Thumbnail
Ποινές με αναστολή για τα συνθήματα, χιλιάδες στην πορεία για τον 19χρονο

Εμείς βάψαμε με σπρέι συνθήματα, οι άλλοι με αίμα τα χέρια τους». Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση 12 μηνών, με 3ετή αναστολή, τον καθένα, επτά νεαρούς που είχαν συλληφθεί επειδή έγραψαν συνθήματα σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άδικο χαμό του 19χρονου Θανάση Καναούτη, που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την πτώση του από το τρόλεϊ στην Αθήνα, ύστερα από διαπληκτισμό που είχε με ελεγκτή επειδή δεν είχε εισιτήριο. Το ίδιο δικαστήριο αθώωσε έξι συγκατηγορουμένους τους που συνελήφθησαν κατά την ίδια αστυνομική επιχείρηση, που έγινε τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οπως αποδείχθηκε, οι έξι αθωωθέντες βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο, αφού, σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις, ήταν απλώς περαστικοί και ουδεμία σχέση είχαν με τα συνθήματα. «Είναι ντροπή να γίνεται αυτό το δικαστήριο μετά τον θάνατο ενός νεαρού ανθρώπου που πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή το γεγονός ότι δεν είχε εισιτήριο» ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων, ενώ ένας εξ αυτών αναρωτήθηκε: «Πόσο τελικά στοιχίζει μια ανθρώπινη ζωή;» Οπως τόνισαν, η είδηση του θανάτου προκάλεσε ένα αυθόρμητο κύμα συμπαράστασης, «με αποτέλεσμα να βγούμε στους δρόμους για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας».

 
Οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν ότι έγραψαν συνθήματα μόνο σε ένα εκδοτήριο του ΟΑΣΘ, ενέργεια όμως που δεν αναφερόταν στη δικογραφία, αρνούμενοι τις διακεκριμένες φθορές που τους απέδιδε το κατηγορητήριο σε οχήματα και στάσεις του ΟΑΣΘ, καθώς και στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς. Τελικά οι επτά νεαροί κρίθηκαν ένοχοι για τα συνθήματα στα αστικά λεωφορεία. Χαρακτηριστική του μεγέθους των καταστροφών που προκλήθηκαν ήταν η κατάθεση μάρτυρα υπεράσπισης (επρόκειτο για ελαιοχρωματιστή), ο οποίος τόνισε ότι «τα συνθήματα απομακρύνονται σε 10 λεπτά με ένα νέφτι αξίας 1 ευρώ».
 
Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κατά της απόφασης και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δίκη προκάλεσε για μία ακόμη φορά την κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. Τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ επιστρατεύτηκαν στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες αλληλέγγυοι.
 
«Κανένας ελεγκτής στη ζωή μας»
 
Περισσότεροι από 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε χθες στο Περιστέρι για τον αδικοχαμένο Θανάση Καναούτη, ο οποίος έχασε προσφάτως τη ζωή του με αφορμή τη μη καταβολή του αντιτίμου του εισιτηρίου του τρόλεϊ στο οποίο επέβαινε. «Κανένας ελεγκτής στη ζωή μας», ήταν το βασικό περιεχόμενο μιας κινητοποίησης με παλμό και έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά.
 
Κυριάρχησαν συνθήματα υπέρ της ελεύθερης και δωρεάν μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κατά της κρατικής καταστολής, ενώ πετάχτηκαν τρικάκια και μοιράστηκαν φυλλάδια με σχετικό περιεχόμενο. «Ο Θανάσης δεν πέθανε, τον σκότωσαν», ήταν η άποψη που επικρατούσε στις συζητήσεις των διαδηλωτών. Η πλειονότητα της κοινωνίας, άλλωστε, αποδίδει το τραγικό αποτέλεσμα στη γενικότερη οικονομική επίθεση που δέχονται οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
 
alfavita.gr με στοιχεία από EFSYN.GR
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ατ
Οι αταξίες του ιδιωτικού σχολείου του «βουνού» Ataxia στο Στείρι Βοιωτίας
Οι απογοητευμένοι γονείς που αναγκάστηκαν να πάρουν τα παιδιά τους από το αυτοαποκαλούμενο πρώτο «δημοκρατικό σχολείο του βουνού» και τα αναπάντητα...
Οι αταξίες του ιδιωτικού σχολείου του «βουνού» Ataxia στο Στείρι Βοιωτίας
ELLINIKHGLOSSA
Γλώσσα: Ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιεί όλη η ανθρωπότητα
Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας είναι τεράστιος, όπως αποδεικνύουν οι δεκάδες λέξεις που δανείσαμε παγκοσμίως για να έχουν να συνεννοούνται οι...
Γλώσσα: Ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιεί όλη η ανθρωπότητα