Thumbnail
Δυστυχώς  η αδιαφορία της πολιτείας για  τις πολύτεκνες οικογένειες και από το υπουργείο Παιδείας  συνεχίζεται και δεν έχει τελειωμό.

 

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ
 
  ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ της 25/1/2013
 
Για τις Μετεγγραφές των φοιτητών
 
Δυστυχώς  η αδιαφορία της πολιτείας για  τις πολύτεκνες οικογένειες και από το υπουργείο Παιδείας  συνεχίζεται και δεν έχει τελειωμό.  Έγινε πολύ συζήτηση  αυτές τις μέρες στη Βουλή,  για τις επιπτώσεις   της δεινής οικονομικής κρίσεως  στις πολύτεκνες  οικογένειες, που αδυνατούν να συντηρούν δύο και τρία σπίτια για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αλλά και τις αδικίες που υπέστησαν τα παιδιά τους από την διώκτρια αυτών, την κ. Διαμαντοπούλου…  Δυστυχώς όμως, διαπιστώνουμε ότι ήταν μόνο κουβέντα, ο εμπαιγμός συνεχίζεται, οι πολύτεκνοι φοιτητές  του 2012, είναι εκτός της τροπολογίας των μετεγγραφών!  Η αντιπολυτεκνική τακτική που ξεκίνησε η προηγούμενη υπουργός συνεχίζεται ακόμη και σήμερα και μάλιστα με μεγαλύτερη σφοδρότητα... 
 
Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο, κάποιοι από τους υπουργούς  μας, έχουν τέτοιο μένος  με τους πολύτεκνους, καθώς καταργούν σιγά- σιγά και συστηματικά  όλα σχεδόν τα ευεργετήματα – δημογραφικά κίνητρα που ίσχυαν εδώ και δεκαετίες  και αφορούσαν είτε  σε επιδόματα, είτε  σε φορολογικές απαλλαγές, είτε σε διορισμούς και τοποθετήσεις, είτε σε μετεγγραφές φοιτητών…  και να σημειωθεί ότι πριν λίγους μήνες, αυτά τα ίδια πρόσωπα είχαν κάνει σημαία το δημογραφικό και έλεγαν ότι θα τα επανορθώσουν και όλα θα τα φέρουν στο καθεστώς προ του 2009!.  Και όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που η  Ελλάδα είναι η χώρα με τον γηραιότερο πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και  στην οποία οι γεννήσεις  προ πολλού, είναι πολύ λιγότερες από τους θανάτους... 
 
            Οι μετεγγραφές των πολυτέκνων με τον προϊσχύσαντα επί 32 χρόνια νόμο γινόντουσαν απρόσκοπτα και χωρίς να δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των Σχολών, όπως ομολογούσαν και  οι ίδιοι οι Πρυτάνεις. Τα προβλήματα επήλθαν, από τότε  που απρογραμμάτιστα και χωρίς την κατάλληλη υποδομή περιελήφθησαν και άλλες κατηγορίες μετεγγραφομένων με παράλληλη κατάργηση των βάσεων επιτυχίας και εισαγωγής με αποτέλεσμα τελευταία οι πολύτεκνοι να ήσαν μόλις το 30% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών(!)  και τότε ακριβώς διαπίστωσαν ότι έφταιγαν οι πολύτεκνοι και κατήργησαν τις Μετεγγραφές! Τώρα δε τις επαναφέρουν, αποκλείοντας ουσιαστικά τους πολύτεκνους και τις δίνουν σε άλλες κατηγορίες με βασικό κριτήριο το εισόδημα, περιλαμβάνοντας έτσι και όλους τους φοροφυγάδες, αγνοώντας και καταργώντας τη δημογραφική πολιτική. Οι μετεγγραφές καθιερώθηκαν για τους πολύτεκνους ως  δημογραφικό κίνητρο, για να αυξηθούν οι γεννήσεις. Στις δύσκολες αυτές εποχές που ζούμε, τα κίνητρα αυτά έπρεπε να διατηρηθούν με νύχια και με δόντια και όχι να καταργούνται και να  εμπαίζονται οι νέοι άνθρωποι  που θέλουν να κάνουν πολυμελείς οικογένειες...  
 
Το  δε παιδί του πολύτεκνου, του υπερπολύτεκνου,  μπορεί να μην πάρει τελικά  μετεγγραφή και για ένα μόλις ευρώ που θα έχει περισσότερο και από αυτόν  ακόμη που έχει μόλις ένα παιδί.. αυτή είναι η ωμή αλήθεια!
 
Η πρόσφατη τροπολογία θέτει εισοδηματικά κριτήρια  παρότι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής τους επισημαίνει την αντισυνταγματικότητα της εισαγωγής του εισοδηματικού κριτηρίου στους πολύτεκνους αναφέροντας χαρακτηριστικά  ότι: «...ο Συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας την υπέρ αυτών (σημ. των πολυτέκνων) ειδική κρατική φροντίδα, δεν απέβλεψε στην ενίσχυση αυτών ως κατηγορίας οικονομικώς αδυνάτων ή αναξιοπαθούντων προσώπων (ΣτΕ 1095/2001)....»
 
 Μας  λένε ότι δεν μπορούν οι σχολές να χωρέσουν  το μεγάλο πλήθος των  πολύτεκνων φοιτητών(!), όταν αυτοί καθιέρωσαν ξεχωριστό ποσοστό εισαγωγής σε Μουσουλμάνους, σε ομογενείς, σε αθλητές φοιτητές (και μάλιστα αναδρομικά από το 2008 χωρίς κανένα ποσοστό)… ακόμη και σε πρωταθλητές άραγε  στο σκάκι, στο ζίου ζίτσου…; ή Μετεγγραφές χωρίς ποσοστό σε αθλητές με διεθνείς διακρίσεις, έτσι ώστε να είναι κοντά στους χώρους άθλησής των!
 
Στερείται επίσης, βασιμότητας ο ισχυρισμός ότι στους πολύτεκνους δώσαμε πέρυσι περισσότερες  θέσεις με τις Ειδικές κατηγορίες και για αυτό δεν τους συμπεριλάβαμε τώρα…. Η αλήθεια όμως είναι ότι αύξηση θέσεων έγινε σε κάποιες σχολές της επαρχίας. Δώρο άδωρο. Δεν πρέπει οι πολύτεκνοι να αποτελούν μέσο συντήρησης των επαρχιακών σχολών. Οι πολύτεκνοι ουδέποτε ζήτησαν να εισάγονται στις σχολές με χαμηλότερη βαθμολογία, αυτό που ανέκαθεν ζητούν είναι,  αφού εισάγονται στις σχολές δια των πανελληνίων εξετάσεων με τα ίδια κριτήρια εισαγωγής με τους λοιπούς φοιτητές, να μπορούν να μετεγγράφονται στις σχολές που είναι  πλησιέστερες στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους,  γιατί αδυνατούν οι γονείς τους να διατηρούν δύο και τρία σπίτια. 
ΔΕΙΤΕ λοιπόν, αυτή την εύνοια του υπουργού με τις Ειδικές Κατηγορίες σε κάποιες σχολές (παρόμοια μείωση παρατηρήθηκε σε όλες τις κεντρικές σχολές):

 

ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  2011

ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ    2012

ΜΕΙΩΣΗ   %

ΣΧΟΛΗ ΗΛ/ΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ Η/Υ ΕΜΠ

29

19

34,5%

ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΕΜΠ

15

11

26,7%

ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔ. & ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛ. ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΚΠΑ

20

11

45,0%

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤ. ΕΚΠΑΙΔ. ΕΚΠΑ

30

22

26,7%

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑ

19

15

21,1%

ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ

15

7

53,3%

 
Τέλος να σημειωθεί,  ότι για να μπορέσουν να πάρουν μετεγγραφή τα 2 παιδιά της ηρωικής – μαρτυρικής - υπερπολύτεκνης οικογένειας από την Καβάλα (που επλήγη  πρόσφατα από τη μοίρα χάνοντας 3 από τα 10 παιδιά της, επειδή δεν περίσσευαν χρήματα για να πάρουν πετρέλαιο) έπρεπε να κατατεθεί ονομαστική τροπολογία γι’ αυτήν, λες και δεν μπορούσε να γίνει μια για όλες τις υπερπολύτεκνες οικογένειες της Ελλάδος… έχουμε φαίνεται τόσες πολλές υπερπολύτεκνες  οικογένειες στην Ελλάδα!!!
Όσον αφορά για τους πολύτεκνους του 2011, η ψηφισθείσα τροπολογία δεν περιλαμβάνει αυτούς που αποκλείσθηκαν λόγω εισοδήματος ή περιφερειών.., αξίζει να αναφερθεί περίπτωση πολύτεκνου από Άνδρο  που πέρασε στο Παιδαγωγικό και λόγω περιφερειών τον στείλανε Ρόδο και όχι Αθήνα... Η τροπολογία που είναι φτιαγμένη στο πόδι... δεν  καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις! 
Οι πολύτεκνοι ζητούν την  άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού, για άμεση αποκατάσταση όλων των αδικιών που δεν περιλαμβάνει η ψηφισθείσα τροπολογία και τον έγκαιρο προγραμματισμό των μετεγγραφών για το τρέχον έτος, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτός ο εμπαιγμός!
 
Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ
 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πουρές
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
Ο πουρές μπορεί με πολλούς τρόπους να γίνει γευστικότατος και να αποβάλει την απλή γεύση της πατάτας, έχοντας μέσα του λίγη τσαχπινιά
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
university_lausanne
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί
Έρευνα αποκάλυψε περισσότερες από 140 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμούς, στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης, την τελευταία πενταετία -...
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί
μαλλιά
Πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας: Κίνδυνος από «θεραπείες» σε κέντρα αισθητικής
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) σχετικά με την επικινδυνότητα θεραπειών σε κομμωτήρια και...
Πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας: Κίνδυνος από «θεραπείες» σε κέντρα αισθητικής