Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Κάλεσμα του Συντονιστικού ΕΠΑΛ Αττικής που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, καλεί τοΣυντονιστικό ΕΠΑΛ Αττικής, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Στη συνάντηση συμμετείχαν μαθητές από 14 ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ και μία ΕΠΑΣ, οι οποίοι αντάλλαξαν εμπειρία και προβληματισμούς και κατέληξαν στο εξής κάλεσμα:

«Το δίκιο κατακτιέται με αγώνες!

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να μάθουμε μια τέχνη με πολλές δυσκολίες. Οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουν ή ψάχνουν για δουλειά. Στα σπίτια μας τα μεροκάματα πείνας, η ανεργία, οι χιλιάδες φόροι δεν αφήνουν ούτε ευρώ να περισσεύει.

Για να κάνουμε μάθημα συναντάμε άλλες τόσες δυσκολίες. Ξοδεύουμε ένα κάρο λεφτά σε εισιτήρια κάθε χρόνο για να φτάσουμε στο σχολείο μας. Σε πολλές ειδικότητες μάς βάζουν να πληρώσουμε από την τσέπη μας διάφορα αναλώσιμα.

Στα ΕΠΑΛ μας λείπουν καθηγητές. Κάνουμε μάθημα σε εργαστήρια του προηγούμενου αιώνα. Πολλές ειδικότητες έχουν καταργηθεί, άλλες τις συγχωνεύουν και μας πάνε στις 4 άκρες της Αττικής.

Σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούμε να μάθουμε γράμματα και την τέχνη που διαλέξαμε. Και όμως, μας λένε ότι δεν παίρνουμε τα γράμματα.

Από την κινητοποίηση του 5ου ΕΠΑΛ Πειραιά
 

Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει την πάπια στις χιλιάδες δυσκολίες που συναντάμε. Γιατί είναι υπεύθυνη η ίδια και η πολιτική που εφαρμόζει γι' αυτή την κατάσταση.

Εχουμε ανάγκες, όνειρα και δύναμη. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μας καταδικάσουν στη φτώχεια και την αμορφωσιά. Θα πάρουν απάντηση από το συλλογικό, αποφασιστικό αγώνα μας!».

Οι μαθητές απαιτούν:

  • Δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές και σπουδαστές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Να δοθεί πάσο απεριορίστων διαδρομών. Να μπουν δωρεάν λεωφορεία εκεί που χρειάζεται.
  • Δωρεάν γεύμα σε κάθε μαθητή και σπουδαστή των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ με ευθύνη των δήμων (2 σάντουιτς και ένα χυμό τη μέρα).
  • Να επαναλειτουργήσουν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν.
  • Τώρα καθηγητές. Να μην απολυθεί κανένας καθηγητής. Να ξαναπροσλάβουν αυτούς που απέλυσαν.
  • Κατάργηση του 4ου έτους μαθητείας ως τζάμπα εργασία για τα αφεντικά. Πτυχίο στα 3 χρόνια. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
  • Ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να μείνει στα χαρτιά, να μην εφαρμοστεί ποτέ.

Το κάλεσμα υπογράφουν μαθητές από τα εξής σχολεία που συμμετείχαν στη συνεδρίαση: 4ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου, 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας, 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ταύρου, 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1ο και 2ο Εσπερινά ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου, 4ο ΕΠΑΛ στον Αγ. Ελευθέριο, 6ο ΕΠΑΛ στους Αμπελόκηπους, 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 1ο ΕΠΑΛ Κορωπίου, 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Δημητρίου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης, 1η ΕΠΑΣ στη Σιβιτανίδειο.

Αλλες δράσεις

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες μαθητές του 5ου ΕΠΑΛ Πειραιά. Οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τις ελλείψεις καθηγητών, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους και έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για την κινητοποίηση της Πέμπτης.

Πορεία διαμαρτυρίας έγινε χτες το πρωί και στη Θεσσαλονίκη, από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς. Κατήγγειλαν τις καταργήσεις ειδικοτήτων και τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών.

Επίσης, παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί, σήμερα Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, για να καταγγείλουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης, με τη διαθεσιμότητα. Η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης έχει κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

rizospastis.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 2-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΟΑΚΑ
ΟΑΚΑ: Αυθαίρετο έως το 2014, χωρίς πιστοποιητικό στατικής επάρκειας μέχρι σήμερα - Η γέφυρα Καλατράβα είναι αρμοδιότητα της ΣΤΑΣΥ
Έμπαινε φρένο στη συντήρηση επειδή ήταν αυθαίρετο
ΟΑΚΑ: Αυθαίρετο έως το 2014, χωρίς πιστοποιητικό στατικής επάρκειας μέχρι σήμερα - Η γέφυρα Καλατράβα είναι αρμοδιότητα της ΣΤΑΣΥ
amvrosios_5.jpg
Παραλήρημα Αμβρόσιου: Νέα «πρόβλεψη» για ισοπέδωση της Αθήνας από σεισμό
Ο πρώην μητροπολίτης υποστηρίζει ότι «κυκλοφορεί» στο Άγιο Όρος μια πρόβλεψη για χιλιάδες νεκρούς λόγω σεισμού από την Αταλάντη ως απάντηση του Θεού...
Παραλήρημα Αμβρόσιου: Νέα «πρόβλεψη» για ισοπέδωση της Αθήνας από σεισμό