Thumbnail
Συνταγή

Ένα εξαιρετικό ριζότο, με μοναδικά, φυσικά αρώματα και γεύση από τη χώρα μας!

"Η ποσότητα είναι για δύο άτομα ως κύριο γεύμα με μία σαλάτα (δροσερή)
Προτιμώ να το μαγειρεύω το καλοκαίρι"

Υλικά
1,5 φλυτζάνι του ταγιού ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα (τα βρίσκεις παντού) καρναρόλι, ή βιαλόνε (σε ντελι)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
1 φλυτζανάκι κρασί λευκό ξηρό (το κρατάμε έξω από το ψυγείο)
200 γρ ντοματίνια τριμμένα στο μπλέντερ
150 γραμ. ντοματίνια κομμένα στα δύο
1 σακουλάκι κουκουνάρι (το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι χωρίς λίπος για να βγάλει τα αρώματα, ανακατεύοντας, για να μη μαυρίσει. Προσοχή καίγεται εύκολα. Το αφήνουμε στην άκρη).
Φύλλα βασιλικού καλοκαίρι ή μαιντανού τον χειμώνα, 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένα και μερικά για γαρνίρισμα
Παρμεζάνα 1 φλυτζάνι
Αλάτι πιπέρι
Το υγρό- 3,5-4 φορές της ποσότητας του ρυζιού-το έχουμε σε κατσαρολάκι να είναι ζεστό ή σε βραστήρα
(εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ νερό) Σε άλλα ριζότα μπορείς μέσα στο νερό να βράσεις διάφορα λαχανικά ή μυρωδικά ανάλογα τι σου αρέσει να βγάζει άρωμα στο ριζότο).

Εκτέλεση
Τσιγαρίζω το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί (προσοχή να μη μαυρίσει)
Ρίχνω το ρύζι και ανακατεύω συνέχεια 2’-3’ μέχρι να λαδωθεί καλά,
Ρίχνω, το κρασί αργά, ανακατεύοντας συνέχεια.

Στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία- πολύ λίγο - και αρχίζω και ρίχνω το ζεστό νερό - ποσότητα 1 φλυτζανιού - ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να το ρουφήξει, για να συνεχίσω με την επόμενη δόση.
Ενδιάμεσα ρίχνω και τα τριμμένα (σάλτσα) ντοματίνια μέχρι να τελειώσουν και αλατίζω με χοντρό αλάτι.
Προς το τέλος, δηλαδή στα 20’ ρίχνω λίγα κομμένα ντοματίνια, τη μισή παρμεζάνα (προεραιτική), το βασιλικό ή μαιντανό και το μισό κουκουνάρι και πιπέρι.
Η όλη διαδικασία κρατά περίπου 20’-25’ και σχεδόν τελειώνει το νερό.

Το ρύζι βγάζει την κόλλα και χυλώνει αλλά δεν λαπαδιάζει. Το δοκιμάζεις, διορθώνεις τη γεύση με αλάτι.
Προσοχή, όταν βγεί από την εστία πρέπει να είναι υδαρές σαν ένα πολύ πηχτό χυλό και να φαγωθεί αμέσως. Πήζει και στεγνώνει στα 15’

Σερβίρισμα
Το βάζω σε μία βαθιά πιατέλα, και το διακοσμώ με λίγα κομμένα ντοματίνια, τα φύλλα του βασιλικού ή μαιντανού, το κουκουνάρι
Τελευταία πινελιά, λίγο ωμό ελαιόλαδο τριμμένο πιπέρι.
Σερβίρω το τυρί χωριστά και το αφήνω στη διάθεση του καθενός

Η συμβουλή μου: Το ριζότο απαιτεί υπομονή και διαρκή παρουσία πάνω από την κατσαρόλα

Σημειώσεις
Φλυτζανάκι= του εσπρεσσο
Φλυτζάνι =του τσαγιού

Συνταγή: Δώρα Κανακίδου

thessalonikiartsandculture.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΙΠΛΩΜΑ
Νέες ρυθμίσεις για τη συνάφεια μεταπτυχιακών τίτλων στην ειδική αγωγή και τη σχολική ψυχολογία - Επίσημη έκδοση της 27ης τροποποίησης
Η τροποποίηση φέρει την υπογραφή του Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Νικολάου Παπαϊωάννου, και εντάσσεται στο πλαίσιο της...
Νέες ρυθμίσεις για τη συνάφεια μεταπτυχιακών τίτλων στην ειδική αγωγή και τη σχολική ψυχολογία - Επίσημη έκδοση της 27ης τροποποίησης
Υπουργείο Παιδείας
Κυρώθηκε ο τελικός πίνακας επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης στην Κρήτη
Κυρώθηκε ο τελικός πίνακας επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης
skordo.jpg
Σκόρδο: Ένα φυσικό φάρμακο και superfood
Το σκόρδο ξεχωρίζει ως μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές χάρη στην αλλισίνη, μια ένωση πλούσια σε θείο που είναι υπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά του...
Σκόρδο: Ένα φυσικό φάρμακο και superfood
ξινόγαλο0
Ο συνδυασμός που ενισχύει ανοσοποιητικό και μεταβολισμό
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Nottingham, ορισμένα συμπληρώματα φαίνεται να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται...
Ο συνδυασμός που ενισχύει ανοσοποιητικό και μεταβολισμό