Διεθνής Αμνηστία εναντίον Google και Facebook: Συστημική απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε σφοδρά χθες Τετάρτη το οικονομικό μοντέλο του Facebook και της Google «που βασίζεται στην παρακολούθηση», χαρακτηρίζοντας το «συστημική απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σε έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει ότι προσφέροντας διαδικτυακές, δωρεάν υπηρεσίες απαραίτητες σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους δεδομένα για στοχευμένες διαφημίσεις, οι εταιρείες αυτές απειλούν την ελευθερία της έκφρασης.

«Ο ύπουλος έλεγχος των διαδικτυακών μας ζωών υπονομεύει τα ίδια τα θεμέλια της προσωπικής ζωής και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει ο Κούμι Νάιντου γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

«Η Google και το Facebook σταδιακά έχουν διαβρώσει τον σεβασμό στην προσωπική μας ζωή. Σήμερα είμαστε παγιδευμένοι. Είτε υποτασσόμαστε σε αυτή την τεράστια μηχανή παρακολούθησης – όπου τα στοιχεία μας χρησιμοποιούνται εύκολα για να μας χειραγωγήσουν και να μας επηρεάσουν—είτε απαρνιόμαστε τα προνόμια του διαδικτυακού κόσμου», προσθέτει.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, «το τεράστιο διαφημιστικό οικοδόμημα της Google και του Facebook είναι ένα ισχυρό όπλο σε κακά χέρια» καθώς «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς» και «αφήνει ελεύθερο το πεδίο για κάθε είδους νέες διαφημιστικές στρατηγικές που αποπνέουν εκμετάλλευση».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις «να δράσουν άμεσα» «εφαρμόζοντας ισχυρούς νόμους για την προστασία των δεδομένων και υιοθετώντας αποτελεσματικούς ρυθμιστικούς κανόνες στις δραστηριότητες των ομίλων της τεχνολογίας».

Το Facebook αντέδρασε καταγγέλλοντας τις ανακρίβειες της έκθεσης.

«Το οικονομικό μοντέλο του Facebook δεν βασίζεται, όπως υπονοεί η έκθεσή σας, στη συλλογή των προσωπικών στοιχείων των ανθρώπων», απάντησε η εταιρεία. «Όπως αναφέρετε σωστά δεν πουλάμε τα δεδομένα, πουλάμε διαφημίσεις».

Ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν επιπλέον ρυθμιστικούς κανόνες για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων αντί να αφήνουν τις ιδιωτικές εταιρείες να λαμβάνουν μόνες τους κρίσιμες αποφάσεις, για παράδειγμα σχετικά με τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης.

Από την πλευρά της η Google δεν έχει αντιδράσει στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

«Έβλεπα τον γιο μου να καταρρέει και δεν ήξερα το γιατί»: Η μάχη μιας εκπαιδευτικού με τη δυσλεξία

Πώς τα χρήματά σας «φεύγουν» αθόρυβα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό

Σπίτι με 50 ευρώ το μήνα για δημόσιους υπαλλήλους: Το νέο πρόγραμμα που αλλάζει τα δεδομένα

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη με τον Βαρθολομαίο
Εκκλησιαστική Εκπαίδευση: Συγκροτήθηκε το νέο Εποπτικό Συμβούλιο – Όλα τα ονόματα
Με απόφαση της Σοφίας Ζαχαράκη ορίστηκε η σύνθεση του Ε.Σ.Ε.Ε. – Ποιοι ακαδημαϊκοί και ιεράρχες αναλαμβάνουν για την επόμενη τετραετία
Εκκλησιαστική Εκπαίδευση: Συγκροτήθηκε το νέο Εποπτικό Συμβούλιο – Όλα τα ονόματα
Η σελίδα του ΑΜΚΑ στο gov.gr σε υπολογιστή
Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις
Ανατροπή στη μισθοδοσία Ιανουαρίου: Ποιοι βλέπουν «δώρα» 75 ευρώ και ποιοι χάνουν λεφτά λόγω ΑΜΚΑ – Οι 3 νέες κατηγορίες
Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις
Οργή στη Μινεάπολη με τον θάνατο 37χρονης από πυρά της ICE
Οργή στη Μινεάπολη με τον θάνατο 37χρονης από πυρά της ICE – «Επαγγελματίας ταραξίας» λέει ο Τραμπ
Κλιμακώνεται η ένταση στη Μινεσότα: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν στο κεφάλι την ποιήτρια Ρενέ Νικόλ Γκουντ – Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ...
Οργή στη Μινεάπολη με τον θάνατο 37χρονης από πυρά της ICE – «Επαγγελματίας ταραξίας» λέει ο Τραμπ
προβλήματα σε χιονισμένο δρόμο της Αγγλίας από την κακοκαιρία Γκορέτι
Ευρώπη: Ο «φονικός» χιονιάς αφήνει πίσω νεκρούς και χάος στις μετακινήσεις
Σε κατάσταση «πολιορκίας» η Ευρώπη από το πολικό ψύχος: Νεκροί στη Γαλλία και τα Βαλκάνια, χιλιάδες εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμια και τρένα
Ευρώπη: Ο «φονικός» χιονιάς αφήνει πίσω νεκρούς και χάος στις μετακινήσεις