Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων: Για το νέο σύστημα προσλήψεων
Ανακοίνωση της Ενωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Το ΔΣ της Ένωσης που συνεδρίασε με την αρχή του νέου έτους, 3 Ιανουαρίου 2019, συζήτησε για το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το νέο σύστημα προσλήψεων στην Εκπαίδευση μονίμων και αναπληρωτών.

Το Υπουργείο Παιδείας με το νομοσχέδιο που προωθεί για το νέο σύστημα προσλήψεων στην Εκπαίδευση μονίμων και αναπληρωτών, μοριοδοτεί την προϋπηρεσία μόνο στο 50% της συνολικής βαθμολογίας και με ταβάνι τους 120 μήνες.

Θέτει σε ισότιμη βάση για το διορισμό τις μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις και επιμορφώσεις πέραν του βασικού πτυχίου και απαξιώνει την προϋπηρεσία χρόνων.
Η υπερ-δεκαετής ανυπαρξία μόνιμων διορισμών έχει δημιουργήσει μια μεγάλη δεξαμενή περιφερόμενων κατ’ έτος εκπαιδευτικών που καλύπτουν τα κενά της εκπαίδευσης στις εσχατιές της χώρας, με πολυετή προϋπηρεσία και εκπαιδευτική εμπειρία, ευελπιστώντας στη μελλοντική τους μονιμοποίηση.
Το προτεινόμενο σύστημα προσλήψεων θα συνθλίψει την με κόπο αποκτημένη προϋπηρεσία και θα μετατρέψει τους συναδέλφους σε μονάδες που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την απόκτηση-αγορά προσόντων, μονιμοποιώντας το άγχος και την εργασιακή ανασφάλεια. Ουσιαστικά, η ευθύνη της εργασίας μετατοπίζεται από την Πολιτεία στον κάθε έναν εκπαιδευτικό χωριστά.

Θεωρούμε απαράδεκτα τα νέα όρια συνταξιοδότησης 62 ετών με 40 χρόνια υπηρεσίας, ή 67 ετών για τους εκπαιδευτικούς, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια

-λόγω αδιοριστίας- η ηλικία έχει αυξηθεί δραματικά και το χάσμα γενεών μέσα στην τάξη είναι τεράστιο. Συνεπεία αυτού καθυστερεί η αναγκαία και διαρκής ηλικιακή ανανέωση του εκπαιδευτικού δυναμικού. Διεκδικούμε σταθερά την πλήρη συνταξιοδότησή μας στα 60 με 30 χρόνια υπηρεσίας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα διεκδικούμε:

• Την άμεση πραγματοποίηση μαζικών διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης με μοναδικό κριτήριο την κτήση πτυχίου και την προϋπηρεσία στο ακέραιο.
• Λέμε ΟΧΙ στο προσοντολόγιο και στις λίστες κριτηρίων.
• Ζητάμε κατά προτεραιότητα άμεσους και μαζικούς μόνιμους διορισμούς ΠΕ08 κυρίως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με άνοιγμα οργανικών θέσεων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου που υπηρετεί σε αυτή στελεχώνεται μόνο από αναπληρωτές (πάνω από 90%) καλύπτοντας πάγιες και μόνιμες διδακτικές ανάγκες.
Συμμετέχουμε:
• Στην κοινή σύσκεψη της Ένωσης - Επιμελητήριο – ΑΣΚΤ - Αναπληρωτών
• Στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, που αφορούν στη λήψη αποφάσεων - κινητοποιήσεων υπερασπίζοντας ενεργά τις θέσεις μας.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Η Γραμματέας Η Πρόεδρος
Ν. Παληοκώστα Ζ. Χατζή

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ