Αγωνιστικές Παρεμβάσεις – Συνεργαζόμενοι: Χωρίς οργανική θέση θα βρεθούν εκπαιδευτικοί στα Πειραματικά
Αγωνιστικές Παρεμβάσεις – Συνεργαζόμενοι, Ενημερωτικό συνεδριάσεων  του ΠΥΣΔΕ Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης (4/6 & 5/6)

Το Υπουργείο Παιδείας θα τοποθετήσει εκπαιδευτικούς σε οργανικές θέσεις στα Πειραματικά σχολεία με βάση προσοντολόγιο!

Οκτώ συνάδελφοι θα βρεθούν χωρίς οργανική θέση στα Πειραματικά με βάση απόφαση του ΠΥΣΔΕ!

Θέματα συνεδρίασης Τρίτη 4/6 και Τετάρτη 5/6 – αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ

ΠΕ86

ΠΕ88.01

-

Στις 4-6-2019, ημέρα Τρίτη και στις 5-6 ημέρα Τετάρτη  συμμετείχαμε σε συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ. Συμμετείχαν οι Π. Ματζιάρης (Δ/ντης Εκπ/σης), Φ. Παπαδοπούλου, Μ. Μπέλλας, ο Χ. Βαϊτσίδης, και από τις Παρεμβάσεις η Γ. Λαθήρα (αναπληρώτρια του Χ. Ζαγανίδη). Το ΠΥΣΔΕ απασχόλησαν  πέντε θέματα στην πρώτη και ένα στη δεύτερη συνεδρίαση.

Συνεδρίαση ΠΥΣΔΕ 4/6

Θέμα 1ο: Γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή:  Εγκρίθηκε  για  έναν συνάδελφο η χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου. (ομόφωνα η απόφαση)

Θέμα 2ο: Αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών: Εγκρίθηκε για τρείς συναδέλφους η συνάφεια των τίτλων σπουδών μεταπτυχιακών σπουδών. (ομόφωνα η απόφαση)

Θέμα 3ο: Τροποποίηση αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών: Δεν συζητήθηκε.

Θέμα 4ο: Αναγνώριση προϋπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη νεοδιόριστων εκπαιδευτικών:  Εγκρίθηκε η προϋπηρεσία μιας συναδέλφισσας ΠΕ4.04 (ομόφωνα η απόφαση)

Θέμα 5ο: Τοποθέτηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών: Εγκρίθηκε η προσωρινή τοποθέτηση τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους(30-6-2019) με βάση τις δηλώσεις προτίμησης των συναδέλφων. (ομόφωνα η απόφαση)

Συνεδρίαση ΠΥΣΔΕ 5/6

Θέμα: Καθορισμός του αριθμού των οργανικών θέσεων  του διδακτικού προσωπικού των Πειραματικών σχολείων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης

Στη συνεδρίαση καταθέσαμε την άποψή μας οι οργανικές θέσεις που θα καθοριστούν αριθμητικά να αντιστοιχούν στο σύνολο των θέσεων όλων των ειδικοτήτων των συναδέλφων που διδάσκουν στα Πειραματικά σχολεία.. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή παρά το ότι ενημερώσαμε ότι αποτελεί και πρόταση των συναδέλφων των Πειραματικών σχολείων που λειτουργούν στην ευθύνη της Διεύθυνσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ακόμη επισημάναμε ότι, ενώ η διαδικασία του προσδιορισμού των κενών και των πλεονασμάτων για οργανικές θέσεις στα σχολεία γίνεται από το ΠΥΣΔΕ, στη βάση του Προεδρικού Διατάγματος 50/96, οι οργανικές θέσεις θα δοθούν από το ΚΥΣΔΕ (με συμμετοχή δύο ακόμη εκπαιδευτικών μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ), δηλαδή τα χειρότερα θα ακολουθήσουν. Το ΠΥΣΔΕ θα προσδιορίσει τον αριθμού των οργανικών θέσεων για κάθε ειδικότητα και με άλλη διαδικασία και με ευθύνη του ΚΥΣΔΕ, σε εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου(4547/2018), θα γίνουν οι τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων οι οποίοι ήταν επί θητεία στα Πειραματικά και στα Πρότυπα Σχολεία μετά από αξιολόγηση με βάση τον αντιεκπαιδευτικού νόμο 3966/2011. Οι οργανικές θέσεις θα δοθούν από το ΚΥΣΔΕ, όχι με βασικό κριτήριο την αρχαιότητα, όπως ορίζει το Π.Δ. 50/96, αλλά με συγκεκριμένα προσόντα (ακαδημαϊκά, επιστημονικά, διδακτική εμπειρία, δράσεις, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, κ.ά.), όπως ορίζει το άρθρο 76 του νόμου 4589/2019. Ο κλάδος βρίσκεται μπροστά σε μια νέα κατάσταση. Είναι πρωτοφανές να δίνονται οργανικές θέσεις στη βάση προσοντολογίου στα πλαίσια αντεργατικών ρυθμίσεων (άρθρο 77 του ν. 4589/2019) της κυβέρνησης! Ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος για τις τοποθετήσεις σε οργανικές θέσεις για όλο τον κλάδο.

Ζητήσαμε, όπως ήταν κι η πρόταση των συναδέλφων από τα Πειραματικά που παρευρέθηκαν και την κατέθεσαν στο ΠΥΣΔΕ, να καθοριστούν οργανικές για όλες τις ειδικότητες που σήμερα λειτουργούν στα σχολεία τους. Η πρότασή μας έγινε αποδεκτή μόνο από τον άλλο αιρετό.(Η πρόταση απορρίφτηκε 3-2)

Καταψηφίσαμε την πρόταση της Διεύθυνσης που μειώνει τις οργανικές θέσεις στα Πειραματικά Δέκα συνάδελφοι θα βρεθούν χωρίς οργανική. (απόφαση 3-2)

Στη βάση της αρχικής πρότασης που καταθέσαμε, αποδεχτήκαμε πρόταση της Διεύθυνσης προς το Υπουργείο να διατηρηθούν για την καλύτερη λειτουργία των σχολείων οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών, να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο και να ακολουθήσει ο προσδιορισμός των οργανικών θέσεων. (ομόφωνα η απόφαση)

Για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων το λόγο έχουν οι ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ.