Εμπαιγμός του Υπ.Παιδείας εις βάρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών
Ανακοίνωση των Εκπαιδευτικών ριζοσπαστικής αριστεράς (ΕΡΑ) για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση

Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης και με το κλείσιμο των σχολείων που επέφερε, η ΕΡΑ και η εκπαιδευτική κοινότητα γενικότερα υπογράμμισε το αυτονόητο για μας ότι «οι εκπαιδευτικοί πάντα και τώρα δίπλα στους μαθητές τους αγωνίζονται για τη μόρφωση και το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους τους μαθητές χωρίς αποκλεισμούς».

Η εξασφάλιση της καθολικότητας του όλου εγχειρήματος για την εξ αποστάσεως  με την παροχή laptop ή tablet και σύνδεση ίντερνετ σε όλους τους μαθητές –μεταξύ άλλων επισημάνσεων- αποτελούσε και αποτελεί για την ΕΡΑ πρωτεύον ζήτημα. Αφού πέρασε ένας σχεδόν μήνας και το Υπουργείο κώφευσε στο παραπάνω αίτημα, είδαμε τελικά να αποστέλλει στις 7/4/2020 την εξής εγκύκλιο με τη μορφή του μάλιστα κατεπείγοντος:  «…Να καταγραφούν οι ανάγκες ανά σχολική μονάδα με στόχο «α) να υποστηριχθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων όσο και μετέπειτα για την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στόχων και για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών. β) να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία από όλους αφού πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές (σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης) είτε σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας μας δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης βασικού εξοπλισμού. Την κατάσταση αυτή επιβαρύνει περαιτέρω το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών για χρήση στο διαδίκτυο (π.χ. λόγω χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνες οικογένειες, τηλεργασία γονέων/κηδεμόνων)»

Και ενώ πράγματι στάλθηκαν τα στοιχεία αυτά από τα σχολεία στο Υπουργείο Παιδείας, με νέα εγκύκλιο, σήμερα 9/4/2020, αναιρεί την παραπάνω αναφέροντας: «…διευκρινίζουμε ότι η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών)» (!) και «διευκρινίζοντας τη διευκρίνιση» τελικά αποφάσισε: «1 λάπτοπ ανά 50 μαθητές και αυτό εφόσον αν δεν είχε δοθεί παλιότερα και αν δεν είχαν δηλώσει τα σχολεία στο myschool φορητό υπολογιστή» !

Η ΕΡΑ καταγγέλλει τον απίστευτο αυτόν  εμπαιγμό του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στους μαθητές στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς  και ζητά να πάρει πίσω την σημερινή εγκύκλιο και άμεσα να προχωρήσει στην υλοποίηση γενναίας παροχής του αναγκαίου ηλεκτρονικού εξοπλισμού ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τη στιγμή μάλιστα που βλέπουμε διάθεση εκατομμυρίων για επικοινωνιακούς σκοπούς θεωρούμε προσβολή να παραγκωνίζεται η εκπαίδευση- μαθητές και οι εκπαιδευτικοί- και ταυτόχρονα το Υπουργείο να «καμαρώνει» ότι στηρίζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η επιλογή αυτή αποδεικνύει αυτό που εξ αρχής φοβόμασταν,  ότι τελικά η κυβέρνηση θα ποντάρει στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για το αν και πόσοι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν χωρίς προβλήματα στη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 

Καλούμε έστω και τώρα την Κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και το Υπουργείο Παιδείας να  αποσύρει άμεσα την τελευταία «διευκρινιστική» εγκύκλιο και να καλύψει όλες τις ανάγκες με laptop ή tablet για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό που αποκλείεται στην πράξη από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σκύλος
Πώς να καθαρίσετε τον σκύλο σας χωρίς μπάνιο – Απλές λύσεις για καθαρό και μυρωδάτο τρίχωμα
Όταν δεν είναι η στιγμή για σαπούνι και νερό, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι που κρατούν το κατοικίδιό σας φρέσκο και περιποιημένο
Πώς να καθαρίσετε τον σκύλο σας χωρίς μπάνιο – Απλές λύσεις για καθαρό και μυρωδάτο τρίχωμα
τραμπ
Γιατί οι Γερμανοί φοβούνται ότι ο Τραμπ μπορεί να «τους πάρει» τον χρυσό
Ο φόβος ότι «ο Τραμπ μπορεί να πάρει τον γερμανικό χρυσό» δεν είναι κυριολεκτικός. Είναι όμως σύμπτωμα μιας βαθύτερης ανησυχίας: ότι οι σταθερές της...
Γιατί οι Γερμανοί φοβούνται ότι ο Τραμπ μπορεί να «τους πάρει» τον χρυσό
κουβα
Ενεργειακή ασφυξία και γεωπολιτική πίεση: Το νέο σχέδιο των ΗΠΑ για την Κούβα
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κλιμακώνει τις απειλές στην Κούβα και τον λαό της: Σχέδιο των ΗΠΑ για πτώση του καθεστώτος μέσω ενεργειακής ασφυξίας
Ενεργειακή ασφυξία και γεωπολιτική πίεση: Το νέο σχέδιο των ΗΠΑ για την Κούβα