Πανεπιστήμιο Πατρών - Pfizer: Συνεργασία για την ανίχνευση ασθενειών από τη φωνή
Πώς θα ανιχνεύονται ασθένειες από τη φωνή - Ξεκινά συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών και της Pfizer

Μία πολλά υποσχόμενη συνεργασία «τρέχει» μεταξύ του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και της  Pfizer.

Η συνεργασία πραγματοποιείται με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στην Θεσσαλονίκη και στόχος της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη νέων μεθόδων που βασίζονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για τη διάγνωση ασθενειών με βάση τη φωνή.

Πρόκειται για μία ερευνητική συνεργασία του Eργαστηρίου IoT-Lab του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και του κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Αντικείμενο αυτής της συνεργασίας είναι να αναπτυχθεί μία εφαρμογή που- μέσω της φωνής και αναπνευστικών ήχων που δειγματοληπτούνται μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων- να μπορεί να εντοπίζει συμπτώματα τα οποία πιθανώς συνδέονται με κάποια ασθένεια.

Πιο αναλυτικά, για τον έγκαιρο και έγκυρο εντοπισμό συμπτωμάτων.

Αυτός ο εντοπισμός γίνεται απομακρυσμένα, άνετα  και με χαμηλό κόστος, χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να μεταβεί σε κάποια δομή υγείας. Πρόκειται για μία εξελισσόμενη έρευνα και στη συνέχεια θα μπορούν να εντοπιστούν συγκεκριμένες ασθένειες.

Πρόκειται για μια εφαρμογή που, όπως μαθαίνουμε, ήδη βρίσκεται σε στάδιο ώριμου πρωτότυπου. Επιτυγχάνει μάλιστα  πολύ μεγάλη ακρίβεια στον εντοπισμό των συμπτωμάτων, με αποδοτικό τρόπο και χαμηλή κατανάλωση πόρων. Επιπλέον δίνεται μεγάλη έμφαση στην ιδιωτικότητα του χρήστη, αφού δεν καταγράφονται συνομιλίες αλλά μόνο δειγματοληπτούνται καταλλήλως ορισμένοι ήχοι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει κανείς την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο, ενώ δεν χρειάζεται κάποια άλλη συσκευή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peripoliko.jpg
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή στη Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από τη δολοφονία
Ο 32χρονος πλησίασε τον νεαρό από πίσω σε γνωστό καφέ της πόλης και τον μαχαίρωσε πολλές φορές ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον φίλο του
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή στη Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από τη δολοφονία
EKPA
Διεθνής διάκριση για το ΕΚΠΑ: Η Google χρηματοδοτεί σύστημα Πολιτικής Προστασίας με AI
Σύστημα Πολιτικής προστασίας με AI που «βλέπει» και προβλέπει - Αν και η αρχική ανάπτυξη του συστήματος πολιτικής προστασίας ΔΡΥΑΔΕΣ πραγματοποιήθηκε...
Διεθνής διάκριση για το ΕΚΠΑ: Η Google χρηματοδοτεί σύστημα Πολιτικής Προστασίας με AI