δασκάλα γράφει στον πίνακα
Παραστάσεις διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ σήμερα, Τετάρτη 6/9, 2μμ, ΔΔΕ Δυτ. Θες/νίκης και αύριο, Πέμπτη 7/9, 2μμ, ΔΔΕ Ανατ. Θεσ/κης

Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά στα σχολεία και σε όλες τις δομές εκπαίδευσης, διοικήσεις και «ΠΥΣΔΕ» προχωρούν στις τοποθετήσεις μονίμων και αναπληρωτών χωρίς κριτήρια διαφάνειας και ισότητας για όλους, καταργούν δικαιώματα, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί τους εκπαιδευτικούς να  συμμετέχουν στις παραστάσεις διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σήμερα, Τετάρτη 6/9 στις 2.00 μ.μ. στη Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης και αύριο, Πέμπτη 7/9 στις 2.00 μ.μ. στη Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Τα αριθμητικά στοιχεία των προσλήψεων αναπληρωτών διαψεύδουν την πλειοδοσία  δηλώσεων της κυβέρνησης και των επιτελείων τους για ομαλή έναρξη της χρονιάς.

Ο αριθμός συνολικά των προσλήψεων των αναπληρωτών στις δύο Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλονίκης, καθώς και οι συνολικές προσλήψεις, όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και στην απαίτηση των εκπαιδευτικών σωματείων για λιγότερους μαθητές στην τάξη και υπολογίζονται με πολυάριθμα τμήματα, αλλά οι προσλήψεις υπολείπονται κατά δεκάδες χιλιάδες από το σύνολο των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν πέρσι πανελλαδικά και κατά εκατοντάδες όσων έγιναν στη Θεσσαλονίκη στην Β/θμια.

Την ίδια στιγμή οι Διοικήσεις εκπαίδευσης και τα δύο «ΠΥΣΔΕ» προχωρούν σε τοποθετήσεις παραβιάζοντας εργασιακά δικαιώματα των μονίμων και των αναπληρωτών.

Συγκριτικά στοιχεία πρόσληψης αναπληρωτών στη Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης

 

Γενική παιδεία

 

Ειδική αγωγή

Τ.Ε. – Σ.Μ.Ε.Α.Ε.

Ειδική αγωγή

Παράλληλη

Σύνολο προσλήψεων

 

 

2023

Α΄ φάση

2022

Σύνολο

Προσλή-ψεων

2023

Α΄ φάση

2022

Σύνολο

Προσλή-ψεων

2023

Α΄ φάση

2022

Σύνολο

Προσλή-ψεων

2023

Α΄

φάση

2022

Σύνολο

Προσλή-ψεων

ΔΔΕ Β΄ Θεσ/νίκης

202

389

33

33

65

104

300

526

 

 • Πέρσι οι συνολικές προσλήψεις των αναπληρωτών στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης στη γενική παιδεία και στην ειδική αγωγή ήταν 526 (389 στη γενική παιδεία και  137 στην ειδική αγωγή), ενώ τώρα προσλήφθηκαν 300 αναπληρωτές (202 στη γενική παιδεία και  98 στην ειδική αγωγή). Είναι εκατοντάδες τα κενά που δεν καλύφθηκαν.
 • Τα κενά στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι περισσότερα γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται τα κενά σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Πέρσι προσλήφθηκαν 22 αναπληρωτές στις προσφυγικές δομές, 57 στην Ενισχυτική διδασκαλία, 34 για ΕΠΑΛ/ΜΝΑΕ και 8 σε ειδικότητες του Καλλιτεχνικού σχολείου Αμπελοκήπων. Οι συνολικές προσλήψεις αναπληρωτών σε όλες τις δομές ήταν 647.
 • Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη οι 67 προσλήψεις (20 γενική παιδεία και 47 ειδική αγωγή) δεν επαρκούν να καλύψουν τα εκατοντάδες κενά. Πρόκειται κυριολεκτικά για σφαγή στις προσλήψεις των αναπληρωτών. Πέρσι οι αντίστοιχες προσλήψεις στην πρώτη  φάση ήταν 244.  (169 γενική παιδεία και 75 ειδική αγωγή).
 • Συνολικά στη Θεσσαλονίκη προσλήφθηκαν 367 αναπληρωτές στη Α φάση, λιγότερες κατά 141 σε σχέση με πέρσι όταν οι αντίστοιχες προσλήψεις στην πρώτη φάση ήταν 508.
 • Οι προσλήψεις των αναπληρωτών πανελλαδικά στην Α/θμια και στη Β/θμια είναι 28.353, λιγότερες κατά 3.493 σε σχέση με πέρσι που στην Α φάση είχαν προσληφθεί 31.847.  Τα κενά που δεν καλύφθηκαν είναι χιλιάδες, όταν είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο τα κενά προσεγγίζουν τις 50.000.
 • Οι συνολικές προσλήψεις των αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Α φάση είναι 7.105 (4.898 γενική παιδεία, 1.976 ειδική αγωγή, 192 Μουσικά σχολεία, 39 Σιβιτανίδειο), ενώ πέρσι οι αντίστοιχες προσλήψεις ήταν 8.467 (5.981 γενική παιδεία, 2.200 ειδική αγωγή, 254 Μουσικά σχολεία, 32 Σιβιτανίδειο), λιγότερες κατά 1.362.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι για να καλυφθούν όλες οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών που αυξήθηκαν κατακόρυφα και λόγω της πολύχρονης διάρκειας της τηλεκπαίδευσης και των μαθησιακών ελλείψεων που δημιούργησε, απαιτούνται μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και μέτρα αντισταθμιστικής διδασκαλίας για όλα τα σχολεία. Οι 3.500 περίπου διορισμοί στους οποίους προχώρησε η κυβέρνηση στην Α/θμια και στη Β/θμια δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

Οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών γίνονται χωρίς στοιχειώδη κριτήρια διαφάνειας

Για μια ακόμη χρονιά από το Υπουργείο, τις Διευθύνσεις και τα «ΠΥΣΔΕ», όχι μόνο παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών με τις πολλές φάσεις και τοποθετήσεις με άνισους όρους, αλλά και με τη νέα πρωτοτυπία τοποθετήσεων με αποκλειστική και επιλεκτική διαχείριση των κενών από τις ΔΔΕ και το ίδιο το Υπουργείο που καταργεί τελείως κάθε εργασιακό δικαίωμα των αναπληρωτών. Οι τοποθετήσεις τους συνεχίζουν να γίνονται με  διαβλητό τρόπο: δεν τους δημοσιοποιούν όλα τα κενά, αλλά τους ανακοινώνονται ηλεκτρονικά μέσω ΟΠΣΥΔ και στον κάθε έναν ξεχωριστά και μόνο όσες και οι προσλήψεις, ενώ τα κενά που τους δίνουν αντιστοιχούν στα πιο απομακρυσμένα σχολεία. Στην ειδική αγωγή μειώνουν κατακόρυφα τις ώρες που αντιστοιχούν σε κάθε παιδί, στέλνουν πολλούς συναδέλφους σε πολλά σχολεία με συμψηφισμό των κενών, αντί καλύτερης διαχείρισής τους, και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τις νέες οδηγίες του ΥΠΑΙΘΑ για την παράλληλη στήριξη, οι αναπληρωτές να προσλαμβάνονται όχι με κριτήριο τη κάλυψη των αναγκών κάθε μαθητή ξεχωριστά, αλλά περισσότερων μαθητών. Οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών που έγιναν στο σκοτάδι, με επιλεγμένα κενά και όσα ήταν οι προσλήψεις των αναπληρωτών από τις ΔΔΕ και με αποκλειστική ανακοίνωσή τους στον κάθε αναπληρωτή ξεχωριστά, να μην ισχύσουν και να επαναληφθούν με κοινοποίηση όλων των κενών στους αναπληρωτές.

Διοικήσεις και ΠΥΣΔΕ να σταματήσουν το αλαλούμ στις τοποθετήσεις των μονίμων που λειτουργεί σε βάρος των σχολείων και των μαθητών

Επιβαρυμένο είναι το τοπίο με τις τοποθετήσεις από τις ΔΔΕ Θεσσαλονίκης και στα δύο ΠΥΣΔΕ: Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη γίνονται τοποθετήσεις χωρίς να τηρούνται στοιχειώδη κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας, όλες οι κατηγορίες των τοποθετήσεων (λειτουργικά υπεράριθμοι, εκπαιδευτικοί σε διάθεση, αποσπασμένοι, νεοδιόριστοι) έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ τώρα θα αρχίσουν οι συνεχείς μετακινήσεις τους. Οι τοποθετήσεις για συμπλήρωση ωραρίου γίνονται στα τυφλά, χωρίς δημοσιοποίηση κενών, τα οποία οι συνάδελφοι τα αναζητούν μόνοι τους. Μεγαλείο αυθαιρεσιών! Στην Δυτική Θεσσαλονίκη η διοίκηση μέσα στο καλοκαίρι και πριν ανοίξουν τα σχολεία, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες τοποθετήσεων στην ειδική αγωγή και στα διαπολιτισμικά σχολεία, ενώ προχώρησε σε προσωρινές τοποθετήσεις αποσπασμένων στα τυφλά, χωρίς δημοσιοποίηση των κενών και χωρίς αίτηση των συναδέλφων.  Τις αδιαφανείς τοποθετήσεις επιβεβαιώνουν και τα ίδια τα στοιχεία : από τους 141 αποσπασμένους μόνο τους 68 τους πήγαν στα σχολεία που υπηρέτησαν πέρσι, ενώ 57 τοποθετήθηκαν σε νέα σχολεία γιατί πέρσι εργαζόντουσαν σε άλλους νομούς και τους 26 η Διεύθυνση τους άλλαξε σχολείο.

Νέα ήθη και νέες πρακτικές από τις Διοικήσεις και από τα κομματικά ελεγχόμενα από τη ΔΑΚΕ ΠΥΣΔΕ, όλοι σε εντεταλμένη υπηρεσία νομιμοποίησης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και άμεση παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.  Αρκεί επικοινωνιακά να πειστεί η κοινωνία ότι όλα βαίνουν καλώς  που η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλλει.  

Απαιτούμε – διεκδικούμε

 • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί / μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την  προϋπηρεσία. 20.000 χιλιάδες μόνιμους διορισμούς τώρα στη Β/θμια. Όχι στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
 • Να καλυφθούν όλα τα κενά στη Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών πριν την έναρξη των μαθημάτων και  σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές.
 • Να σταματήσουν οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών μέσω ΟΠΣΥΔ εν κρυπτώ σε προεπιλεγμένα κενά και χωρίς διαφάνεια.
 • Στους αναπληρωτές να δοθούν όλα τα κενά, όπως θα αποτυπωθούν μετά τις τοποθετήσεις των αποσπασμένων και με το δικαίωμα επιλογής χωρίς περιορισμούς.
 • Οι προσωρινές τοποθετήσεις των αποσπασμένων που έγιναν στα τυφλά να μην ισχύσουν. Οι τοποθετήσεις τους να γίνουν  με δημοσιοποίηση όλων των κενών, με αίτηση και με μόρια.
 • Κατάργηση του προσοντολογίου, καμία σκέψη για διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
 • Στους αναπληρωτές ειδικής αγωγής να δοθεί το δικαίωμα της βελτίωσης θέσης με αίτηση των συναδέλφων πριν τη Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών.
 • Να ανακοινωθούν όλα τα κενά για την ειδική αγωγή (τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) με βάση τα σύνολο των αιτημάτων που έχει αιτηθεί το κάθε σχολείο.
 • Όχι στις περικοπές των κενών στην ειδική αγωγή. Να καλυφθούν όλες οι ώρες στους μαθητές.
 • Να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις για νέα Τμήματα Ένταξης στα σχολεία που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.
 • Να λειτουργήσουν τώρα όλες οι εκπαιδευτικές δομές (πρόσφυγες, ενισχυτική, Μ.Ν.Α.Ε., κ.ά.).
 • Να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών ΕΒΠ-ΕΕΠ για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
 • Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές.
 • Μέτρα στήριξης της διαβίωσης των συναδέλφων που τοποθετούνται μακριά από το τόπο τους.
 • Να κοινοποιηθούν όλα τα κενά κάτω από 12 ώρες και οι τοποθετήσεις για συμπλήρωση ωραρίου να γίνουν με αιτήσεις των συναδέλφων.
 • Οι Διοικήσεις να κατοχυρώσουν το δικαίωμα των ενστάσεων σε όλες τις φάσεις των τοποθετήσεων και το δικαίωμα της ακρόασης  από το «ΠΥΣΔΕ» όσων συναδέλφων το επιθυμούν.
 • Να λειτουργήσουν τώρα όλες οι εκπαιδευτικές δομές (πρόσφυγες, ενισχυτική, Μ.Ν.Α.Ε., κ.ά.).
 • Ενισχυτική και πρόσθετη διδασκαλία από την αρχή της χρονιάς σε όλα τα Γυμνάσια, τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ.
 • Να εγκριθούν όλα τα λεγόμενα ολιγομελή σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Γυμνάσια και σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε.
 • 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.

Καλούμε τους αναπληρωτές να γίνουν ενεργά μέλη των ΕΛΜΕ και να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες, τις Γ.Σ. και τις κινητοποιήσεις του κλάδου. Ο αγώνας είναι κοινός για τις διεκδικήσεις του κλάδου, για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων μας, για αυξήσεις στους μισθούς, για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία, για ένα δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, όλη τη γνώση και όλους τους εκπαιδευτικούς!

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις παραστάσεις διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 6/9 στις 2.00 μ.μ. στη Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης και την Πέμπτη 7/9 στις 2.00 μ.μ. στη Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά