bullying
Μια ταινία μικρού μήκους για το σχολικό εκφοβισμό το 1ο ΓΕΛ Μενεμένη

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στις 6 Μαρτίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Μενεμένης με τη βοήθεια των Συμβούλων Σχολικής Ζωής, Νίκου Μπεκιάρη, χημικού και Δέσποινας Αλεξίου, φιλολόγου επιχείρησαν να αναλύσουν το φαινόμενο του school bullying στο πλαίσιο του δικού τους σχολικού περιβάλλοντος, φτιάχνοντας μια ταινία μικρού μήκους.

Το πρώτο τους βήμα ήταν η σύνταξη και η διανομή ενός ερωτηματολογίου στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους, προκειμένου να διερευνήσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους γύρω από το θέμα.

Κατόπιν, αποφάσισαν να έρθουν σε επικοινωνία με τους ειδικούς. Έτσι, κάλεσαν στο σχολείο τους την κ. Χριστίνα Αθανασιάδου (Καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ στον τομέα της Εξελικτικής και Σχολικής Ψυχολογίας) και τον κ. Θάνο Τουλούπη (Επίκουρο Καθηγητή με αντικείμενο την Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου), οι οποίοι τους επισκέφτηκαν και έδωσαν συνέντευξη στα παιδιά, διαφωτίζοντάς τα με τις επιστημονικές τους γνώσεις πάνω στα ζητήματα των αιτιών αλλά και των τρόπων αντιμετώπισης των φαινομένων σχολικής βίας.
Στο τελευταίο στάδιο, η ομάδα εργασίας εκπόνησε ένα σενάριο, στο οποίο αποτύπωσε τις φάσεις της έρευνας που πραγματοποίησε, ενώ ταυτόχρονα πειραματίστηκε, αντλώντας πραγματικά στιγμιότυπα από τη σχολική ζωή, με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά.

Έτσι, δημιουργήθηκε μια ταινία μικρού μήκους που αποτυπώνει τους προβληματισμούς της σχολικής κοινότητας σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, ενώ παράλληλα θέτει κρίσιμα ερωτήματα για την αντιμετώπισή του. 

Δείτε την ταινία

Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης: 

Φανή Κοκκίνου, Άννα Δαναπάση, Κλεάνθης Τσιαούσης, Άννα Τανασίδου, Μαργαρίτα Τσολακίδου, Εύη Νικολαΐδου, Ερίσα Μέτα, Μαρίνα Μουσολάρι, Κωνσταντίνος Βλάχος, Νίκος Καλαϊτζίδης, Άννα Ξενάκη, Κυριακή Ταραμπατσή, Δημήτρης Τασιόπουλος, Μαρίζα Γκόουλμπορν-Μουσουνίδου, Αντριάννα Καλαϊτσίδου, Βάβουρα Μαρία, Δημήτρης Σωτηριάδης, Γιώργος Καρακαλίδης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκλογές
Ευρωεκλογές: Για ποια Ευρώπη;
Σε λιγότερο από δύο μήνες  διεξάγονται οι ευρωεκλογές και τα επιτελεία των κομμάτων ανεβάζουν στροφές, ανακοινώνουν υποψηφίους  και προετοιμάζονται...
Ευρωεκλογές: Για ποια Ευρώπη;