Ανδρέας Λοβέρδος: Οι αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών είναι 12.848
Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, στην δημοσιογράφο Μ. Νικολάρα, παραχώρησε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος ανάμεσα σε άλλα είπε τα παρακάτω για τις μετεγγραφές

«Κρατήσαμε ανοιχτή τη γραμμή για την υποβολή των αιτήσεων, δεν άλλαξε η εικόνα από χτες. Την κρατήσαμε ανοιχτή μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα, στις 12 το μεσημέρι έδωσα την εντολή να κλείσει. Και την κρατήσαμε ανοιχτή γιατί προς έκπληξή μας χτες δεν είχαμε την τελευταία μέρα σχεδόν καμία σοβαρή αλλαγή. Δηλαδή έχουμε 13.428 κωδικούς και πραγματικές αιτήσεις 12.848, δηλαδή έχουμε μια απόκλιση αρκετά σοβαρή, σε σχέση με αυτούς που πήραν κωδικό για να μπουν στο σύστημα και να κάνουν αίτηση και με αυτούς που τελικά έκαναν Ο αριθμός είναι τελικά κατώτερος του αναμενομένου, άρα είναι ευκολότερο το πρόβλημα. Υπολογίστηκε ότι από αυτούς κάποιοι έχουν κάνει αίτηση βάσει της ρύθμισης που εγώ έκανα για τις φτωχές οικογένειες. Η δική μου ρύθμιση δεν ήταν χωρίς περιορισμούς, είχα πει 10% περιορισμός. Άρα να υπολογίζετε ότι θα είναι λιγότερες τελικά οι περιπτώσεις των μετεγγραφών. Επίσης έχουμε εικόνα από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα Ίδρυμα το οποίο να δέχεται μεγάλο κύμα, ούτε κανένα Ίδρυμα από το οποίο να φεύγει κόσμος που να του απειλεί την ύπαρξη του. Από ορισμένα Πανεπιστήμια φεύγουν, αλλά δεν φεύγει αριθμός που να κλονίζει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και αν αυτό συγκριθεί και συσχετιστεί με το γεγονός ότι δώσαμε περισσότερες θέσεις στα Πανεπιστήμια σε φοιτητές στα περιφερειακά φέτος, τότε νομίζω ότι είμαστε στα ίδια. Υπήρχε η δυνατότητα να ασκηθεί το δικαίωμα της μεταγγραφής όπως υπολόγιζαν οι στατιστικές των Πανεπιστημίων από 40.000 φοιτητές, αλλά δεν το άσκησαν. Οι αιτήσεις είναι οι κλασικές και πέρσι τόσες ήταν, αλλά τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πήραν 1.300, αλλά οι αιτήσεις τόσες ήταν τελικώς.

                Παρ' ότι δόθηκε δικαίωμα και μια μεγάλη χαλαρότητα στα κριτήρια, τελικά δεν υπήρξε μεγαλύτερος αριθμός και από τη μια πλευρά πρέπει κάποιοι να αναλογιστούν τι είναι αυτά που έλεγαν για μας όλο το καλοκαίρι, από την άλλη εμείς που ξέρουμε ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα πιστεύουμε στη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δουλέψαμε μαζί τους, δεν κάναμε του κεφαλιού μας τους ακούγαμε, μας άκουγαν, σκεφτήκαμε διάφορα πράγματα κατά καιρούς προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις και τελικά δώσαμε καλές λύσεις. Σε ότι αφορά τους υποψηφίους των παρελθόντων ετών με το 10%, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε πως δεν θα περιληφθεί στις μετεγγραφές, αφού το λέει ο νόμος που ψηφίστηκε 4 Μαΐου. Ο νόμος το όριζε πεντακάθαρα. Και τώρα που μιλάμε για σχεδόν 13.000 αιτήσεις, δεν είναι μικρός ο αριθμός. Πέρσι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πήραν 1.300 επαναλαμβάνω. Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός. Απλώς είναι διαχειρίσιμος. Αυτή είναι η διαφορά. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τώρα να ανοίξουμε τις σχετικές ρυθμίσεις κι άλλο.

                Εμείς πιστεύουμε ότι διασώθηκαν και οι δύο στόχοι, επιτεύχθηκαν και οι δύο στόχοι και να μπορεί ένας άνθρωπος που έχει οικονομικά προβλήματα να σπουδάσει το παιδί του και ταυτόχρονα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να λειτουργούν. Γιατί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Φορτσάκης μας έδωσε ένα παράδειγμα, μας λέει «μας πιέζετε πάρα πολύ, αλλά για σκεφτείτε, ένας πιλότος που έχει ένα αεροπλάνο που χωράει 200 επιβάτες θα το πετάξει αν μπουν 400; Δεν θα το πετάξει». Άρα υπάρχει ένα όριο. Επειδή ο αριθμός είναι διαχειρίσιμος, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βάλουμε κι άλλους. Εκείνο που πρέπει να κρατήσετε εσείς είναι αυτό που υπόσχομαι, μέσα στην εβδομάδα αυτή να στείλουμε όλα τα στοιχεία στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Τώρα θα δουλέψουμε από Δευτέρα πάρα πολύ ώστε Τετάρτη με Πέμπτη να στείλουμε στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ τις αιτήσεις μετεγγραφών και να τους παρακαλέσουμε να τρέξουν τις διαδικασίες παρ' ότι δεν έχουν επαρκές διοικητικό προσωπικό, να τελειώνουμε γρήγορα. Να μην χάσουν το εξάμηνο τα παιδιά».

 

best of network

σχετικά άρθρα

Το υπουργείο Παιδείας για τη συνάντηση Ν. Κεραμέως-Ιερώνυμου
Το υπουργείο Παιδείας για τη συνάντηση Ν. Κεραμέως-Ιερώνυμου
Η κ. Κεραμέως και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών συμφώνησαν να καθιερώσουν τακτικές επαφές για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την...
Το υπουργείο Παιδείας για τη συνάντηση Ν. Κεραμέως-Ιερώνυμου