Thumbnail

Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας μιλά για "σημειακά κενά" και διατείνεται ότι είναι ζήτημα ημερών η κανονική λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, εγκύκλιος Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έρχεται να τον διαψεύσει, καθώς καλεί τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων να μην υπολογίσουν δάσκαλο για τα δημοτικά που λειτουργούν με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και να υπολογίσουν μόνον έναν δάσκαλο για τα υπόλοιπα. Αυτό σημαίνει ότι σε 1.165 σχολεία ΕΑΕΠ δεν θα λειτουργήσει ουσιαστικά ολοήμερο πρόγραμμα, βυθίζοντας σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες που από χθες ενημερώνονταν για την εξέλιξη.    

 Και μετά ο υπουργός επιμένει να χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ υποκίνηση των αγώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας για το δημόσιο σχολείο. "Οι μνημονιακές πολιτικές υποκινούν τους αγώνες", απάντησε η αξιωματική αντιπολίτευση. Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι η μνημονιακή πολιτική αυτή που «κλείνει» κυριολεκτικά και μεταφορικά τα σχολεία.

 

 Είναι η μνημονιακή πολιτική αυτή που απαξιώνει με γοργούς ρυθμούς τη δημοσιά παιδεία καθώς υποχρηματοδοτεί τις λειτουργικές ανάγκες της, απολύει μαζικά τους εργαζόμενους εκεί, επιβάλλει μισθούς πείνας, κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια μέσω συγχωνεύσεων, καταργεί ολόκληρους εκπαιδευτικούς κλάδους χάριν της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικής κερδοσκοπίας, αυξάνει την μαθητική διαρροή ορθώνοντας ταξικά στεγανά.
 
 Οι πολίτες γνωρίζουν επίσης ότι η απαξίωση αυτή δεν συμβαίνει μόνο στο χώρο της δημόσιας παιδείας, αλλά και στους χώρους της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
 Οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτή η απαξίωση οτιδήποτε δημόσιου χάριν ιδιωτών-κερδοσκόπων είναι η ίδια ακριβώς μνημονιακή πολιτική που πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, επιβάλει απίστευτα χαράτσια και οδηγεί σε εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα και εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας. Γι’ αυτό άλλωστε οι κινητοποιήσεις στην Παιδεία και αλλού είναι επαρκώς πολιτικοποιημένες ώστε να μην περιορίζονται σε επιμέρους αιτήματα αλλά να διεκδικούν την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος 
 
Πηγή: avgi.gr, left.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δασκάλα
Σημαντική άνοδος των αποχωρήσεων δασκάλων και νηπιαγωγών τα τελευταία χρόνια - 196 εκπαιδευτικοί αποχωρούν το 2026
Σημαντική αύξηση αποχωρήσεων δασκάλων ΠΕ70: Τι δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων 10 ετών
Σημαντική άνοδος των αποχωρήσεων δασκάλων και νηπιαγωγών τα τελευταία χρόνια - 196 εκπαιδευτικοί αποχωρούν το 2026
σκνη
Έκτακτο δελτίο καιρού: Αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αθήνα - Έρχονται καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι
Το δελτίο υπογραμμίζει ότι οι καιρικές συνθήκες παραμένουν επικίνδυνες για πολλές περιοχές της χώρας
Έκτακτο δελτίο καιρού: Αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αθήνα - Έρχονται καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι
πρια
Τραυματισμός μαθήτριας σε φθαρμένο προαύλιο σχολείου - Σοβαρές καταγγελίες για επικίνδυνες σχολικές υποδομές μετά από το ατύχημα
Στο στόχαστρο η κατάσταση των σχολικών αυλών μετά τον τραυματισμό μαθήτριας
Τραυματισμός μαθήτριας σε φθαρμένο προαύλιο σχολείου - Σοβαρές καταγγελίες για επικίνδυνες σχολικές υποδομές μετά από το ατύχημα