Εκπαίδευση 0

Ζαχαράκη: Οι άξονες του νέου πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση

ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το νέο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία αναμένεται εντός του Ιουλίου

Το περιεχόμενο του νέου πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση αποκάλυψε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη σε εφημερίδα που παραχώρησε στην εφημερίδα Μανιφέστο. 

Η υπουργός εξήγησε ότι στις βασικές παρεμβάσεις αφορούν στην ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής, στου Ψηφιακού Φροντιστηρίου με αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, στη θεσμοθέτηση μόνιμων οργανικών θέσεων κληρικών της Ομογένειας, καθώς και στην ανώτατη εκπαίδευση. 

Όπως επεσήμανε, στόχος των ρυθμίσεων είναι η οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου, σύγχρονου και συμπεριληπτικού δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, με επίκεντρο τις ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της ελληνικής κοινωνίας.

Τι απάντησε η υπουργός

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Το πολυνομοσχέδιο που φέρνετε εντός Ιουλίου αλλάζει ουσιαστικά το σχολείο ή πρόκειται κυρίως για διορθωτικές παρεμβάσεις;», η υπουργός Παιδείας απάντησε:

«Δεν πιστεύω στα νομοσχέδια που κρίνονται από τον αριθμό των άρθρων τους. Πιστεύω στα νομοσχέδια που αφήνουν πραγματικό αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών. Πίσω από τις επιμέρους διατάξεις υπάρχει μία ξεκάθαρη πολιτική επιλογή: μια Παιδεία πιο δίκαιη, πιο συμπεριληπτική, πιο εξωστρεφής και πιο ισχυρή. Για πρώτη φορά θεσμοθετούμε 600 μόνιμες οργανικές θέσεις κληρικών της Ομογένειας, ενισχύοντας τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία και τη Μονή Σινά. Είναι μια έμπρακτη αναγνώριση ότι η γλώσσα, η πίστη, η ιστορία και ο πολιτισμός μας αποτελούν ζωντανό δεσμό με τις ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Με την ίδια φιλοσοφία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Ειδική Αγωγή και στη συμπερίληψη. Θεσμοθετούμε την πιστοποίηση στην ελληνική νοηματική γλώσσα και στη γραφή Braille, δημιουργούμε νέες Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης για άτομα με αναπηρία, ενισχύουμε την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μαθητών και αξιοποιούμε την τεχνολογία ώστε κάθε παιδί να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται για να προχωρήσει.

Παράλληλα, ενισχύουμε μια μεταρρύθμιση που ήδη αποδίδει. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο επεκτείνεται από τη νέα σχολική χρονιά με ζωντανά μαθήματα και για την Α’ και τη Β’ Λυκείου, ενώ εμπλουτίζεται με έναν προσωποποιημένο ψηφιακό βοηθό που αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε κάθε μαθητής να μπορεί να προετοιμάζεται σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες.

Στην ανώτατη εκπαίδευση, αναβαθμίζουμε την ΑΣΠΑΙΤΕ με την ένταξή της στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενισχύοντας το κύρος των σπουδών και των πτυχίων της και κλείνοντας μια εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών.

Το δικό μας όραμα είναι ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που ανοίγει περισσότερους δρόμους για κάθε παιδί, στηρίζει τους εκπαιδευτικούς, ενώνει τον ελληνισμό και δίνει στη χώρα τη δυνατότητα να επενδύσει στο ισχυρότερο κεφάλαιό της: τους ανθρώπους της».

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Εκτός κάδρου η Α' Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ – «Τα παιδιά δεν είναι ακόμη ώριμα»

Πώς έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες την κάλτσα;

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση