ΕΛΜΕ ΚΙ: Να μη μπει λουκέτο στα δυσπρόσιτα σχολεία
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου, σχετικά με τις εξελίξεις που διαμορφώνονται για τα δυσπρόσιτα σχολεία του Νομού

. Αυτό αφορά τόσο τα εναπομείναντα – επαναχαρακτηρισμένα δυσπρόσιτα της Ιθάκης όσο κι εκείνα που απεντάχθηκαν από το καθεστώς του δυσπρόσιτου, δηλαδή, το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Μεσοβουνίων. Αφορά, ακόμη, και σχολεία της δευτεροβάθμιας που αποχαρακτηρίστηκαν παλιότερα, όπως το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Πάστρας, αλλά και αρκετά δημοτικά. Συγκεκριμένα, λόγω του αποχαρακτηρισμού, σε μια σειρά σχολεία, παρουσιάζεται το φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων αναπληρωτών και υπάρχουν κενά από την αρχή της σχολικής χρονιάς που παραμένουν έως και σήμερα. Διότι, οι εκπαιδευτικοί που είχαν επιλέξει τα δυσπρόσιτα λόγω διπλής μοριοδότησης, ακόμη και «επιχορηγώντας» τη θητεία τους από την τσέπη τους, τώρα, που δεν υπάρχει αυτό το «προνόμιο», απλά προτιμούν να μη μπουν σε αυτή τη βάσανο. Η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με την ψήφιση της απαράδεκτης τροπολογίας για τις προσλήψεις – απολύσεις των αναπληρωτών από την Βουλή, καταργεί την διπλή μοριοδότηση και στα εναπομείναντα δυσπρόσιτα!!! Έτσι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για πολλαπλασιασμό των κενών σε προσωπικό, για καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων.

Είναι, τουλάχιστον, ανέντιμο και πολιτικά ανήθικο το Υπουργείο Παιδείας να προσκαλεί το Σεπτέμβρη τους αναπληρωτές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να δηλώσουν τις δυσπρόσιτες περιοχές με κίνητρο το διπλασιασμό της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας τους και τον Ιανουάριο να έρχεται τροπολογία στη Βουλή, που να τους λέει ότι δεν έχει αντίκρισμα ούτε φέτος, ούτε και τα προηγούμενα χρόνια η θυσία που έκαναν. Αποδεικνύεται ότι ήταν «στημένη» η πρόσφατη παρέμβαση – ερώτηση της κ. Βουλευτού και Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τον «επαναχαρακτηρισμό» ως δυσπρόσιτων των σχολείων των Μεσοβουνίων, αφού με ό,τι εξυφαινόταν σε γνώση της από το Υπουργείο ριχνόταν νέα βόμβα στα θεμέλια αυτών των σχολείων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (μέχρι πρότινος και των ΑΝΕΛ), αποδεικνύεται ιδιαίτερα εφευρετική στην υλοποίηση των κατευθύνσεων ΕΕ – ΟΟΣΑ, με την ηχηρή σιωπή των κομμάτων που ενστερνίζονται την ίδια στρατηγική (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ κλπ.). Ιδιαίτερα τραγική αποδεικνύεται η κατάσταση για Ιθάκη, το νησί από το οποίο ο πρωθυπουργός ανάγγελλε πανηγυρικά «το τέλος των μνημονίων». Κεφαλονιά και Ιθάκη, μένουν με την προπαγάνδα του μεταφορικού ισοδύναμου, την ώρα που ο διαγκωνισμός των εφοπλιστών για τις γραμμές έχει αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος και δεν μπορεί να διασφαλίσει την τακτική – φθηνή - ασφαλή πρόσβαση των εκπαιδευτικών και των νησιωτών. Να μην μιλήσει κανείς για τους όρους ζωής και το κόστος. Αρκεί να ρίξει μια ματιά το τι συμβαίνει με την υποβάθμιση και υποστελέχωση στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, με τη μη λειτουργία της ΜΕΘ στο Νομό, για να κατανοήσει το τι επιδείνωση υπάρχει στην διαμονή μιας οικογένειας. Πόσο μάλλον όταν στους εκπαιδευτικούς είναι συνηθισμένο το φαινόμενο αλλού να υπηρετούν κι αλλού να είναι η οικογένειά τους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα να καταγγείλει τα άθλια κυβερνητικά σχέδια. Οι ρυθμίσεις για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών, που παρουσιάζει σαν προσλήψεις, δένονται με νέα επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Να μην υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση των σχολείων, να μην μπει λουκέτο στα δυσπρόσιτα. Να καλυφθούν, έστω και τώρα, τα κενά που υπάρχουν. Να γίνει δεκτή η κοινή πρόταση των υπηρεσιακών συμβουλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ), για τη μοριοδότηση και τον χαρακτηρισμό των σχολείων, που επηρεάζει τους όρους συγκρότησης των τμημάτων (αριθμό μαθητών κλπ.). Να συνεχίσει να ισχύει η διπλή μοριοδότηση στα δυσπρόσιτα και να μην καταργηθεί εκείνη που με κόπο και ιδρώτα κατέγραψαν όσοι υπηρετήσαν, μέχρι σήμερα, σε αυτά.

4 μόρια στους διορισμούς με ECDL - Πιστοποίηση γνώσεων χειρισμού Η/Υ

σχετικά άρθρα