Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό έγινε δεκτή η είδηση της απώλειας του Χρήστου Αντωνόπουλου, ενός από τους θεμελιωτές της Χημικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο εκλιπών, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, υπήρξε εμβληματική μορφή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και της χημικής επιστήμης στην Ελλάδα.
Η παρουσία του από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ιδρύματος υπήρξε καθοριστική. Με ακαδημαϊκή κατάρτιση υψηλού επιπέδου από τη Σουηδία, εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών όταν ακόμη βρισκόταν στα πρώτα του βήματα και συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του Τμήματος Χημείας.
Ο Χρήστος Αντωνόπουλος υπηρέτησε με αφοσίωση το Πανεπιστήμιο Πατρών για δεκαετίες, διατελώντας μεταξύ άλλων:
Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας σε τέσσερις διαφορετικές θητείες
Αναπληρωτής Πρόεδρος και
Διευθυντής του Τομέα Οργανικής Χημείας, Βιοχημείας και Φυσικών Προϊόντων
Η συνεισφορά του στην εκπαιδευτική και διοικητική οργάνωση υπήρξε ανεκτίμητη. Με διορατικότητα και αίσθημα δικαιοσύνης, υποστήριξε την ανάπτυξη της Σχολής, ενισχύοντας τόσο την έρευνα όσο και την ποιότητα της διδασκαλίας. Πολλοί από τους φοιτητές και συνεργάτες του συνέχισαν σε κορυφαίες πανεπιστημιακές και επαγγελματικές θέσεις, γεγονός που μαρτυρά τη μακροχρόνια επιρροή του.
Ο καθηγητής Γιάννης Ματσούκας αποχαιρέτησε τον εκλιπόντα με λόγια γεμάτα σεβασμό και ευγνωμοσύνη, σημειώνοντας: "Υπήρξε Δάσκαλος, Καθηγητής και Άνθρωπος. Οι στρατηγικές του επιλογές αποτέλεσαν το υπόβαθρο για τη μελλοντική εξέλιξη του Τμήματος Χημείας ως κόμβου Έρευνας και Καινοτομίας. Ήταν αρωγός σε κάθε προσπάθεια και πάντοτε ενθάρρυνε τους νέους συναδέλφους."
Αντίστοιχα, ο σημερινός Πρόεδρος του Τμήματος, Αχιλλεύς Θεοχάρης, τόνισε: "Η κληρονομιά του Αντωνόπουλου παραμένει ζωντανή μέσα από το έργο του και τους ανθρώπους που εμπνεύστηκε και καθοδήγησε. Η απώλειά του είναι σημαντική για το Τμήμα και για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα."
Πέρα από τις επιστημονικές του κατακτήσεις, ο Χρήστος Αντωνόπουλος ξεχώρισε για την ανθρώπινη ποιότητά του. Οι συνεργάτες του κάνουν λόγο για σεμνότητα, ακεραιότητα, και σταθερή ηθική στάση. Ήταν πρότυπο ακαδημαϊκού ηγέτη, που με την παρουσία και τη στάση του ενέπνευσε εμπιστοσύνη και σεβασμό.
Η πολιτική κηδεία του Χρήστου Αντωνόπουλου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025, στις 12:00 το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο του Α’ Κοιμητηρίου Πατρών. Το τελευταίο αντίο θα πουν συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι, αποτίοντας φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών.
Άφησε πίσω του τα παιδιά του, Αντώνη και Ιωάννα, καθώς και δύο εγγόνια, τον Ανδρέα και τη Σοφία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ