ΑΣΕΠ διαγωνισμός 2023
Με νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών επιτρέπεται στο ΑΣΕΠ να προχωρήσει τις διαδικασίες πρόσληψης των επιτυχόντων του πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού

Η προεκλογική περίοδος επιφέρει δια νόμου το «πάγωμα» όλων των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, επηρεάζοντας και τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. 

Σύμφωνα με  νόμο που θεσπίστηκε το 1994, με στόχο να διασφαλιστεί η ορθότητα των προσλήψεων του τακτικού και εποχικού προσωπικού, επιβάλλεται το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο κατά την περίοδο των εκλογών (άρθρο 28 του Ν.2190/1994).

Σύμφωνα με το proson.gr, το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε νομοσχέδιο που προβλέπει την εξαίρεση της αναστολής προσλήψεων και αφορά, ανάμεσα σε άλλα, και τον γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. 

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 4 Απριλίου, φέρει τον τίτλο: «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού - Ρυθμίσεις σχετικά με τον ειδικό εκλογικό χώρο για ΑμεΑ και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» και προβλέπει την εξαίρεση της αναστολής προσλήψεων.

Οι εξαιρέσεις του άρθρου 21

Πιο συγκεκριμένα, όσο αφορά τον Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ:

«Από τους περιορισμούς του άρθρου 28 του ν. 2190/1994, περί ρύθμισης προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών κατά τις προεκλογικές περιόδους, εξαιρούνται:

 • Οι ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της προκήρυξης 2Γ/2022 του Α.Σ.Ε.Π. (ΑΣΕΠ 75) σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4765/2021.»

Οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού διασφαλίζουν την πρόσληψή τους, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση.

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης, του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ αναμένονται στα μέσα Απριλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι σε παλαιότερο ρεπορτάζ το proson.gr, είχε αναφερθεί πως η Αρχή σχεδίαζε να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα πριν από τις εκλογέςταχύτερα από κάθε άλλη φορά.

Υπενθυμίζεται επίσης, πως ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2023 με τη συμμετοχή 77.000 και πλέον υποψηφίων, σε 527 εξεταστικά κέντρα σε 43 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα.

  Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις

  Οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού θα μπουν, βάσει της συνολικής τους βαθμολογίας και κατά φθίνουσα σειρά, σε πίνακες κατάταξης ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα. Σε αυτό το σημείο, και αφού το ΑΣΕΠ εκδώσει τους οριστικούς πίνακες κατάταξης, θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού.

  Στη συνέχεια, οι επιτυχόντες του πρώτου σταδίου δύναται να συμμετάσχουν, στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων αντίστοιχων κλάδων ή ειδικοτήτων που θα εκδίδουν οι διάφοροι φορείς του δημοσίου. Στο δεύτερο στάδιο, οι προκηρύξεις θα εκδίδονται από δήμους, υπουργεία, περιφέρειες, οργανισμούς, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, κλπ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr, η έκδοση των προκηρύξεων αυτών για την πρόσληψη των επιτυχόντων θα αρχίσει από τα τέλη Ιουλίου και θα συνεχιστεί το φθινόπωρο. Εξάλλου και σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, είχε δηλώσει πως θα χρειαστούν περίπου 7 μήνες από την διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού για να ολοκληρωθούν οι πρώτοι διορισμοί.

  Να σημειωθεί ότι κατά την έκδοση των προκηρύξεων αυτών θα καλούνται οι υποψήφιοι υποβάλλουν τα υπόλοιπα μοριοδοτούμενα στοιχεία τους (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, εμπειρία κλπ), που δεν ζητούνταν για την συμμετοχή τους στον γραπτό διαγωνισμό.

  Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

  ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 15 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

  Πώς διορίζεστε στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ανεξαρτήτως πτυχίου AEI και ΤΕΙ (Και με απολυτήριο λυκείου)

  2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Tα εξεταζόμενα μαθήματα και όλη Η ΥΛΗ ΕΔΩ

  ΕΚΤΑΚΤΟ ΝΕΟ - Πιστοποίηση ΙΤΑΛΙΚΩΝ και ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ ΕΥΚΟΛΑ και ΑΜΕΣΑ (ΕΞΤΡΑ Μοριοδότηση 2ης Ξένης Γλώσσας)

  Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

  σχετικά άρθρα

  old-teacher
  ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2023 - Προσλήψεις: Εκδόθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών
  Οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης αποστέλλονται στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και θα αναρτηθούν στο Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» μετά την...
  ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2023 - Προσλήψεις: Εκδόθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών
  ακρόπολη
  Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι στην Αθήνα από τις 12 ως τις 5 λόγω καύσωνα
  Όσοι έχουν εκδώσει εισιτήρια για το διάστημα 12.00 με 17.00, μπορούν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο μετά την επαναλειτουργία του στις 17.00,...
  Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι στην Αθήνα από τις 12 ως τις 5 λόγω καύσωνα
  Νόαμ Τσόμσκι
  Νόαμ Τσόμσκι: Σε νοσοκομείο ο πασίγνωστος καθηγητής με εγκεφαλικό επεισόδιο
  Νόαμ Τσόμσκι: Σε νοσοκομείο της Βραζιλίας με εγκεφαλικό επεισόδιο – Ο πασίγνωστος γλωσσολόγος δυσκολεύεται να μιλήσει
  Νόαμ Τσόμσκι: Σε νοσοκομείο ο πασίγνωστος καθηγητής με εγκεφαλικό επεισόδιο
  ekloges
  Γιατί ανέβηκε η ακροδεξιά; Μια συζήτηση με έναν παλιό φίλο που ψήφισε Βελόπουλο
  «Ο Βελόπουλος, η Λατινοπούλου, ο Νατσιός, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να κινητοποιήσουν οπλισμένους όχλους στο πεζοδρόμιο»
  Γιατί ανέβηκε η ακροδεξιά; Μια συζήτηση με έναν παλιό φίλο που ψήφισε Βελόπουλο