εκπαιδευτικοι
Τι συμβαίνει με την άδεια ανατροφής των αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών

Άδειες και παροχές μητρότητας για άνδρες και γυναίκες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου (ΙΔΑΧ) ή ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), ρυθμίζονται με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, επεκτείνοντας – κατ’ ουσίαν – προβλέψεις που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για υπαλλήλους με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ – με ή χωρίς οργανική θέση – η μητέρα εργαζόμενη που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (νυν e-ΕΦΚΑ), δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας εννέα μηνών.

Κι αυτό μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, καθώς επίσης και αφού αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνει χρήση ετήσιας κανονικής αδείας, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση της ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της.

Ωστόσο, όπως σωστά ενημερώνει ο αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Ρεθύμνου Γιάννης Παπαδόπουλος, τη συγκεκριμένη άδεια οι μητέρες με συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών/ΕΕΠ/ΕΒΠ δεν δικαιούνται, καθώς αφορά, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα το Υπουργείο Παιδείας, μόνο τον ιδιωτικό τομέα!!!

Τι και αν οι συμβάσεις των αναπληρωτών είναι συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, η συγκεκριμένη παροχή εδώ και χρόνια δε τους χορηγείται.

Παράλληλα δε δικαιούνται ούτε την 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνων των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, αφού δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό του δημοσίου τομέα, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ίδιο εργοδότη!

Ως ξεροκόμματο και μόνο τα τελευταία χρόνια έχει προβλεφθεί άδεια ανατροφής τέκνου για τους αναπληρωτές ίση με 105 ημέρες (3,5 μήνες).

Αποτελούν ουσιαστικά εργαζόμενες “δεύτερης κατηγορίας” που όποτε βολεύει το δημόσιο αναφέρονται ως ΙΔΟΧ και οπότε είναι να παράσχει κάποιο επίδομα του ιδιωτικού τομέα (δώρα, άδεια προστασίας μητρότητας κτλ) χαρακτηρίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι!

 

Το alfavita.gr έλαβε επιστολή από μητέρες-αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ-ΕΒΠ αναφορικά με την αύξηση ης άδειας μητρότητας του ΟΑΕΔ από 6 σε 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα.

Επιστολή για τις μητέρες "δύο ταχυτήτων"

ΜΗΤΕΡΕΣ «ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ»

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με βάση την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την αύξηση της άδειας μητρότητας του ΟΑΕΔ από 6 σε 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα και με βάση το άρθρο 43 και 44 του ν.4997/2022 (ΦΕΚ 219 Α), εμείς οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ-ΕΒΠ, μα πάνω από όλα μητέρες, θα θέλαμε προσωπικά και άμεσα να επιληφθείτε του θέματος που σας παραθέτουμε.

Ζητάμε αύξηση της άδειας ανατροφής που για εμάς είναι μόνο 3 μήνες και 15 μέρες. Ως μητέρες ζητάμε ίσα δικαιώματα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας στην κρίσιμη αυτή πρώτη ηλικία. Όπως ισχύει σε όλο το δημόσιο τομέα και εφόσον εργαζόμαστε και εμείς στο δημόσιο και μάλιστα με τις ίδιες ακριβώς απαιτήσεις, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξισωθούμε και σε αυτό το πλαίσιο. Επιπλέον, το εργασιακό μας καθεστώς είναι το ίδιο στον τρόπο που επιτελούμε το εκπαιδευτικό μας έργο και αφού το Υπουργείο Παιδείας έχει τις ίδιες εργασιακές απαιτήσεις από εμάς, θα πρέπει να μας παρέχει και τα ίδια προνόμια.

Θεωρούμε ότι δεν διαφέρουμε από τις μόνιμες συναδέλφους ως προς την φροντίδα των παιδιών μας και όσο διαιωνίζεται αυτή η άδικη κατάσταση, υιοθετείται ένα καθεστώς ανισότητας, θέτοντας τις μητέρες εκπαιδευτικούς, σε μητέρες «δύο ταχυτήτων».

Σας παρακαλούμε και επικαλούμαστε το γεγονός ότι είστε και εσείς μητέρα, να δείξετε τη δέουσα προσοχή στο κρίσιμο και φλέγον ζήτημα της επέκτασης της άδειας ανατροφής των αναπληρωτών, που απασχολεί χιλιάδες γυναίκες αναπληρώτριες, χωρίς να χάνονται τα αυτονόητα (μόρια, ένσημα, προϋπηρεσία).

Με εκτίμηση,

Οι μητέρες-αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ-ΕΒΠ.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Τηλεφωνική απάτη
Απάτη «μαμούθ» στη Λάρισα: Άρπαξαν 195.000 ευρώ από λογαριασμό επιχειρηματία
«Σήκωσαν» από λογαριασμό επιχειρηματία 195.000 ευρώ - Μετέφεραν χρήματα σε 51 λογαριασμούς με τη μέθοδο «vishing»
Απάτη «μαμούθ» στη Λάρισα: Άρπαξαν 195.000 ευρώ από λογαριασμό επιχειρηματία
xionia_attiki.jpg
Κακοκαιρία – «Στροφή» Καλλιάνου: Εντυπωσιακά θα μπει ο χιονιάς το πρωί της Κυριακής στην Αττική
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έρχεται ισχυρός χιονιάς - Αλλάζει «ρότα» ο Καλλιάνος
Κακοκαιρία – «Στροφή» Καλλιάνου: Εντυπωσιακά θα μπει ο χιονιάς το πρωί της Κυριακής στην Αττική
ουγκαντα
Ουγκάντα: Έπειτα από 102 παιδιά και 578 εγγόνια, ο 68χρονος χωρικός Μούσα είπε "φτάνει πια"
Ο Μούσα Χασάγια Κασέρα έχει τόσο πολλά παιδιά που δεν μπορεί να θυμηθεί τα ονόματα των περισσότερων.
Ουγκάντα: Έπειτα από 102 παιδιά και 578 εγγόνια, ο 68χρονος χωρικός Μούσα είπε "φτάνει πια"