Κι από Ιούλιο... κατασχέσεις
Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου

Μόλις τρεις ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι οφειλέτες του Δημοσίου, προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους σε έως και 100 δόσεις. Την Παρασκευή 26 Ιουνίου λήγει η παράταση του ενός μηνός που είχε δοθεί και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί νέα, καθώς απαιτείται τροποποίηση της διάταξης που έδινε τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να παρατείνει για ένα μήνα την αρχική προθεσμία.

Οπως προκύπτει από τον έως τώρα απολογισμό, έχουν υποβληθεί συνολικά περισσότερες από 850.000 αιτήσεις από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, προκειμένου να ρυθμίσουν περίπου 5 δισ. ευρώ χρέη. Στα ταμεία του Δημοσίου έχουν εισρεύσει περίπου 410 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων -με ή χωρίς προκαταβολή αλλά κυρίως με την προκαταβολή- αυξήθηκε σημαντικά, καθώς μετά τη λήξη της προθεσμίας έρχονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αρχής γενομένης από τους πλούσιους οφειλέτες, η πλειονότητα των οποίων αγνόησε επιδεικτικά τη ρύθμιση παρά τους ευνοϊκότατους όρους. Σε σύνολο 6.500 μεγάλων οφειλετών μόνο 220 μπήκαν στη ρύθμιση, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έδωσε συγκεκριμένες εντολές προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), από την επόμενη εβδομάδα θα ενεργοποιηθούν ξανά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας) για όσους έχουν αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα σημεία εκείνα στα οποία αναλύονται οι τρόποι και οι μέθοδοι διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου.

Ειδικότερα:

• Για οφειλές για τις οποίες αποκτάται εκτελεστός τίτλος από 1/1/2014 και μετά πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης καθίσταται υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/ υπερημερίας, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου. Πρακτικά, αν η Φορολογική Διοίκηση προτίθεται να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτου πρέπει νωρίτερα να ενημερώσει τον φορολογούμενο, αλλά αν πρόκειται να κάνει κατάσχεση τραπεζικής κατάθεσης ο φορολογούμενος θα το μάθει τελευταίος.

• Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων του ακινήτου ακόμη και εάν αυτά δεν περιγράφονται στην έκθεση κατάσχεσης ή αν ήταν παρών ο οφειλέτης κατά την κατάσχεση από τότε. Εκθεση κατάσχεσης όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και πλειστηριασμό του ακινήτου.

• Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση 40 ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Εάν δεν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός την ορισθείσα από το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα το αργότερο εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν διενεργήθηκε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία.

• Η αναστολή εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού, καθίσταται εφικτή με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσόν αυτών μηνιαίως -αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών- είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσόν αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αυτών, το εναπομένον όμως ποσόν δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.500 ευρώ.

Πηγή: efsyn.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Ρόδος - Πατέρας γυναικοκτόνου: "Το έκανε από τη μεγάλη του αγάπη"

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 24/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

dei logo xepoulima idiotikopoiisi
Ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου - Μειοψηφία το Δημόσιο
Προς ιδιωτικοποίηση και η ΔΕΗ - Μειοψηφικό πακέτο μετοχών θα κατέχει το Δημόσιο - Αντίθετη η ΓΕΝΟΠ - «Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού», καταγγέλλει ο...
Ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου - Μειοψηφία το Δημόσιο
ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Απεργία - αποχή και κλιμάκωση κινητοποιήσεων
«Σε κάθε Σύλλογο Διδασκόντων επιβεβαιώνουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Προέδρων ΕΛΜΕ για απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία που σχετίζεται...
ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Απεργία - αποχή και κλιμάκωση κινητοποιήσεων
Εκτακτο! Τι ισχύει με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και την αναγνώριση πλασματικών ετών
Διευκρινήσεις για το δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1/1/2022. την προθεσμία αναγνώρισης πλασματικών ετών και συνολικά για τη διαμόρφωση των όρων και...
Εκτακτο! Τι ισχύει με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και την αναγνώριση πλασματικών ετών