Αντιφασιστική-αντιρατσιστική κινητοποίηση των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης αύριο για την επίθεση στον πρόσφυγα μαθητή
Ανακοίνωση της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ !

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ  ΑΣΠΙΔΑ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ- ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ-Θ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 6ΜΜ ΣΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ.

Καταδικάζουμε απερίφραστα και  με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη ρατσιστική επίθεση εναντίον μαθητή της Α΄ Γυμνασίου από το Ιράν, πριν την είσοδό του σε σχολείο της περιοχής μας  στο Δήμο Νεάπολης –Συκεών.

Το πρωί της Τετάρτης μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι  σταμάτησαν τον μαθητή, του έκαναν χαρακιές στο χέρι με μαχαίρι και τον απείλησαν πως κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα ,αν ξαναπάει σχολείο.

Η εκπαιδευτική κοινότητα πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τόσο σοβαρό και επικίνδυνο ρατσιστικό περιστατικό που βάζει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα μαθητή ,με μια τόσο αποτρόπαιη πράξη απέναντι σ’ ένα μικρό παιδί που η ζωή  μέχρι τώρα μόνο συμφορές και κακουχίες είχε να του προσφέρει.

Το περιστατικό συνέβη σε μία περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ. συνεχίζει και κλιμακώνει την αντιπροσφυγική διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης. Η απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, που μετατρέπει τη χώρα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, η επέκταση της συμφωνίας για τις νατοϊκές βάσεις, οι βίαιες  εκκενώσεις χώρων, όπου έβρισκαν καταφύγιο οι πρόσφυγες ,το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ασύλου που ψηφίστηκε πρόσφατα και  καταργεί κάθε έννοια  προστασίας των προσφύγων και του διεθνούς δικαίου,  η γενίκευση των  κολαστήριων τύπου Μόριας καθώς και οι  εμπρηστικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και της ακροδεξιάς δημιουργούν πρόσφορο έδαφος και ενθαρρύνουν τη δράση ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων. Είναι οι ηθικοί και πολιτικοί αυτουργοί που «όπλισαν» το χέρι και αυτών που επιτέθηκαν στο μαθητή μας.

Για μας κανένα παιδί δεν είναι ένα αριθμός στην τάξη!

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να φοιτήσει ουσιαστικά κάθε παιδί στο δημόσιο σχολείο.

Πόσο μάλλον , αν το παιδί αυτό είναι κυνηγημένο από τη φωτιά του πολέμου!

Ως εκπαιδευτικοί δίνουμε έναν αγώνα την τελευταία πενταετία για να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα στην πρωινή ζώνη των δημόσιων σχολείων, να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν  τάξεις  υποδοχής σε όλα τα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τη φετινή χρονιά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η λειτουργία  και αυτών των λιγοστών  τάξεων υποδοχής, καθώς δεν έχουν εκπαιδευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν.

Δε θα επιτρέψουμε να βρεθούν στο περιθώριο και το φόβο τα προσφυγόπουλα.

Όλα αυτά τα χρόνια σε σχολεία της περιοχής, όπου φοιτούν προσφυγόπουλα, οι καθηγητές, οι μαθητές και η τοπική κοινωνία τα αγκάλιασε και τα δέχθηκε με ευαισθησία και αίσθημα αλληλεγγύης.

Με την ίδια ευαισθησία  η εκπαιδευτική κοινότητα,  αλλά και η τοπική κοινωνία θα  απαντήσει αγωνιστικά και αποφασιστικά  σε τέτοια ρατσιστικά περιστατικά  και  δε θα επιτρέψει σε άτομα με φασιστικές συμπεριφορές να εκφοβίζουν και να εκτοξεύουν απειλές σε βάρος των προσφύγων μαθητών μας.

Στηρίζουμε έμπρακτα όλους αυτούς που βιώνουν τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, απόρροια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των ανταγωνισμών, των πολέμων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, για την αρπαγή του φυσικού πλούτου, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς

Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία , τους φορείς και τις συλλογικότητες να καταδικάσουν το περιστατικό και να δηλώσουν την αντίθεσή τους .

Καλούμε σε  μαζική αντιρατσιστική- αντιφασιστική  συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ-Θ

την Παρασκευή, 6μμ στο Ρολόι της Νεάπολης.

Ταυτόχρονα, δυναμώνουμε τις αντιφασιστικές- αντιρατσιστικές μας παρεμβάσεις στα σχολεία με συζητήσεις , εκδηλώσεις και πολύμορφες δράσεις μαζί τους μαθητές μας , ενισχύουμε  τις δράσεις έμπρακτης  αλληλεγγύης  στους πρόσφυγες.

Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά όλων των φτωχών του τόπου μας, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!