Προσχολική αγωγή - Νηπιαγωγεία: Τι εννοεί ο υπουργός Παιδείας όταν μιλάει για άρση της πολυδιάσπασης
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Που εστιάζουν οι προγραμματικές δηλώσεις Πιερρακάκη στο θέμα της προσχολικής αγωγής

«Το όραμα μιας προσχολικής αγωγής μέχρι το 6ο έτος της ηλικίας, αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με έρευνες, η επένδυση στην προσχολική αγωγή είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια κοινωνία σε σχέση με κάθε άλλη εκπαιδευτική βαθμίδα. Στην Ελλάδα συναντάμε μέχρι σήμερα κατακερματισμό αυτών των αρμοδιοτήτων. Η Κυβέρνηση επιλέγει την άρση της πολυδιάσπασης αυτής, υπό το Υπουργείο Παιδείας ώστε να δοθεί στην προσχολική αγωγή ενιαία κατεύθυνση. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος, η αύξηση της συμμετοχής στην προσχολική αγωγή και υπογραμμίζουμε και την έγκαιρη ανίχνευση αναπτυξιακών προκλήσεων στα παιδιά με στόχο την έγκαιρη παρέμβαση».

Τα παραπάνω είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις αναφορικά με την προσχολική αγωγή

Για το θέμα αυτό δέχθηκε ερώτηση σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM. Κοντολογίς, ρωτήθηκε, τι σημαίνει για τα παιδιά, τους γονείς και τους εργαζόμενους ότι η προσχολική αγωγή, βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, φεύγουν από το Υπουργείο Εργασίας και έρχονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Υπουργός ΠΑΙΘΑ απάντησε ως εξής:

“Αυτό που με ρωτάτε είναι αυτό που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Αντιμετωπίζεται η προσχολική αγωγή συνολικά, το Νηπιαγωγείο μαζί με  τους παιδικούς σταθμούς ενιαία το 0 έως 6. Αυτό δεν συνέβαινε εδώ. Αυτή είναι μια θεσμική μεταβολή την οποία έχουμε ανακοινώσει πως θέλουμε να κάνουμε. Στην πράξη αυτό θάχει διαφορές, μια διαφορά θα είναι πως θα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών και υπάρχουν πράγματα στα οποία καλό θα είναι να μην έχουμε επικαλύψεις, δηλαδή τι θέλει κανείς να πετύχει για παράδειγμα  σ ένα παιδικό σταθμό σ ένα μικρό παιδί το οποίο ξεκινάει στα 3 για παράδειγμα. Να μπορέσεις να πιάσεις αναπτυξιακές προκλήσεις, να μπορέσεις να τις ανιχνεύσεις έγκαιρα και να παρέμβεις μ έναν τρόπο που αν η παρέμβαση αυτή γίνει στην κατάλληλη ηλικία μπορεί να έχει τη μέγιστη δυνατή επίδραση. Η προσχολική αγωγή σύμφωνα με όλες τις μελέτες που έχουμε στα χέρια μας είναι ο χρόνος κατά τον οποίο η επένδυση κάθε κράτους πιάνει τα μέγιστα και άρα πρέπει να επενδύσουμε πάρα πολλά στην προσχολική αγωγή”.

Ποιοι θα εμπλακούν  

“Ολοι πρέπει να παίζουν το ρόλο τους. Θέλεις και τον ειδικό για να μπορεί να αντιληφθεί την αναπτυξιακή πρόκληση, θέλεις και τον εκπαιδευτικό και τον νηπιαγωγό που βλέπει το παιδί και ζει μαζί του κάθε μέρα. Ολοι μαζί παίζουν το ρόλο τους”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τάξη
Οκτώ μαθητές ανά εκπαιδευτικό; Η αλήθεια πίσω από έναν αριθμό που λέει λίγα και κρύβει πολλά
Οκτώ μαθητές ανά εκπαιδευτικό; Η στατιστική που κρύβει τις τάξεις των 25 παιδιών στα σχολεία της Ελλάδας
Οκτώ μαθητές ανά εκπαιδευτικό; Η αλήθεια πίσω από έναν αριθμό που λέει λίγα και κρύβει πολλά
dieythyntis_2.jpg
Διεύθυνση εκπαίδευσης καθαίρεσε διευθυντή και μετά του κοινοποίησε παραπομπή σε πειθαρχική διαδικασία
Αντιδράσεις για την παραπομπή του σε πειθαρχικό – Στο επίκεντρο οι πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών - Αναφορά στις δικαστικές αποφάσεις
Διεύθυνση εκπαίδευσης καθαίρεσε διευθυντή και μετά του κοινοποίησε παραπομπή σε πειθαρχική διαδικασία
Νηπιαγωγείο με κάγκελα
«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου
Καταγγελία Συλλόγου Εκπαιδευτικών για εργασιακό εκφοβισμό και παραβίαση δικαιωμάτων σε νηπιαγωγείο του Χαλανδρίου
«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου