μαθητές
Η μόνη λύση για να καταφέρουν να επιζήσουν είναι να μειώσουν τις διδακτικές ώρες μαθημάτων επιλογής, να δημιουργήσουν τάξεις με περισσότερους μαθητές και βέβαια αναπόφευκτα να απολύσουν προσωπικό.

Γεμάτες σχολικές αίθουσες αλλά αδειανά έδρανα. Σίτιση αλλά όχι δωρεάν. Προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας αλλά δίχως μαθήματα επιλογής. Οδεύουν προς σε αυτή την κατεύθυνση τα σχολεία στην Αγγλία; Πολύ πιθανό!

Όπως μεταδίδει το Deutsche Welle η χρηματοδότηση των κυβερνήσεων στην παιδεία μειώνεται την τελευταία δεκαετία αφήνοντας 9 στα 10 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ουσιαστικά χωρίς χρήματα. Συγκεκριμένα τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών (National Association of Head Teachers NAHT) δείχνουν ότι μέχρι την επόμενη σχολική χρονιά σχεδόν 22.000 αγγλικά σχολεία ( από τα 24.413 που υπάρχουν συνολικά ) θα εμφανίσουν έλλειμμα στα ταμεία τους.

Μαθητές που δεν μπορούν να πληρώσουν για σίτιση στο σχολείο αναγκάζονται να μείνουν νηστικοί. Όπως ξεκαθάρισαν εκπρόσωποι των σχολικών ιδρυμάτων η μόνη λύση για να καταφέρουν να επιζήσουν είναι να μειώσουν τις διδακτικές ώρες μαθημάτων επιλογής, να δημιουργήσουν τάξεις με περισσότερους μαθητές και βέβαια αναπόφευκτα να απολύσουν προσωπικό.

Ένα ακόμα πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι και εκείνο της κατάστασης των σχολικών κτιρίων. Για μια ακόμη φορά 9 στα 10 σχολεία χρειάζονται κάποιου είδους επισκευή. Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επισκευάζει 50 σχολικά κτίρια τον χρόνο με ανθρώπους του κλάδου να το χαρακτηρίζουν σταγόνα στον ωκεανό. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούν 400 χρόνια για να ολοκληρωθούν τα έργα.

Υπενθυμίζεται ότι ο τομέας της εκπαίδευσης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο για το βρετανικό κράτος, καθώς αντιστοιχεί στο 4,5% του ΑΕΠ. Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, του Μπρέξιτ, της πανδημίας και τώρα της πίεσης του κόστους ενέργειας έχει δημιουργηθεί ένα βαθύτερο πρόβλημα: Η κυβέρνηση μπορεί φαινομενικά να επενδύει περισσότερο στην εκπαίδευση, ωστόσο αυτό συμβαίνει επειδή ακριβαίνουν τα πάντα: από το μολύβι και την κιμωλία μέχρι τους μισθούς και τους ενεργειακούς λογαριασμούς.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης έχει αναδειχθεί στη χώρα πολύ πριν την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χάντ, ότι θα πρέπει να κάνει περικοπές ακόμα και στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι πρώτες ανακοινώσεις ήρθαν επί ηγεσίας της Λιζ Τρας. Ωστόσο και ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει αναφερθεί σε δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Η ανακοίνωση του προϋπολογισμού αναμενόταν να γίνει στις 28 Οκτωβρίου, όμως ο νέος πρωθυπουργός αν και κράτησε τον ίδιο υπουργό Οικονομικών, άλλαξε την ημερομηνία της κατάθεσης του οικονομικού σχεδίου για τη 17η Νοεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιο αιγαιου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ξεκινήσουν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια όπως ορίζει η νομοθεσία μοριοδότησης δασκάλνω και καθηγητών έως τις 31 Μαρτίου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών