Thumbnail
Ψήφισμα του Συλλόγου ΠΕ η Αθηνά

           Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά» καταγγέλλει απερίφραστα την επίθεση σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια σύσκεψης Συλλόγων Γονέων στη Σάμο στις 28 Ιανουαρίου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Η επίθεση κορυφώθηκε τη στιγμή που προσπάθησε να μιλήσει ο συνάδελφος εκπαιδευτικός Φώτης Μαντζώρος, μέλος της Ε.Γ. του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Γενικός Σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου. Ο συνάδελφος ζήτησε και πήρε το λόγο από το προεδρείο της σύσκεψης για να αναγνώσει τη θέση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Οι ενορχηστρωμένες λεκτικές - και όχι μόνο - επιθέσεις κλιμακώθηκαν σε βίαιη αφαίρεση του λόγου μόλις ο συνάδελφος διάβασε τον τίτλο του κειμένου: «Μόρφωση για όλα τα παιδιά».

        Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά» δηλώνει την αμέριστη στήριξή του στους συναδέλφους που υπερασπίζονται την αταλάντευτη δέσμευση στον αγώνα για τη μόρφωση ΟΛΩΝ των παιδιών. Εκφράζουμε  την αλληλεγγύη μας  στους κατατρεγμένους των πολέμων, της προσφυγιάς και της φτώχειας. Ο λαός μας άλλωστε ξέρει από πολέμους, διώξεις, προσφυγιά, φτώχεια. Ο αγώνας μας για τις αξίες της φιλίας των λαών, τη μόρφωση όλων των παιδιών, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας κι οι απαιτήσεις μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων, είναι και αγώνας ενάντια στις αιτίες που γεννούν την προσφυγική τραγωδία, τις πολεμικές επεμβάσεις της Δύσης, την εκμετάλλευση και το (νεο)φασισμό, για ένα κόσμο ειρήνης, ελευθερίας και κοινωνικής χειραφέτησης.

         Στη βάση αυτή παλεύουμε για ένα σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά άσχετα από φυλή, εθνικότητα, θρήσκευμα, γλώσσα. Χωρίς τη λογική της «γκετοποίησης» και της απομόνωσης των προσφυγόπουλων από τα υπόλοιπα παιδιά και των γονιών τους από τον κοινωνικό ιστό.  Απαιτούμε την πλήρη και ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων και μεταναστόπουλων στο Δημόσιο Σχολείο χωρίς αποκλεισμούς. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία των παιδιών, τη δωρεάν μεταφορά και σίτισή τους, την εξασφάλιση και το διορισμό όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού με μόνιμες σχέσεις εργασίας. Αρνούμαστε τη «γκετοποίηση» γιατί οδηγεί στον αποκλεισμό, επιτείνει την ξενοφοβία και γίνεται εμπόδιο για τη μόρφωση, την ένταξη και την κοινωνικοποίησή τους.

        Η εκπαίδευση στο Δημόσιο Σχολείο και στην πρωινή κανονική του λειτουργία, αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. Όχι στην γκετοποίηση-περιθωριοποίηση-κατηγοριοποίηση των παιδιών. Ένταξη, κοινωνικοποίηση, μόρφωση μέσα στα δημόσια σχολεία μαζί με όλα τα παιδιά.

          Δεν θα επιτρέψουμε να αποκλειστούν τα προσφυγόπουλα-μεταναστόπουλα προσχολικής ή σχολικής ηλικίας απ’ το σχολείο. Οι φωνές ρατσισμού και αποκλεισμού παιδιών από το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης  βρίσκουν και θα βρίσκουν απέναντί τους τη συνείδηση,  τις αρχές και  τις αξίες όλων όσων υπερασπίζονται τη δημόσια εκπαίδευση και το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στην εκπαίδευση ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας.

 

Συνεχίζουμε τους αγώνες για το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στη μόρφωση.

Κάτω τα χέρια από τους συναδέλφους μας!

 

                                                ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟY

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυτοκίνητο
Μαζικές ανακλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα - Πάνω από 11.000 οχήματα στο μικροσκόπιο
Ford, Renault, Toyota και Lexus καλούν ιδιοκτήτες για άμεσο τεχνικό έλεγχο λόγω ζητημάτων ασφάλειας
Μαζικές ανακλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα - Πάνω από 11.000 οχήματα στο μικροσκόπιο
«έξυπνες» κάμερες
Αττική: Ξεκίνησε η εγκατάσταση «έξυπνων» καμερών για οδική ασφάλεια – Πως θα στέλνουν τα πρόστιμα
Οι πρώτες επτά κάμερες τέθηκαν σε λειτουργία, ενώ έως τον Φεβρουάριο θα έχουν εγκατασταθεί άλλες 44 σε κεντρικές αρτηρίες της Αττικής
Αττική: Ξεκίνησε η εγκατάσταση «έξυπνων» καμερών για οδική ασφάλεια – Πως θα στέλνουν τα πρόστιμα
γιαπωνεζα
Ιαπωνία: Γάμος με τεχνητή νοημοσύνη μέσω ChatGPT – «Μου έμαθε τι σημαίνει αγάπη»
Μια 32χρονη αντάλλαξε όρκους με ψηφιακό σύντροφο σε τελετή με VR, προκαλώντας συζητήσεις για τα όρια ανθρώπου και AI
Ιαπωνία: Γάμος με τεχνητή νοημοσύνη μέσω ChatGPT – «Μου έμαθε τι σημαίνει αγάπη»