αφισα
Η διημερίδα θα διεξαχθεί στη Ζάκυνθο 1-3 Φεβρουαρίου

Η επιστημονική διημερίδα που θα διεξαχθεί στη Ζάκυνθο 1-3 Φεβρουαρίου, στο Νέο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου, με θέμα: «Το ολοκαύτωμα στη νήσο των δικαίων, Ιστορία, εκπαίδευση και διαπολιτισμικότητα», θα μεταδοθεί διαδικτυακά από τον κάτωθι σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLI8VhzQxF6_y5SFWady50eY5dyWcnS0CO

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, το Δήμο Ζακύνθου, την ΑΧΕΠΑ Ζακύνθου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος», το Εργαστήριο Φιλοσοφικών Ερευνών για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και τον Πολιτισμό (ΕΦΕΕΤΠ), το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Μάθησης (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης, ΤΕΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουμε την επιστημονική διημερίδα και εκδηλώσεις Μνήμης και τιμής με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα στη νήσο των Δικαίων. Ιστορία, Εκπαίδευση και Διαπολιτισμικότητα».

Η παραπάνω δράση εντάσσεται στις εκδηλώσεις και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την  Ημέρα Μνήμης  του Ολοκαυτώματος.

Στην 20η Σύνοδο της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Οκτωβρίου 2000 στην Κρακοβία, υιοθετήθηκε η πρόταση για τη θεσμοθέτηση Ημέρας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στα σχολεία (άρθρο 9 της Διακήρυξης των Υπουργών Παιδείας).

Η Ελληνική Βουλή με το νομό 3218/2004 (ΦΕΚ Α’ 12) καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως ήμερα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, ενώ και ο ΟΗΕ με το Ψήφισμα Α/RES/60/7 της 1ης Νοεμβρίου του 2005, καθιέρωσε την ίδια ημέρα ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Κάθε χρόνο καλούνται οι σχολικές μονάδες ολόκληρης της χώρας και αφιερώνουν δύο (2) διδακτικές  ώρες σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την  Ημέρα Μνήμης  του Ολοκαυτώματος. Οι δράσεις αυτές είναι εγκεκριμένες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στόχος των εκδηλώσεων και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που οργανώνονται είναι:

Να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τι συνέβη στη διάρκεια του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Να μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με τη βοήθεια που προσφέρει η μελέτη των ιστορικών στοιχείων, η χρήση των φωτογραφιών και των μαρτυρίων.

Να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από το γεγονός και τη σύνδεση του με αντίστοιχα σύγχρονα προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες, η ρητορική του μίσους και ο αντισημιτισμός.

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης μπορούν να περιλαμβάνουν διαλογικές συζητήσεις, ψηφιακές εκθέσεις και εφαρμογές, προβολή ταινιών ή συναφούς εκπαιδευτικού υλικού και ανάγνωση κειμένων και εργασιών.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα

αφισα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

patates.jpg
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη
«Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας»
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη