Thumbnail
Παραδείγματα

Κλειδί που ανοίγει την πόρτα εξόδου στη σύνταξη είναι από εδώ και στο εξής η ηλικία των 58 ετών για τους ασφαλισμένους που θα αποχωρήσουν με 35 ως 37 έτη, είτε είναι στο ΙΚΑ είτε στο Δημόσιο είτε σε πρώην ειδικά ταμεία όπως αυτά των ΔΕΚΟ των τραπεζών, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (ταμεία Τύπου) αλλά και των ταμείων μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ).

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, πιο ευνοημένοι, παρά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τις 19/8/2015, παραμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς μπορεί να ανεβαίνουν τα όρια ηλικίας, αλλά οι προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τους επιτρέπουν την έξοδο όχι μόνο με μία αλλά με περισσότερες εναλλακτικές προϋποθέσεις.

Αν για παράδειγμα είναι διορισμένοι πριν από το 1983, μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας αν έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη μέχρι τις 18/8/2015 ή με τουλάχιστον 25 έτη αρκεί να είχαν κλείσει οι μεν άνδρες τα 60 για να πάρουν μειωμένη σύνταξη ή τα 65 για να πάρουν πλήρη, και το 55ο ή το 60ό έτος αντίστοιχα οι γυναίκες μέχρι τις 18/8/2015. Οι δε γυναίκες είναι ακόμη πιο ευνοημένες, γιατί, ως έγγαμες, και με πρόσληψη πριν από το 1983, αποχωρούν χωρίς όριο ηλικίας είτε με 35ετία ως τις 18/8/2015 είτε και με 24,5 έτη ασφάλισης αν είχαν ανήλικο παιδί ως το 2010 ή με 27,5 έτη ασφάλισης, αν τα συμπλήρωσαν το 2011 και το 2012, με ανήλικο τέκνο. Οι περισσότερες γυναίκες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν τους αγγίζουν οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας.

Υπάρχουν όμως και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, κατ’ εκτίμηση πάνω από 350.000, οι οποίοι εγκλωβίζονται από τις αλλαγές.

Για παράδειγμα, μια κατηγορία είναι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι παγιδεύονται για σύνταξη στα 67, αν βεβαίως δεν θεμελιώσουν δικαίωμα εξόδου με διατάξεις 35ετίας, ώστε να αποχωρήσουν από τα 58 και 6 μήνες έως τα 62.

Χαμένοι από τις αλλαγές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, είναι επίσης οι γονείς με ανήλικο τέκνο. Αν δεν έχουν κλείσει το 52ο ή το 55ο έτος μέχρι τις 18/8/2015, τότε θα οδηγηθούν για σύνταξη σταδιακά στα 67.

Παγίδες κρύβει και η πρόωρη έξοδος ακόμη και για όσους είχαν το όριο ηλικίας για να πάρουν μειωμένη σύνταξη πριν από τις 18/8/2015, καθώς το ποσοστό της περικοπής που θα έχουν θα υπολογιστεί με βάση τα έτη ηλικίας που υπολείπονται από το νέο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη που ισχύει μετά τις 19/8/2015.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κλειστά σχολεία
Καταγγελίες για αδιαφάνεια στις μεταθέσεις των Μουσικών Σχολείων – Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
Βουλευτές ζητούν άμεση θεσμική λύση και αντικειμενικά κριτήρια για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών
Καταγγελίες για αδιαφάνεια στις μεταθέσεις των Μουσικών Σχολείων – Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
AFISA OMHROS 2 0
Παρέμβαση για τα Εσπερινά Λύκεια: Ζητείται άμεσος ανασχεδιασμός του θεσμικού τους ρόλου
Υπόμνημα προς την υπουργό Παιδείας από τον Διευθυντή του Εσπερινού ΓΕΛ Βόλου – «Δομική ανισότητα για εργαζόμενους μαθητές και αποκλεισμός από τα ΑΕΙ»
Παρέμβαση για τα Εσπερινά Λύκεια: Ζητείται άμεσος ανασχεδιασμός του θεσμικού τους ρόλου
oiele
«Όμηρος 2.0»: Τα ομηρικά έπη συναντούν την Τεχνητή Νοημοσύνη σε πρωτοποριακό webinar
Η heromathesis και το Πανεπιστήμιο Πάφου, με τη στήριξη της ΟΙΕΛΕ, ανοίγουν νέους δρόμους στη διδασκαλία του Ομήρου
«Όμηρος 2.0»: Τα ομηρικά έπη συναντούν την Τεχνητή Νοημοσύνη σε πρωτοποριακό webinar