Thumbnail
Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής (πρώην) Εκπαιδευτικών ΔΕ σε Διαθεσιμότητα

Τον Ιούλιο του 2013, η κυβέρνηση Σαμαρά, με Υπουργό Παιδείας τον Κ. Αρβανιτόπουλο κατήργησε τους Τομείς: Υγείας - Πρόνοιας , Κομμωτικής - Αισθητικής  και Εφαρμοσμένων Τεχνών από τα ΕΠΑ.Λ. Αποτέλεσμα, περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί Δ.Ε  που δίδασκαν σε αυτούς τους Τομείς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με προοπτική την απόλυση τους.

Τον Ιούνιο του 2015, μετά από σκληρό και συλλογικό αγώνα, η τότε ηγεσία του Υπουργείου επανέφερε τους παραπάνω τομείς στα ΕΠΑ.Λ και τους σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους. 

Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι η αδικία αποκαταστάθηκε. Δυστυχώς  αυτό είναι ανακριβές, γιατί κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητας τους, οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί «έχασαν» το 25% περίπου του εισοδήματός τους και τις αντίστοιχες  ασφαλιστικές εισφορές .

Σήμερα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δηλώνουν ότι: τα Μνημόνια τελείωσαν, υπάρχουν «θηριώδη» πλεονάσματα, εντοπίζουν αρκετά υψηλή  οικονομική ανάπτυξη   και το μόνο  Μνημόνιο που υπογράφουν είναι αυτό της αποκατάστασης των αδικιών που υπέστη ο Ελληνικός λαός .

Αποδεχόμενοι λοιπόν ως ειλικρινείς τις προαναφερόμενες δηλώσεις, οι ΠΡΩΗΝ «διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί» των ΕΠΑ.Λ,  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ , από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να φανούν συνεπείς ως προς τις εξαγγελίες τους . 

Την Τετάρτη 21/11/2018, πραγματοποιήθηκε πλατιά, ανοιχτή συνεδρίαση των πρώην Εκπαιδευτικών σε Διαθεσιμότητα με θέμα την ανάγκη διεκδίκησης της ολοκληρωμένης αποκατάστασης των συνεπειών της διαθεσιμότητας σε συντονισμό με τους συναδέλφους μας από όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα,

Αποφασίσαμε:

1. Τη διεκδίκηση της επιστροφής των χρημάτων που παρακρατήθηκαν κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας και του υπολογισμού του αντίστοιχου ποσού στις συντάξιμες αποδοχές όλων των συναδέλφων που βίωσαν το καθεστώς της διαθεσιμότητας-απόλυσης. 

2. Να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια θα συμβάλει στη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιοποίηση  των αιτημάτων μας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

3. Να προχωρήσουμε σε παραστάσεις στα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομίας την Παρασκευή  30-11-2018  με συντονισμένη, πανελλαδική κινητοποίηση,  με συμμετοχή των συναδέλφων εκπαιδευτικών αλλά και όσων εξ αυτών βίωσαν το καθεστώς της  διαθεσιμότητας.

Ζητάμε να υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε:

Να πραγματοποιηθεί η επιστροφή των παρακρατηθέντων χρημάτων (25% των αποδοχών)  του διαστήματος της διαθεσιμότητας και ο υπολογισμός τους στις συντάξιμες αποδοχές όλων των συναδέλφων, για να λήξει επιτέλους η δια βίου ποινή την οποία εκτίουμε ακόμη και μέχρι τώρα φαίνεται πως είμαστε  καταδικασμένοι να υφιστάμεθα και μετά τη συνταξιοδότηση μας,  δηλαδή μέχρι να πεθάνουμε.

Η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις ακτιβιστικές και συχνά απρόβλεπτες δράσεις που πραγματοποιήσαμε κατά το διάστημα της διαθεσιμότητας και η συλλογική εμπειρία που αποκτήσαμε, είναι οδηγός  μας στην οργάνωση του αγώνα μας για την άρση των επιπτώσεων της διαθεσιμότητας.

Οι ενέργειες στις οποίες προβήκαμε συλλογικά κατά το διάστημα της διαθεσιμότητας, θα φαντάζουν ως "σκηνές ταινίας προσεχώς" για ότι ακολουθήσει.

Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι δεν μας φτάνει η κατανόηση που δείχνουν στα αιτήματα μας ούτε αποδεχόμαστε απαντήσεις του τύπου "Θέλουμε, ΑΛΛΑ δεν μπορούμε", "σας καταλαβαίνουμε, έχετε δίκιο, αλλά πώς να το κάνουμε, δεν είναι εφικτό", "μαζί σας ήμαστε" κλπ. Ούτε εκλογικεύσεις του τύπου "Είναι θέμα του υπουργείου οικονομικών" ή είναι θέμα του οποιουδήποτε ... αρκεί να κερδίζεται χρόνος για την επικοινωνιακή διαχείριση των πρώην διαθεσίμων εκπαιδευτικών. 

Το δούλεμα και το παραμύθιασμα έχει όρια (κατανόηση έδειχνε και ο κ. Αρβανιτόπουλος). Απαιτούμε η εμπειρία της διαθεσιμότητας να μείνει επιτέλους στο παρελθόν της ζωής μας και το παρόν και το μέλλον μας να έχει αξιοπρέπεια και όχι εφιάλτες! 

https://diathesimoiekp.blogspot.com/

               Συντονιστική Επιτροπή (πρώην) Εκπαιδευτικών Δ.Ε. σε Διαθεσιμότητα

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pencil
Εκπαιδευτικοί: «Νέα απόπειρα τρομοκράτησης από το ΥΠΑΙΘΑ αναφορικά με την αξιολόγηση»
«Πρόκειται για ένα έγγραφο απολύτως παράτυπο καθώς η απεργία αποχή είναι νόμιμη συνδικαλιστική δράση»
Εκπαιδευτικοί: «Νέα απόπειρα τρομοκράτησης από το ΥΠΑΙΘΑ αναφορικά με την αξιολόγηση»
peripoliko_56.jpg
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή δύο αδέλφια επειδή πέταξαν 52χρονο από το μπαλκόνι - Ποιος ήταν ο λόγος
35χρονος καβγάδισε με τον πατέρα της 18χρονης που είχε σχέση και τον έριξε από το μπαλκόνι, στη φυλακή 2 αδέλφια
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή δύο αδέλφια επειδή πέταξαν 52χρονο από το μπαλκόνι - Ποιος ήταν ο λόγος