Θεσσαλονίκη: Όχι στα αντιεκπαιδευτικά, αντιασφαλιστικά μέτρα- Συλλαλητήριο 31/1
Η E ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί σε συλλαλητήριο Παρασκευή 31/1/2020 Αγ.Βενιζέλου,12.30μμ

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας την αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνει την επίθεσή της στη δημόσια εκπαίδευση, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Προωθεί την εφαρμογή του «προσοντολογίου» των απολύσεων και της αλληλοσφαγής, αντιασφαλιστικά μέτρα, την αξιολόγηση, το χτύπημα σε μισθούς, συντάξεις και περίθαλψη, την πιο σκληρή εκδοχή για το Γενικό Λύκειο και την εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ, το χτύπημα των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Στις βασικές επιδιώξεις της είναι η παγίωση της ελαστικής και ανακυκλούμενης εργασίας. Το προσοντολόγιο που ψήφισε πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η ΝΔ,  διαλύει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου και φέρνει σκληρή αξιολόγηση και απολύσεις. Ταυτόχρονα, οι ελάχιστοι διορισμοί, αν και όποτε γίνουν, αποτελούν ξεκάθαρα τον «δούρειο ίππο» για ένα νέο και πιο αντιδραστικό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών, που τους εξαναγκάζει σε οικονομική και ψυχολογική εξαθλίωση με το αέναο κυνήγι και την αγορά «προσόντων», απαξιώνοντας το πτυχίο τους και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση και διάλυση της  δημόσιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ-ΟΟΣΑ. Με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προώθησε με fasttrack διαδικασίες, ενισχύει με όλους τους τρόπους την ιδιωτική εκπαίδευση, τους επιχειρηματίες και τους σχολάρχες, εμπορευματοποιεί τα πτυχία και επιτίθεται στη δημόσια εκπαίδευση. Άμεσα δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες απόφοιτους ιδιωτικών κολεγίων να εισαχθούν στην προκήρυξη της γενικής αγωγής. Η εξέλιξη αυτή θα εξισώσει de facto τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια πανεπιστήμια, θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους, στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας και στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων. Ήδη, η προώθηση του αντιδραστικού και νεοφιλελεύθερου νόμου Γαβρόγλου για  τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών (προσοντολόγιο) και στη γενική αγωγή με την τελευταία προκήρυξη αμφισβητεί και απαξιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα, το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Η αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων καθιστά πλέον το τοπίο αφόρητα εφιαλτικό! Επίσης προωθεί τη σύνδεση αξιολόγησης-χρηματοδότησης στα ΑΕΙ και οριστική αναστολή της λειτουργίας 37 τμημάτων ΑΕΙ που θα λειτουργούσαν το 2020-21, καθώς και εκβιαστικό και τιμωρητικό 3ετή αποκλεισμό για όσους εκπαιδευτικούς αρνούνται διορισμό ή παραιτούνται.

Ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος Βρούτση που κατατίθεται τις επόμενες μέρες, ετοιμάζεται να συνθλίψει ό,τι έμεινε όρθιο από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί, αλλά αντίθετα θωρακίζει το ν. Κατρούγκαλου (αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 40 χρόνια εργασίας, μείωση των συντάξεων μέσα από την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης 384 ευρώ, το ανώτερο, και της εξαιρετικά χαμηλής ανταποδοτικής που ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ, «προσωπική διαφορά»). Εισάγει κεφαλαιοποιητικό σύστημα με τη δήθεν «ελεύθερη επιλογή» των ελεύθερων επαγγελματιών.

Λέει ψέματα η κυβέρνηση για αύξηση των συντάξεων! Το μειωμένο κατά 193 εκ ευρώ κονδύλι του φετινού προϋπολογισμού είναι αδιάψευστος μάρτυρας! Στις 28/11 αιφνιδιαστικά συγχωνεύει τον ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ, αποβλέποντας αρχικά στην καταλήστευση  των αποθεματικών  για τα Εφάπαξ (7δις ευρώ), για να καλύψει τα ελλείμματα   στις κύριες συντάξεις, αλλά και προετοιμάζει  παράδοση της επικουρικής, καταρχήν, ασφάλισης στις ιδιωτικές εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο ότι στην επιτροπή με σκοπό «την επεξεργασία και διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής   επικουρικής ασφάλισης» (Υ.Α 35886/Δ1.12150/31.8.2019) μετέχουν και εκπρόσωποι της ένωσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς! 

 Αυτή την περίοδο σε όλο τον κόσμο, η νεολαία, συνολικά οι  εργαζόμενοι σηκώνουν το γάντι, οργανώνονται και ξεσηκώνονται! Από τη Χιλή και την απεργία των εκπαιδευτικών στο Σικάγο, μέχρι τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, η «κανονικότητά» τους ανατρέπεται στον δρόμο.

Μπροστά τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας! (Στάση εργασίας 11.00-14.00, 14.00-17.00, 17.00 20.00)

Διεκδικούμε

Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών

Υπερασπιζόμαστε το πτυχίο και την προϋπηρεσία

Όχι στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που εξισώνει τα πτυχία από τα ιδιωτικά κολέγια με τα πτυχία από τα δημόσια Πανεπιστήμια

  Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους. Όχι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια.  Αναπλήρωση απωλειών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού/σύνταξης.

Όχι στην αξιολόγηση και στην αυτονομία της σχολικής μονάδας

Όχι στα νέα σχέδια εξεταστικών φραγμών στο Λύκειο

Κανένας μαθητής έξω από το Δημόσιο Σχολείο. Ενιαίο δωδεκάχρονο δωρεάν σχολείο για όλους τους μαθητές .Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή σε δημόσια νηπιαγωγεία

Οργανώνουμε συλλαλητήριο στις 12.30 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Προκηρύσσουμε 3ωρες στάσεις εργασίας 11πμ – 2μμ, 2μμ – 5μμ και 5μμ-8μμ για όλους τους  κύκλους μαθημάτων για να συμμετέχουν οι συνάδελφοι στο συλλαλητήριο.  Καλούμε την ΟΛΜΕ να προκηρύξει  στάσεις εργασίας για το υπόλοιπο ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών για να μπορούν από όλες τις περιοχές να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Καλούμε την ΟΛΜΕ να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης των συναδέλφων μετά και από συνεννόηση των ΕΛΜΕ με την ΟΛΜΕ. Για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης οργανώνουμε μια σειρά δραστηριότητες. Οργανώνουμε νέα  συνάντηση συντονισμού με Συλλόγους Π.Ε. και ΕΛΜΕ αμέσως μετά την κινητοποίηση της Παρασκευής 31/1.

σχετικά άρθρα

«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Δείτε αναλυτικά τις διατάξεις του νέου εκπαιδευτικού νομοσχεδίου
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας