πορεια
Στα χημικά «έπνιξαν» τους εκπαιδευτικούς μόλις έφτασαν έξω από το Μαξίμου.

Με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με στόχο την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

πορεια

Για ακόμη μία φορά χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων ένωσαν τις φωνές τους και διαδήλωσαν της Αθήνας.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τα Προπύλαια, ενώ οι εκπαιδευτικοί σχεδίαζαν να διαδηλώσουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου ώστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των πολιτικών της και να απαιτήσουν λύση.

Ωστόσο, μόλις έφτασαν εκεί ώστε να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό, όπως είχαν ζητήσει, επικράτησε ένταση καθώς οι αστυνομικοί που φυλούσαν το κτίριο τους επιτέθηκαν με χημικά.

Στην κινητοποίηση είχαν καλέσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.) και η ΟΛΜΕ, με τα κεντρικά αιτήματα τις διώξεις, τη στελέχωση με εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και τη διεκδίκηση αύξησης των μισθών τουλάχιστον κατά 20%.

Η κινητοποίηση της 29ης Μαρτίου εκφράζει την έντονη ανησυχία των εκπαιδευτικών για τις συνθήκες εργασίας τους και τις συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών.

πορεια

Σημαντικό στοιχείο των αιτημάτων είναι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ο οποίος είχε καταργηθεί, και η αύξηση των μισθών για την αποκατάσταση της εργασιακής αξίας των εκπαιδευτικών, καθώς και η βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία, που πλήττονται από ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό.

πορεια

Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ήταν μαζική και η ΟΛΜΕ, σε συνεργασία με την ΔΟΕ, δίνουν σαφή μηνύματα στην κυβέρνηση ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και τη δημόσια εκπαίδευση.

Σε ανακοίνωση της, η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι το συλλαλητήριο αποτελεί "σαφές μήνυμα" προς την κυβέρνηση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα επιτρέψουν την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, τονίζοντας την ανάγκη για μία εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών και να προσφέρει ασφάλεια και υγιεινές συνθήκες σε όλους τους χώρους.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, η οποία συντονίζει τις δράσεις της με άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, όπως η ΟΛΜΕ και η ΟΙΕΛΕ, αναφέρει ότι τα προβλήματα στα σχολεία επιδεινώνονται, καθώς η έλλειψη πόρων, οι χαμηλοί μισθοί και οι πειθαρχικές διώξεις σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις εντείνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση. Παράλληλα, η ΔΟΕ καλεί και σε άλλες μελλοντικές κινητοποιήσεις, όπως την πανεργατική απεργία της 9ης Απριλίου, που έχουν προκηρυχθεί από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και τη Γ.Σ.Ε.Ε.

πορεια

Η κινητοποίηση αυτή αναδεικνύει τη σημασία της ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και την ανάγκη για ένα σταθερό, αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερες συνθήκες μάθησης για τους μαθητές και γενικότερα μια εκπαιδευτική διαδικασία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

πορεια

Όπως δείχνουν φωτογραφίες και βίντεο, σημειώθηκαν συμπλοκές των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο με εκπαιδευτικούς. Μάλιστα για ακόμη μια φορά υπήρξε αναίτια επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων προς τους ειρηνικούς διαδηλωτές, ενώ ασκήθηκε βία και έπεσαν χημικά προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τζατζι
"Τζατζίκι": Η ιστορία πίσω από μια λέξη που έγινε σύμβολο της ελληνικής κουζίνας
Το τζατζίκι είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα συνοδευτικά της ελληνικής γαστρονομίας, όμως η λέξη του δεν έχει αποκλειστικά ελληνική ρίζα.
"Τζατζίκι": Η ιστορία πίσω από μια λέξη που έγινε σύμβολο της ελληνικής κουζίνας
Ρολόι - Αλλαγή ώρας
Γιατί η ώρα χωρίζεται σε 60 λεπτά
Ο τρόπος με τον οποίο μετράμε τον χρόνο σήμερα δεν είναι αποτέλεσμα σύγχρονης σκέψης, αλλά μια κληρονομιά που φτάνει χιλιάδες χρόνια πίσω.
Γιατί η ώρα χωρίζεται σε 60 λεπτά