

Ανάρτηση για το ζήτημα πραγματοποίησε και ο γνωστός δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Αναλυτικά αναφέρει: 

Συμπληρωματικά στα όσα πολύ σοβαρά καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ για την επιχειρούμενη τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ):

Το νέο άρθρο 187 μειώνει την ποινή για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης από 10-20 χρόνια κάθειρξης σε 5-10. Στην ουσία η ποινική ευθύνη του μέλους της εγκληματικής οργάνωσης (5-10 έτη) εξομοιώνεται με αυτή του διευθύνοντος. Πρόκειται για παρέμβαση στην υπό εξέλιξη δίκη της Χρυσής Αυγής, που ρίχνει τον Μιχαλολιάκο και την υπόλοιπη ηγεσία της ΧΑ στα μαλακά. Όπως είχε επιχειρήσει να το πράξει και η ΝΔ με το προσχέδιο ΠΚ του 2014, όπου σχεδίαζε να εντάξει στην αντικειμενική υπόσταση της εγκληματικής οργάνωσης το οικονομικό κίνητρο, έτσι και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με την τροποποίηση που προτείνει στο δικό του προσχέδιο βοηθάει την υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής.

Για να προλάβουμε τον δικαιωματικό υπουργό κύριο Καλογήρου, που εσπευσε να καταγγείλει προκαταβολικά τυχόν “ποινικό λαϊκισμό” στη δημόσια διαβούλευση, να υποδείξουμε την αντίφαση: οι αλλαγές στο 187Α (τρομοκρατική οργάνωση) κινούνται, αντίθετα με το 187, προς την αυστηροποίηση. Δηλαδή: Όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει πλέον ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία την τρομοκρατική οργάνωση που τελεί πλημμελήματα, αλλά προστίθενται μορφές αξιόποινης συμμετοχής στο 187Α τύπου “πρόκλησης” και “διέγερσης”΄και μάλιστα “μέσω διαδικτύου”. Δηλαδή σε ένα άρθρο που είναι ήδη σκανδαλωδώς νεφελώδες και ποινικοποιεί την οργάνωση “που επιδιώκει εγκληματικές πράξεις” και όχι την οργάνωση “που τελεί εγκληματικές πράξεις”, που εισάγει την έννοια του τρομοκράτη (λες και το δικαστήριο δικάζει εγκληματικό προφίλ και όχι εγκληματική πράξη), η κυβέρνηση ποινικοποιεί πλέον και τη “διέγερση” τέλεσης αυτού του νεφελώδους αδικήματος, που έχει ήδη οδηγήσει (με την παρούσα μορφή του!) αθώους ανθρώπους στη φυλακή (βλ. περίπτωση Ηριάννας).

Τι μας ζητάει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός του: να καταπιούμε την επέκταση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά να φυλάξουμε τις δικαιωματικές μας ευαισθησίες για την ελάφρυνση του 187, του άρθρου δηλαδή με το οποίο (τυχαία) δικάζεται ο Μιχαλολιάκος. Ίσως μάλιστα να μας θυμίσει ο συνάδελφος υπουργός και τα κείμενα που συνυπογράφαμε για την κατάργηση των τρομονόμων και να μας εγκαλέσει, πάντα στα πλαίσια της καταπολέμησης του “ποινικού λαϊκισμού”.

Η αλλαγή αυτή δεν θα περάσει. Και όποιος παπαγάλος της κυβέρνησης σάς πει το αντίθετο, απαντήστε του: Τελειώσατε.

https://www.facebook.com/thanasis.kampagiannis/posts/10216806344163682

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

smartphone_apps.jpg
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
Δεν έχει σημασία πόσο φανατικός φωτογράφος είσαι με το κινητό σου, κάθε σου λήψη μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη με λίγη επεξεργασία
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
σχολεία
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας
«Στα τριάντα εννιά χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Aπριλίου ουδείς νοήμων και λογικός άνθρωπος έχει βρεθεί να πει έναν καλό λόγο για την...
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας