Αεροδρόμιο Φρανφούρτης
Το ταξίδι μάλιστα θα γινόταν μέσω Τουρκίας!

Ενα απίθανο περιστατικό καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:

Η αμερικανική υπηρεσία τελωνείων και συνόρων παρενέβη και εμπόδισε ταξίδι Ελληνα Πανεπιστημιακού προς τη Βενεζουέλα, το οποίο θα γινόταν μέσω...Τουρκίας!

Δηλαδή οι αμερικανικές αρχές εμφανίζονται να παρεμβαίνουν σε αεροσκάφος άλλης χώρας (Τουρκίας) προκειμένου να μη μεταβεί σε τρίτη χώρα (Βενεζουέλα) Έλληνας πολίτης! Το αδιανόητο αυτό περιστατικό έχει προκαλέσει αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Θεσσαλίας αλλά και γενικότερη. Οι Πανεπιστημιακοί τονίζουν:

«Είναι απαράδεκτο πανεπιστημιακός σε επιστημονική άδεια να μπλοκάρεται χωρίς εξηγήσεις στη μετάβασή του σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Δεν γίνεται οι δυτικές κοινωνίες, και όχι μόνο, στην αναζήτηση περισσότερης ασφάλειας, να οδηγούνται σε αδιάκριτη περιστολή ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εάν συμβαίνει αυτό, τίποτα φωτεινό δεν προμηνύεται για τις κοινωνίες μας» 

Η ανακοίνωση

Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει τη διαμαρτυρία του για το μπλόκο που υπέστη ο μέχρι πρότινος κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τάκης Πολίτης, το Σάββατο 15/10/2022 στη μετάβασή του στο Καράκας μέσω Τουρκίας.

Το ιστορικό: Ο συνάδελφος είναι σε εκπαιδευτική/επιστημονική άδεια και επρόκειτο να μεταβεί το Bolivarian University of Venezuela στο Καράκας, προκειμένου να διεξάγει επιστημονικό και διδακτικό έργο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Τη Δευτέρα το πρωί θα παρουσιαζόταν στο Πανεπιστήμιο στο Καράκας για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο μέσω Τουρκίας με την Turkish Airlines. Με την ίδια αεροπορική εταιρεία, έχοντας στα χέρια του κάρτα επιβίβασης ήδη από την Αθήνα, θα συνέχιζε για Καράκας. Οι υπάλληλοι ευγενικοί πλην όμως του ανακοίνωσαν ότι δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει προς Καράκας γιατί παρενέβη η αμερικανική υπηρεσία τελωνείων και συνόρων (NTVC). Μάλιστα η ακυρωμένη κάρτα επιβίβασης έχει πάνω αυτήν την αιτιολογία. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι αμερικανικές αρχές παρεμβαίνουν σε αεροσκάφος άλλης χώρας (Τουρκίας) προκειμένου να μη μεταβεί σε τρίτη χώρα (Βενεζουέλα) Έλληνας πολίτης.

Ο Τάκης Πολίτης, κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και επί σειρά ετών πρόεδρος του ΕΣΔ-ΠΘ και εκπρόσωπος στην ΕΓ και ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ, ποτέ δεν έκρυψε τις πεποιθήσεις του και τις κοινωνικές του ευαισθησίες. Πάντα όμως με νηφαλιότητα και με μόνο μέσο την πειθώ με σταθερή βάση τη δημοκρατία. Είναι απαράδεκτο πανεπιστημιακός σε επιστημονική άδεια να μπλοκάρεται χωρίς εξηγήσεις στη μετάβασή του σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Δεν γίνεται οι δυτικές κοινωνίες, και όχι μόνο, στην αναζήτηση περισσότερης ασφάλειας, να οδηγούνται σε αδιάκριτη περιστολή ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εάν συμβαίνει αυτό, τίποτα φωτεινό δεν προμηνύεται για τις κοινωνίες μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, στεκόμαστε στο πλευρό του συναδέλφου μας Τάκη Πολίτη και καλούμε την ΠΟΣΔΕΠ και τη διοίκηση του ΠΘ να πάρει θέση και την πολιτεία να διερευνήσει το θέμα άμεσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

aksiologisi.jpg
Ο επιθεωρητής διδάσκει βλακείες
«Τώρα είμαι εκπαιδευτικός που δουλεύω κοντά 20 χρόνια στην εκπαίδευση και δεν επιτρέπω καμία αξιολόγηση να αιωρείται στο κεφάλι μου σαν απειλή, ούτε...
Ο επιθεωρητής διδάσκει βλακείες
Μπιγκ Μπεν Λονδίνο Αγγλία
Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί της Βρετανίας - Απεργιακό κύμα αύριο στη χώρα
Απεργιακό κύμα την Τετάρτη 1/2 στη Βρετανία - Μεγαλειώδης αναμένεται η συμμετοχή των εκπαιδευτικών
Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί της Βρετανίας - Απεργιακό κύμα αύριο στη χώρα