sxoleia_taxi_ekpaideusi
Σχολεία στην Α' και Β΄ Πειραιά απειλούνται με διακοπή ρεύματος - «Κραυγή αγωνίας» από τους Διευθυντές σχολείων

Μόνο δραματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση στα σχολεία του Πειραιά, τα οποία απειλούνται με διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ. Εκπαιδευτικοί και μαθητές βρίσκονται μια ανάσα πριν την άφιξη του χειμώνα, υπό το φόβο της διακοπής ρεύματος που μόνο ομαλή δεν θα κάνει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα σχολεία της χώρας έρχονται αντιμέτωπα με τις τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα τιμολόγια με αποτέλεσμα να οφείλουν πολλούς λογαριασμούς της ενέργειας, όπως ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.   

Ωστόσο τα σχολεία του Πειραιά δέχονται «απειλές» από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, πως αν δεν προβούν στην εξόφληση των προηγούμενων λογαριασμών, η ηλεκτροδότηση θα διακοπεί. 

Η πρόσφατη έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έδωσε οριστική λύση αλλά ένα «μπάλωμα» της κατάστασης που επικρατεί. Το απόθεμα των σχολείων έχει μειωθεί υπερβολικά, σε σημείο που δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης των απολύτως απαραίτητων. 

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, το ταμειακό σχολικό απόθεμα ανέρχεται στα 1000, 1500, 2000 ευρώ μηνιαίως, με κριτήριο το μέγεθος του σχολείου. Για παράδειγμα ένα ΓΕΛ στον Πειραιά που διαθέτει περίπου 1200 ευρώ υπόλοιπο, όταν μόνο η συντήρηση των φωτοτυπικών, μαζί με τα αναλώσιμά τους, απαιτεί περίπου 600 ευρώ μέσα στη χρονιά και μια σοβαρή επισκευή που απαιτεί υδραυλικό μπορεί να ανέλθει σε 200-300 ευρώ.

Τα ποσά της χρηματοδότησης είναι σοκαριστικά χαμηλά, γεγονός που δεν αφήνει περιθώριο για ερωτήσεις στο γιατί  δεν μπορούν να αποπληρωθούν οι λογαριασμοί.

Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για «τραγική κατάσταση», αναφέροντας την πρόθεση της κυβέρνησης να ετοιμάσει κόφτη 10% αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας.

Επισκέψεις ΔΕΔΔΗΕ στα σχολεία για την ενημέρωση χρέους

Τις επισκέψεις συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα σχολεία του Δήμου, επιβεβαιώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά. 

Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, τα συνεργεία πηγαίνουν στα σχολεία που δεν έχουν καταφέρει να εξοφήσουν τους λογαριασμούς τους και ζητούν συναντήσεις με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, όπου "ενημερώνουν" για το χρέος και την πρόθεση  ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα, αν το χρέος δεν αποπληρωθεί!

Οι Διευθυντές των σχολείων βγάζουν «κραυγή αγωνίας» τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν να παγώσουν οι μαθητές τους χειμερινούς μήνες, αλλά ούτε θα αφήσουν τα σχολεία στο έλεος της υποχρηματοδότησης δίχως τα απαραίτητα αγαθά όπως κιμωλίες ή φωτοτυπικό. Πολλώ δε, να αμελήσουν εργασίες συντήρησης στο κτίριο που παιρνούν καθημερινά πολλές ώρες τα παιδιά. 

Μάλιστα για το θέμα αυτό, αναφορά στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης.

Ο Γ. Ραγκούσης μέσω της αναφοράς, καλεί τους υπουργούς να μεριμνήσουν για το σοβαρό πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζει ο Δήμος Πειραιά και που πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλοι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πρότυπα σχολεία, μαθητές, τάξη, σχολείο
Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία: Θέματα και απαντήσεις γραπτής δοκιμασίας
Τα φετινά θέματα και οι απαντήσεις της γραπτής δοκιμασίας για Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία
Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία: Θέματα και απαντήσεις γραπτής δοκιμασίας