askt
Χάνεται το εαρινό εξάμηνο για δύο τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών - Το ποσοστό της αμοιβής υποτρόφων που θα χαθεί αντιστοιχεί στα 2/3 της συνολικής αμοιβής, καταγγέλλει ο ΣΕΡΕΤΕ

Μετέωροι βρίσκονται οι ακαδημαϊκοί υπότροφοι, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς το Ίδρυμα τους ανακοίνωσε πως το εαρινό εξάμηνο για δύο τμήματα χάνεται και μαζί έως και τα 2/3 των αμοιβών τους. 

Σε ψήφισμα που προχωρά το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αναφέρεται πως οι καθηγητές με σύμβαση έργου, μέσω ΕΣΠΑ, κινδυνεύουν να χάσουν έως και τα 2/3 της συνολικής αμοιβής που προέβλεπε η αρχική σύμβαση, μετά την απόφαση των τμημάτων, την οποία επικύρωσε και η Σύγκλητος, να χαθεί οριστικά το εαρινό εξάμηνο.
 
Για την ιστορία, κατά τη διάρκεια της κατάληψης της σχολής, από τις 13 Φεβρουαρίου έως 26 Απριλίου, τα τμήματα Εικαστικού και Θεωρίας της Τέχνης, λειτουργούσαν κανονικά. 

Υπενθυμίζεται πως η κατάληψη γινόταν ενάντια με αίτημα την κατάργηση του ΠΔ 85 που εξισώνει τα διπλώματά τους με απολυτήρια Λυκείου.

Καθ' όλη τη διάρκεια των καταλήψεων, 13 ακαδημαϊκοί υπότροφοι με σύμβαση έργου, κάλυπταν τις ανάγκες διδασκαλίας των προαναφερθέντων τμημάτων. Μετά τη λήξη της κατάληψης, και παρόλο που υπήρχε η δυνατότητα να διασωθεί το εαρινό εξάμηνο, οι συνελεύσεις των δύο τμημάτων εισηγήθηκαν την οριστική απώλεια του εαρινού εξαμήνου, εισήγηση την οποία η Σύγκλητος επικύρωσε με απόφαση της 5ης Μαΐου 2023.
 
Αξίζει να σημειωθεί, πως δεν υπήρχε οικονομικό κόστος για εκείνους που έλαβαν την απόφαση. Εν αντιθέσει, όπως αναφέρει το ψήφισμα του ΣΕΡΕΤΕ, για τους καθηγητές της ΑΣΚΤ, η απόφαση αυτή συνεπάγεται με την τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων και εν τέλει την απώλεια του ποσοστού της αμοιβής τους που αντιστοιχεί στο εαρινό εξάμηνο. 

Αποκλείουν τους υποτρόφους από κάθε ι ακαδημαϊκοί υπότροφοι δεν έχουν λόγο στις αποφάσεις 

Αλγεινή εντύπωση, προκαλεί το γεγονός πως οι συμβασιούχοι ακαδημαϊκοί αποκλείονται από το να έχουν λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνουν τα συλλογικά όργανα διοίκησης του ιδρύματος, για αυτούς.  

«Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στις συνελεύσεις των τμημάτων και στην Σύγκλητο για την τύχη του εξαμήνου πάρθηκαν ερήμην των συμβασιούχων, χωρίς να ληφθεί καθόλου υπόψη η κατάσταση που θα διαμορφωνόταν γι’ αυτούς και χωρίς να γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια εξεύρεσης λύσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην καταγγελία τους.

Για να αποφευχθεί αυτή η δραματική κατάσταση πολλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Για παράδειγμα, το εξάμηνο θα μπορούσε να επιμηκυνθεί, να πραγματοποιηθούν αναπληρώσεις μαθημάτων ή να μεταφερθούν τον Σεπτέμβριο.  Ωστόσο, αφού στην συγκεκριμένη περίπτωση για το Ίδρυμα κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον.. "ουτοπικό", μια συμβιβαστική λύση θα αποτελούσε η τροποποίηση ή παράταση της σύμβασης και η διδασκαλία των μαθημάτων το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Σημειώνεται πως αφού το πρόγραμμα είναι ΕΣΠΑ, υποχρεωτικά πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Απεργιακή κινητοποίηση και συνάντηση με τη Σύγκλητο της ΑΣΚΤ

Το Σωματείο έχει προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 15 Ιουνίου, για τα ζητήματα του κλάδου, ενώ έχει παράλληλα προγραμματιστεί συνάντηση με τη Σύγκλητο της ΑΣΚΤ, όπου θα διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα