κελερ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η ζωή της Ελεν Κέλερ, μιας μαχήτριας της ζωής, μιας γυναίκας που έγινε πρότυπο, αποτελεί την εκπαιδευτική πρόταση του εκπαιδευτικού site «Sakidio», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, που τιμάται την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.

Την ιστοσελίδα λειτουργούν δύο Βολιώτες εκπαιδευτικοί, ο Δημήτρης Αίσωπος και η Ευτυχία Πλακαρού, οι οποίοι δημιούργησαν νέο εκπαιδευτικό βίντεο για την Ελεν Κέλερ και ταυτόχρονα προτείνουν φύλλα εργασίας προς αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς στην τάξη, προκειμένου οι μαθητές, να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της αναπηρίας και στα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Η Ελεν Κέλερ είναι η τυφλή και κωφή κοπέλα που έμαθε να επικοινωνεί, που λάτρεψε την ελληνική γλώσσα και τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι η γυναίκα που έμαθε σε όλο τον κόσμο να σέβεται τα άτομα με αναπηρία, το θαύμα του 20ου αιώνα φτιαγμένο από σκοτάδι και σιωπή.

Η Έλεν Κέλερ κατάφερε να ξεπεράσει τις σωματικές δυσκολίες της και να μεγαλουργήσει σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Έγινε παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων.

Κάποτε είπε: «Αφού δεν υπάρχει βασιλικός δρόμος για την κορυφή, χρειάζεται να προχωρώ με δυσκολία το ανηφορικό μονοπάτι. Πολλές φορές γλιστράω προς τα πίσω, πέφτω. Σηκώνομαι, όμως, γρήγορα και τρέχω ενάντια στα εμπόδια.

Συχνά χάνω την διάθεσή μου, αλλά την ξαναβρίσκω και την κρατώ πιο σφικτά. Σέρνομαι τότε προς τα πάνω, κερδίζω κάτι λίγο, αναθαρρώ, αποκτώ πιο πολύ ζήλο, ανεβαίνω ψηλότερα και τότε αρχίζω να βλέπω τον ορίζοντα να πλαταίνει. Κάθε αγώνας που δίνεται είναι μια νίκη».

Η δημιουργία του βίντεο

Για τη ζωή της οι δύο εκπαιδευτικοί δημιούργησαν ένα νέο εκπαιδευτικό βίντεο που μπορεί να μπει σε κάθε σχολική τάξη και να αξιοποιηθεί ως διδακτικό υλικό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

«Το υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί για μαθητές από τη β’ έως τη στ’ τάξη του Δημοτικού αλλά και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Μπορεί να αξιοποιηθεί το video της Κέλερ στον τομέα ψυχική και συναισθηματική υγεία και στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας, μέσω του θετικού παραδείγματος της υπερνίκησης των σωματικών και ψυχικών δυσκολιών της πρωταγωνίστριας και της δημιουργίας συνθηκών ταύτισης.

Επίσης μπορεί να αξιοποιηθεί στη θεματική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη συγκεκριμένη θεματική το παράδειγμα της Ελεν Κέλερ αποτελεί σημαντική αφορμή για την έναρξη συζήτησης πάνω στα θέματα της διαφορετικότητας, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Αίσωπος.

Πηγή: Ταχυδρόμος

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθτητης
Μαθητής 15 ετών διακρίνεται στη NASA: Το ξεχωριστό ταξίδι γνώσης του Βίκτωρα Γιαννικόπουλου
Από τα πρώτα ερεθίσματα για το σύμπαν έως τη συνεργασία με τη NASA, ένας Έλληνας έφηβος ανοίγει δρόμους στη σύγχρονη επιστήμη
Μαθητής 15 ετών διακρίνεται στη NASA: Το ξεχωριστό ταξίδι γνώσης του Βίκτωρα Γιαννικόπουλου
εβελινα
Τρίκαλα: Μαθήτρια κατακτά υποτροφία στις ΗΠΑ και «ανοίγει φτερά» για διεθνείς σπουδές
Η Εβελίνα Αδάμου ξεχώρισε ανάμεσα σε 250 υποψηφίους και θα φοιτήσει στο UWC USA με στόχο μια παγκόσμια εκπαιδευτική εμπειρία
Τρίκαλα: Μαθήτρια κατακτά υποτροφία στις ΗΠΑ και «ανοίγει φτερά» για διεθνείς σπουδές
δημοσκόπηση, εκλογές
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υποχωρεί η Νέα Δημοκρατία, ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό
Απώλειες για το κυβερνών κόμμα, άνοδος της αντιπολίτευσης και έντονη ανησυχία των πολιτών για ακρίβεια και οικονομία
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υποχωρεί η Νέα Δημοκρατία, ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό
μπατιστατου
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νέα θητεία για την Πρύτανη Άννα Κ. Μπατιστάτου
Νέα θητεία για την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια Άννα Κ. Μπατιστάτου, μετά από ομόφωνη εκλογή από το Συμβούλιο Διοίκησης
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νέα θητεία για την Πρύτανη Άννα Κ. Μπατιστάτου