κελερ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η ζωή της Ελεν Κέλερ, μιας μαχήτριας της ζωής, μιας γυναίκας που έγινε πρότυπο, αποτελεί την εκπαιδευτική πρόταση του εκπαιδευτικού site «Sakidio», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, που τιμάται την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.

Την ιστοσελίδα λειτουργούν δύο Βολιώτες εκπαιδευτικοί, ο Δημήτρης Αίσωπος και η Ευτυχία Πλακαρού, οι οποίοι δημιούργησαν νέο εκπαιδευτικό βίντεο για την Ελεν Κέλερ και ταυτόχρονα προτείνουν φύλλα εργασίας προς αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς στην τάξη, προκειμένου οι μαθητές, να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της αναπηρίας και στα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Η Ελεν Κέλερ είναι η τυφλή και κωφή κοπέλα που έμαθε να επικοινωνεί, που λάτρεψε την ελληνική γλώσσα και τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι η γυναίκα που έμαθε σε όλο τον κόσμο να σέβεται τα άτομα με αναπηρία, το θαύμα του 20ου αιώνα φτιαγμένο από σκοτάδι και σιωπή.

Η Έλεν Κέλερ κατάφερε να ξεπεράσει τις σωματικές δυσκολίες της και να μεγαλουργήσει σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Έγινε παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων.

Κάποτε είπε: «Αφού δεν υπάρχει βασιλικός δρόμος για την κορυφή, χρειάζεται να προχωρώ με δυσκολία το ανηφορικό μονοπάτι. Πολλές φορές γλιστράω προς τα πίσω, πέφτω. Σηκώνομαι, όμως, γρήγορα και τρέχω ενάντια στα εμπόδια.

Συχνά χάνω την διάθεσή μου, αλλά την ξαναβρίσκω και την κρατώ πιο σφικτά. Σέρνομαι τότε προς τα πάνω, κερδίζω κάτι λίγο, αναθαρρώ, αποκτώ πιο πολύ ζήλο, ανεβαίνω ψηλότερα και τότε αρχίζω να βλέπω τον ορίζοντα να πλαταίνει. Κάθε αγώνας που δίνεται είναι μια νίκη».

Η δημιουργία του βίντεο

Για τη ζωή της οι δύο εκπαιδευτικοί δημιούργησαν ένα νέο εκπαιδευτικό βίντεο που μπορεί να μπει σε κάθε σχολική τάξη και να αξιοποιηθεί ως διδακτικό υλικό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

«Το υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί για μαθητές από τη β’ έως τη στ’ τάξη του Δημοτικού αλλά και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Μπορεί να αξιοποιηθεί το video της Κέλερ στον τομέα ψυχική και συναισθηματική υγεία και στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας, μέσω του θετικού παραδείγματος της υπερνίκησης των σωματικών και ψυχικών δυσκολιών της πρωταγωνίστριας και της δημιουργίας συνθηκών ταύτισης.

Επίσης μπορεί να αξιοποιηθεί στη θεματική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη συγκεκριμένη θεματική το παράδειγμα της Ελεν Κέλερ αποτελεί σημαντική αφορμή για την έναρξη συζήτησης πάνω στα θέματα της διαφορετικότητας, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Αίσωπος.

Πηγή: Ταχυδρόμος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Πιερρακάκης
Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Το 2018 ο Γαβρόγλου έφερε ρύθμιση που ήταν εκτός εμβέλειας του άρθρου 16
"Ο Κώστας Γαβρόγλου το 2018, με αναδρομική ισχύ από το 2014, έφερε στη Βουλή την διάταξη του άρθρου 19 σύμφωνα με την οποία " οι τίτλοι σπουδών...
Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Το 2018 ο Γαβρόγλου έφερε ρύθμιση που ήταν εκτός εμβέλειας του άρθρου 16
bullying
Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αύριο στο Σύνταγμα
Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο...
Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αύριο στο Σύνταγμα
amfitheatro-aei-foitites1
ΑΠΘ - ΕΚΠΑ: Να παραμείνει ως προϋπόθεση εγγραφής των αλλοδαπών φοιτητών η πιστοποιημένη γνώση της νέας ελληνικής γλώσσας
«Το πιστοποιητικό γλωσσικής επάρκειας εξάλλου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή σε πανεπιστήμια διεθνώς και χωρίς αυτό δεν καθίσταται...
ΑΠΘ - ΕΚΠΑ: Να παραμείνει ως προϋπόθεση εγγραφής των αλλοδαπών φοιτητών η πιστοποιημένη γνώση της νέας ελληνικής γλώσσας