Thumbnail
Ορισμένοι άνθρωποι ξυπνάνε μεταξύ 3 και 4 τα ξημερώματα

Το ξύπνημα στη μέση της νύχτας είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για πολλούς, αλλά το να βρίσκεστε συστηματικά ξύπνιοι μεταξύ 3 π.μ. και 4 π.μ. κάθε βράδυ θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη υποκείμενων προβλημάτων. Αν και οι απόκοσμες ώρες του πρωινού, που συχνά αναφέρονται ως «ώρα της μαγείας», μπορεί να είναι εκνευριστικές, οι λόγοι για το ξύπνημα αυτή την ώρα είναι περισσότερο επιστημονικοί παρά υπερφυσικοί.

Ο Greg Murray, διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο Swinburne της Αυστραλίας, ρίχνει φως στο φαινόμενο αυτό. Σύμφωνα με τον Murray, το στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες του ύπνου μας. Αν και το στρες δεν προκαλεί απαραίτητα συχνότερες αφυπνίσεις, μπορεί να κάνει τα άτομα να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση αυτών των διακοπών.

Σε ένα άρθρο του 2021 για το The Conversation, ο Murray αναλύει: «Φυσιολογικά ξυπνάμε αρκετές φορές κάθε βράδυ, ειδικά κατά το δεύτερο μισό. Υπό κανονικές συνθήκες, παραμένουμε ανυποψίαστοι για αυτές τις αφυπνίσεις. Ωστόσο, το άγχος μπορεί να μετατρέψει αυτές τις σύντομες στιγμές σε περιόδους πλήρους συνείδησης».

Η Aneesa Das, υποδιευθύντρια στο Ohio State Wexner Medical Center, παρέχει περαιτέρω πληροφορίες. Η συνέπεια στο ξύπνημα την ίδια ώρα κάθε βράδυ μπορεί να αποδοθεί στους κύκλους του ύπνου μας. «Ο ύπνος μας εναλλάσσεται μεταξύ ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM) και ύπνου μη-REM καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Κάθε στάδιο του ύπνου έχει διαφορετικά επίπεδα κατωφλίου εγρήγορσης», εξηγεί.

Ενώ η διατήρηση μιας λίστας εργασιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, δεν είναι μια αλάνθαστη λύση για όλους. Η Stephanie Romiszewski, φυσιολόγος ύπνου και διευθύντρια του Sleepyhead Clinic, συμβουλεύει όσους αντιμετωπίζουν επίμονες διαταραχές ύπνου να συμβουλευτούν έναν γιατρό. Η αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη και αντιμετώπιση τυχόν βαθύτερων προβλημάτων που μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο.

Η κατανόηση των λόγων πίσω από το ξύπνημα σε τόσο συγκεκριμένες ώρες μπορεί να προσφέρει άνεση και καθοδήγηση σε όσους αναζητούν μια πλήρη νυχτερινή ξεκούραση. Είναι μια υπενθύμιση ότι ενώ τα πρότυπα του ύπνου μας μπορεί να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του στρες και των φυσικών κύκλων ύπνου, υπάρχουν λύσεις που βοηθούν στην επίτευξη ενός πιο ήρεμου και αδιάκοπου νυχτερινού ύπνου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

bullying
Βία στα σχολεία: Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας με προτάσεις
Σχετικά με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Παιδείας για την πλατφόρμα αναφοράς περιστατικών και την αυστηροποίηση των κυρώσεων, η ένωση παρατηρεί...
Βία στα σχολεία: Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας με προτάσεις