Αρχίζει στο Μπάθ η διεθνής μαθηματική ολυμπιάδα νέων IMO 2019, με τη συμμετοχή της ΕΜΕ
Του Θανάση Τοτόμη

• Στο Μπάθ του Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 22 Ιούλη, η φετινή 60ή διεθνής μαθηματική ολυμπιάδα νέων IMO 2019, με τη συμμετοχή της χώρας μας. Η μαθηματική ολυμπιάδα νέων ΙΜΟ 2019, είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στα μαθηματικά σε αριθμό χωρών που συμμετέχουν από όλο τον κόσμο, διαρκεί από τις 10  έως τις 22 Ιουλίου, και διοργανώνεται από τη διεθνή μαθηματική ένωση ΙΜΟ - International Mathematical Olympiad.

• Στη φετινή διαγωνιστική συνάντηση, στην οποία παίρνει μέρος η χώρας μας με την ομάδα της μαθηματικής εταιρείας, συμμετέχουν 116 χώρες με τις αντίστοιχες μαθηματικές ενώσεις, ανάμεσα στις οποίες οι, Νορβηγία, Ρωσία, Ιαπωνία, Αυστρία, ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Κούβα, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Ολλανδία, Ισπανία, Αγγλία και περισσότεροι από 650 σπουδαστές από όλο τον κόσμο.

• Η αντιπροσωπεία της χώρας μας, που βρίσκεται στην 37η θέση της παρουσίασης, είναι οκταμελής και αποτελείται από τους, Σπύρο Γαλανόπουλο, Ευθύμιο Ντόκα, Μηνά Μαργαρίτη, Δημήτρη Μελά, Δημήτρη Λώλα, και Ειρήνη Μηλιώρη, ενώ επικεφαλής από την πλευρά της μαθηματικής εταιρείας, που φέτος κλείνει 101 χρόνια επιστημονικής δράσης, είναι οι καθηγητές Ανάργυρος Φελλούρης, ΕΜΠ, πρόεδρος   διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, και Σιλουανός Μπαραζιτίκος, ΕΜΕ.

• Η ομάδα της Κυπριακής μαθηματικής εταιρείας, αποτελείται από τους, Μάριο Αβρααμίδη, Άγγελο Άσσο, Χαράλαμπο Γεωργίου, Ειρήνη Ιωάννου, Δάτη Καλάλη, και Γιάννη Χαραλάμπους. Σημειώνεται, ότι η φετινή ολυμπιάδα διοργανώνεται από το πανεπιστήμιο του Μπάθ. Είναι  η τρίτη διοργάνωση που πραγματοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει προηγηθεί το 1979 στο Λονδίνο, το 2002 στη Γλασκώβη, και η φετινή στο Μπάθ.

imo_agglia_2019.jpg

• Επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της φετινής διοργάνωσης είναι οι, Geoff Smith, United Kingdom, πρόεδρος, David Kunszenti-Kovacs, Norway, Radu Gologan, Romania, IMO 2018 και Nazar Agakhanov, Russian Federation, IMO 2020.

• Οι επόμενες διοργανώσεις θα πραγματοποιηθούν, το 2020 στη Ρωσία, από τις 8 έως τις 18 Ιούλη, το 2021 στις ΗΠΑ,  το 2022 στη Νορβηγία, και το 2023 στην Ιαπωνία.

Πότε: 10  έως τις 22 Ιούλη
Που: Μπάθ, Ηνωμένο Βασίλειο

Περισσότερες πληροφορίες, και στην ηλεκτρονική διεύθυνση
Στο Μπάθ η διεθνής μαθηματική ολυμπιάδα νέων IMO 2019