ΑΣΕΠ διαγωνισμός 2023
Με νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών επιτρέπεται στο ΑΣΕΠ να προχωρήσει τις διαδικασίες πρόσληψης των επιτυχόντων του πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού

Η προεκλογική περίοδος επιφέρει δια νόμου το «πάγωμα» όλων των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, επηρεάζοντας και τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. 

Σύμφωνα με  νόμο που θεσπίστηκε το 1994, με στόχο να διασφαλιστεί η ορθότητα των προσλήψεων του τακτικού και εποχικού προσωπικού, επιβάλλεται το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο κατά την περίοδο των εκλογών (άρθρο 28 του Ν.2190/1994).

Σύμφωνα με το proson.gr, το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε νομοσχέδιο που προβλέπει την εξαίρεση της αναστολής προσλήψεων και αφορά, ανάμεσα σε άλλα, και τον γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. 

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 4 Απριλίου, φέρει τον τίτλο: «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού - Ρυθμίσεις σχετικά με τον ειδικό εκλογικό χώρο για ΑμεΑ και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» και προβλέπει την εξαίρεση της αναστολής προσλήψεων.

Οι εξαιρέσεις του άρθρου 21

Πιο συγκεκριμένα, όσο αφορά τον Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ:

«Από τους περιορισμούς του άρθρου 28 του ν. 2190/1994, περί ρύθμισης προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών κατά τις προεκλογικές περιόδους, εξαιρούνται:

 • Οι ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της προκήρυξης 2Γ/2022 του Α.Σ.Ε.Π. (ΑΣΕΠ 75) σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4765/2021.»

Οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού διασφαλίζουν την πρόσληψή τους, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση.

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης, του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ αναμένονται στα μέσα Απριλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι σε παλαιότερο ρεπορτάζ το proson.gr, είχε αναφερθεί πως η Αρχή σχεδίαζε να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα πριν από τις εκλογέςταχύτερα από κάθε άλλη φορά.

Υπενθυμίζεται επίσης, πως ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2023 με τη συμμετοχή 77.000 και πλέον υποψηφίων, σε 527 εξεταστικά κέντρα σε 43 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα.

  Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις

  Οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού θα μπουν, βάσει της συνολικής τους βαθμολογίας και κατά φθίνουσα σειρά, σε πίνακες κατάταξης ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα. Σε αυτό το σημείο, και αφού το ΑΣΕΠ εκδώσει τους οριστικούς πίνακες κατάταξης, θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού.

  Στη συνέχεια, οι επιτυχόντες του πρώτου σταδίου δύναται να συμμετάσχουν, στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων αντίστοιχων κλάδων ή ειδικοτήτων που θα εκδίδουν οι διάφοροι φορείς του δημοσίου. Στο δεύτερο στάδιο, οι προκηρύξεις θα εκδίδονται από δήμους, υπουργεία, περιφέρειες, οργανισμούς, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, κλπ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr, η έκδοση των προκηρύξεων αυτών για την πρόσληψη των επιτυχόντων θα αρχίσει από τα τέλη Ιουλίου και θα συνεχιστεί το φθινόπωρο. Εξάλλου και σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, είχε δηλώσει πως θα χρειαστούν περίπου 7 μήνες από την διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού για να ολοκληρωθούν οι πρώτοι διορισμοί.

  Να σημειωθεί ότι κατά την έκδοση των προκηρύξεων αυτών θα καλούνται οι υποψήφιοι υποβάλλουν τα υπόλοιπα μοριοδοτούμενα στοιχεία τους (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, εμπειρία κλπ), που δεν ζητούνταν για την συμμετοχή τους στον γραπτό διαγωνισμό.

  Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

  Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

  Γραπτός ΑΣΕΠ: Έρχονται 2 μεγάλες και 2 μικρές προκηρύξεις με πάνω από 5.000 θέσεις

  ΕΚΤΑΚΤΩΣ 400 ΕΥΡΩ σε χιλιάδες εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

  ΑΣΕΠ: Αυτό είναι το πιο ΕΥΚΟΛΟ online Lower & Proficiency - Πάρτε το μέσα σε 2 ημέρες -Μόνο 111 ευρώ!

  ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ELIC μόνο με 100 ευρώ για μόρια σε ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ,ΠΜΣ - 97% επιτυχία στις εξετάσεις

  νέα από το Ethnos logo

  σχετικά άρθρα

  sxoliko.jpg
  Καλλιτεχνικά σχολεία: Εξίσωση δωρεάν μεταφοράς μαθητών με τα Μουσικά και εγκαιρη κάλυψη κενών
  Επιστολές του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας προς το Υπουργείο Παιδείας
  Καλλιτεχνικά σχολεία: Εξίσωση δωρεάν μεταφοράς μαθητών με τα Μουσικά και εγκαιρη κάλυψη κενών