Thumbnail
Πιστώσεις έως 5.000 ευρώ για την φοίτηση των νηπίων - Από την εφημερίδα «Τα Νέα»

Με κουπόνι θα πάνε φέτος στο... σχολείο τα νήπια 13 δήμων της χώρας, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το μέτρο της δίχρονης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, καθώς οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου. Το περίφημο μέτρο του εκπαιδευτικού κουπονιού (voucher) θα εφαρμοστεί στα νηπιαγωγεία της χώρας για πρώτη φορά, ενώ ίσως αποτελέσει ενδιαφέρον εκπαιδευτικό «πείραμα» για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το εκπαιδευτικό κουπόνι ουσιαστικά αποτελεί ένα ποσό επιδότησης κάθε παιδιού που θα αντιστοιχεί στα έξοδα φοίτησής του για έναν χρόνο. Οπως είναι γνωστό, από τους 52 δήμους που αρχικά δήλωσαν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου της δίχρονης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που είχε ψηφισθεί από τη Βουλή πέρυσι, τελικά μόνο οι 13 θα εξαιρεθούν από τον σχετικό νόμο. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του μεσολάβησε στο να βρεθεί λύση, ώστε να καλυφθούν τελικά οι ανάγκες όλων των οικογενειών στη χώρα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Οι δήμοι που εξαιρέθηκαν από το μέτρο ωστόσο, αποτελούν μεγάλους δήμους της χώρας, οπότε δραστηριοποιήθηκε για την επίλυσή του η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία και θα καλύψει το ποσό που απαιτείται από κοινοτικά κονδύλια.

Ποιους αφορά

«ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν τις προϋποθέσεις για να πάρει κανείς το εκπαιδευτικό κουπόνι, τα κοινωνικά και οικονομικά τους κριτήρια. Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά τις μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, τις μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρικά, τα άτομα (γυναίκες και άνδρες) στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια παιδιών και τα άτομα που βρίσκονται σε χηρεία. Πάντως οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή είναι ομογενείς ή είναι αλλοδαποί από τρίτες χώρες και διαμείνουν νόμιμα στην Ελλάδα, να είναι εργαζόμενοι η άνεργοι/ες. Πάντως, όπως αναφέρει η συγκεκριμένη απόφαση, το μέτρο του εκπαιδευτικού κουπονιού (voucher) αφορά:

- Βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, για βρέφη από 2 μηνών ή από 8 μηνών ή από 18 μηνών έως 2½ ετών (30 μηνών) συμπληρωμένων κατά τον μήνα εγγραφής (1-30/9/2019), και προνήπια από 2½ ετών, συμπληρωμένων κατά τον μήνα εγγραφής (1-30/9/2019) μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση (νηπιαγωγείο).

- Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, για βρέφη από 8 μηνών έως 2½ ετών (30 μηνών) συμπληρωμένων κατά τον μήνα εγγραφής (1-30/9/2019) για προνήπια από 2½ ετών, συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2019) μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) και προνήπια με αναπηρία από 2½ ετών έως 6½ ετών.

- Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΟΑ), για παιδιά από 5 έως 12 ετών.

- Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρίες (ΚΟΑ-ΜΕ Α), για παιδιά με αναπηρία ή/και εφήβους ή/και άτομα με νοητική αναπηρία ή/και κινητική αναπηρία.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Βασική προϋπόθεση για να πάρει κάποιος κουπόνι θα είναι το εισοδηματικό κριτήριο της οικογένειας. Οι οικογένειες θα πρέπει να έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα το οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των €36.000 και συγκεκριμένα:

- Τα €27.000 για μητέρες που έχουν έως δυο παιδιά.

- Τα €30.000 για μητέρες που έχουν τρία παιδιά.

- Τα €33.000 για μητέρες που έχουν τέσσερα παιδιά.

- Τα €36.000 για μητέρες που έχουν από πέντε παιδιά και άνω.

Το συνολικό (οικογενειακό) εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη ενός πολίτη στην κατηγορία των δικαιούχων εκπαιδευτικού κουπονιού θα προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) του υπουργείου Οικονομικών του φορολογικού έτους 2018 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2018 έως 31/12/2018). Στο συνολικό (οικογενειακό) εισόδημα συμπεριλαμβάνονται και συνυπολογίζονται τα εισοδήματα και των δύο συζύγων/ μερών, καθώς και των εξυπηρετούμενων ατόμων, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος δικαιούχος πολίτης δεν μπορέσει να «ενεργοποιήσει» το voucher του λόγω έλλειψης θέσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δομής στην οποία ανήκει ηλικιακά το παιδί του, θα μπορέσει να το ενεργοποιήσει για πρώτη φορά σε άλλη κατηγορία, καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Πόσα χρήματα δικαιούται κάθε οικογένεια

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τα ετήσια όρια δαπάνης σε ευρώ που θα δοθούν για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών σε γονείς νηπίων θα είναι τα παρακάτω:

Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί:

- Για βρέφη από 2 μηνών έως 2½ ετών: €2.375 χωρίς σίτιση και €2.945 με σίτιση.

- Για βρέφη από 8 μηνών έως 2½ ετών: €2.375 χωρίς σίτιση και €2.945 με σίτιση.

- Για βρέφη από 18 μηνών έως 2½ ετών: €2.375 χωρίς σίτιση και €2.945 με σίτιση.

- Για προνήπια από 2½ ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση: €1.805 χωρίς σίτιση και €2.375 με σίτιση.

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας:

- Βρέφη από 8 μηνών έως 2½ ετών: €2.375 χωρίς σίτιση και €2.945 με σίτιση.

- Προνήπια από 2½ ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση: €1.805 χωρίς σίτιση και €2.375 με σίτιση.

- Προνήπια με αναπηρία από 2½ ετών έως 6½ ετών: €5.000.

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΟΑ):

- Παιδιά από 5 έως 12 ετών: €1.330 για την κάθε βάρδια τεσσάρων ωρών κατ' ελάχιστον (θα γίνονται αποδεκτές έως δυο βάρδιες για κάθε εκπαιδευτική δομή).

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρίες (ΚΟΑ- ΜΕ Α):

- Παιδιά με αναπηρία ή/και έφηβοι ή/και άτομα με νοητική αναπηρία ή/ και κινητική αναπηρία:  €5.000 (για δομές που το ωράριο λειτουργίας τους είναι οκτώ ώρες ημερησίως).

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

ΒΓΗΚΕ Η  προκήρυξη για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Πώς κάνετε αίτηση και πότε

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

mikonos_emp
Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνεργάζεται για την ερευνητική και επιστημονική υποστήριξη με το Δήμο Μυκόνου
Προγραμματική Σύμβαση Δήμου Μυκόνου και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την ερευνητική και επιστημονική υποστήριξη του Δήμου κατά την εκπόνηση του...
Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνεργάζεται για την ερευνητική και επιστημονική υποστήριξη με το Δήμο Μυκόνου
mixailidou
Μιχαηλίδου: «Σχεδόν το 50% των παιδιών είναι σε ανάδοχες οικογένειες»
«Έγινε μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της παιδικής προστασίας και εξακολουθεί μέχρι το εγχείρημα της αναδοχής να φτάσει στον απόλυτο βαθμό», είπε η...
Μιχαηλίδου: «Σχεδόν το 50% των παιδιών είναι σε ανάδοχες οικογένειες»
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Κατέρρευσε μέρος της σκηνής - Τραυματίστηκαν μαθητές
H υπόθεση θα διερευνηθεί και οποίος έχει ευθύνη για ότι συνέβη θα έχει και τις ανάλογες κυρώσεις
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Κατέρρευσε μέρος της σκηνής - Τραυματίστηκαν μαθητές