Thumbnail
Το κάπνισμα είναι -μετά την υπέρταση- η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη, καθώς τουλάχιστον το 11% των συνολικών θανάτων το 2015 ή 6,4 εκατομμύρια θάνατοι συνδέονταν με αυτό.

Παρόλο που το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί σε πολλές χώρες κατά τα τελευταία 25 χρόνια, ένας στους τέσσερις άνδρες και μία στις 20 γυναίκες -συνολικά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι- συνεχίζουν να καπνίζουν κάθε μέρα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, χωρίς να συνυπολογίζονται οι πιο περιστασιακοί καπνιστές.

Η μελέτη, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Εμανουέλα Γακίδου του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία για 195 χώρες και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", δείχνει ότι μεταξύ 1990 - 2015 το ποσοστό των καθημερινών ανδρών καπνιστών διεθνώς μειώθηκε κατά 28% (από 35% σε 25%), ενώ των γυναικών κατά 34% (από 8% σε 5,4%).

Κατά μέσο όρο το ποσοστό των καπνιστών και των δύο φύλων μειώθηκε κατά 29,4% από το 1990, πέφτοντας στο 15,3% το 2015. Όμως, λόγω και της συνεχούς αύξησης του παγκοσμίου πληθυσμού, το 2015 οι καθημερινοί καπνιστές στη Γη ήσαν περισσότεροι σε απόλυτο αριθμό, καθώς υπολογίζονταν σε 933 εκατομμύρια έναντι 870,4 εκατομμυρίων το 1990.
   
«Οι συνεπείς προσπάθειες ελέγχου του καπνίσματος έχουν φέρει πρόοδο στη μείωση της θανατηφόρας συνήθειας του καπνίσματος σε μεγάλο μέρος του κόσμου, όμως πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. Η αύξηση του αριθμού των καθημερινών καπνιστών συνεχίζει να ξεπερνάει την παγκόσμια μείωση στα ποσοστά καθημερινού καπνίσματος» δήλωσε η κ. Γακίδου.

Οι χώρες με τους περισσότερους άνδρες καθημερινούς καπνιστές το 2015 ήσαν η Κίνα (254 εκατομμύρια), η Ινδία (91 εκατ.) και η Ινδονησία (50 εκατ.). Αντίστοιχα στις γυναίκες, ήσαν οι ΗΠΑ (17 εκατ.), η Κίνα (14 εκατ.) και η Ινδία (13,5 εκατ.).
   
Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε ποσοστό γυναικών καθημερινών καπνιστριών (27%), δηλαδή πάνω από μία στις τέσσερις Ελληνίδες καπνίζουν κάθε μέρα. Προηγούνται η Γροιλανδία (44%) και η Βουλγαρία (28%), ενώ έπονται το Μαυροβούνιο (26%) και η Κροατία (25%).
   
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότεροι άνδρες καθημερινοί καπνιστές υπάρχουν σε χώρες μεσαίου επιπέδου ανάπτυξης, ενώ οι περισσότερες γυναίκες καθημερινές καπνίστριες στις ανεπτυγμένες χώρες. Από ηλικιακής πλευράς, οι περισσότεροι καθημερινοί καπνιστές είναι 25 έως 35 ετών.
   
Το κάπνισμα είναι -μετά την υπέρταση- η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη, καθώς τουλάχιστον το 11% των συνολικών θανάτων το 2015 ή 6,4 εκατομμύρια θάνατοι συνδέονταν με αυτό. Οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα, εμφάνισαν αύξηση 4,7% παγκοσμίως μεταξύ 1990-2015. Επιπλέον, το κάπνισμα σχετίζεται με την επιβάρυνση της υγείας και με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές, καρκίνος, πνευμόνων κ.α.) εκατομμυρίων ανθρώπων.
   
Σύμφωνα με την κ. Γακίδου, «παρά τις ορισμένες ιστορίες επιτυχίας, το κάπνισμα παρέμεινε το 2015 η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε 100 χώρες». Όπως είπε, «χρειάζονται πιο συντονισμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, εφαρμογή των μέτρων ελέγχου του καπνίσματος και σταθερή πολιτική βούληση να αντισταθμιστούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Παρά την πρόοδο, ο πόλεμος κατά του καπνίσματος πολύ απέχει από το να έχει κερδηθεί, ιδίως στις χώρες με τους μεγαλύτερους αριθμούς καπνιστών».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kikloforiakes-rithmiseis.jpg
Κηδεία Διονύση Σαββόπουλου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο - Ποιοι δρόμοι κλείνουν
Αυστηρά μέτρα από την Τροχαία λόγω της κηδείας του μεγάλου δημιουργού – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί από νωρίς το πρωί του Σαββάτου
Κηδεία Διονύση Σαββόπουλου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο - Ποιοι δρόμοι κλείνουν
Συλλήψεις για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι οι 11 από τους 12 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν
Οι απολογίες συνεχίζονται για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Οι 11 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ ο δωδέκατος θα απολογηθεί τη Δευτέρα
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι οι 11 από τους 12 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν
Αυτοκίνητα στην Αττική Οδό
Το Υπουργείο Μεταφορών, το «μακάβριο» SMS και η οργή του Βαγγέλη Βλάχου για τα Τέμπη
«Δεν έχασα κανέναν την 28η Οκτωβρίου, αλλά το 3ήμερο της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη» - Αντιδράσεις προκαλεί το SMS του υπουργείου Μεταφορών για τα...
Το Υπουργείο Μεταφορών, το «μακάβριο» SMS και η οργή του Βαγγέλη Βλάχου για τα Τέμπη