Thumbnail
Τι ανέφερε η ενδοκρινολόγος διαβητολόγος Παρασκευή Μτζελοπούλου στο Πρακτορείο FM

Μία από τις βασικές ορμονικές διαταραχές που προκαλεί η παχυσαρκία είναι η υπογονιμότητα τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η ενδοκρινολόγος διαβητολόγος Παρασκευή Μετζελοπούλου.

Στους άνδρες παρατηρείται πτώση της τεστοστερόνης σε ποσοστό 13-20%, κάτι που μειώνει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος, αναφέρει η κ. Μετζελοπούλου. «Οι γυναίκες από την πλευρά τους έχουν μία αναλογική αύξηση της υπογονιμότητας ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος. Για κάθε βαθμό αύξησης του ΔΜΣ πάνω από 32 υπάρχει μείωση κατά 5% στην αυτόματη σύλληψη. Επίσης υπάρχει μείωση και στην ανταπόκριση στην εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς και αυξημένος κίνδυνος τόσο για αποβολές, όσο και για επιπλοκές της κύησης».

Τα ζευγάρια που επιθυμούν εγκυμοσύνη και έχουν κιλά πάνω από το φυσιολογικό θα πρέπει να ελέγχουν το θέμα της γονιμότητας (δηλαδή το σπέρμα τους οι άντρες και την ποιότητα της ωορρηξίας οι γυναίκες). «Ειδικά οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που είναι πολύ συχνό, σε ποσοστό άνω του 10% του πληθυσμού, πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, γιατί αυτές έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν υπογονιμότητα όταν παίρνουν κιλά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νταντάδες της γειτονιάς
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Έρχεται τον Μάρτιο voucher έως 500 ευρώ τον μήνα
Ξεκινά σε όλη τη χώρα το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» - Δικαιούχοι, πώς εντάσσονται παππούδες και άνεργοι
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Έρχεται τον Μάρτιο voucher έως 500 ευρώ τον μήνα