Άνοιγμα σχολείων
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Αναγκαία κρίνεται η ασφάλεια της υγείας των παιδιών κατά την επιστροφή τους στα θρανία.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λαμίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες υπό τις οποίες τα παιδιά τους πρόκειται να επιστρέψουν στα σχολεία.

Όπως αναφέρουν, τα χρόνια προβλήματα και οι αδυναμίες τη σχολικής καθαριότητας, τώρα αποτελούν σοβαρή πηγή άγχους, καθώς οι τελευταίες οδηγίες τονίζουν την λήψη ατομικής ευθύνης για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, αμελώντας την αναγκαιότητα συνολικής μέριμνας.

Στόχος οφείλει να είναι η διασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς και η λήψη καίριων μέτρων υγιεινής.

Η ανακοίνωση

"Κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιδήμαρχε Παιδείας,

Οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών για το άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σε όλους τους γονείς σχετικά με τους όρους υγιεινής που αυτά θ’ ανοίξουν. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία δεν φαίνεται να επιλύονται από την κυβέρνηση (έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά, μέσα ατομικής προστασίας, υλικά καθαρισμού, αύξηση των δαπανών κ.α). Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη (κατανάλωση λιγότερης ενέργειας, ατομικά τεστ) αντί να αναλάβει τη δική της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

Ως Ένωση Γονέων απαιτούμε να παρθούν από σας μέσω της ΔΕΠ και των Σχολικών Επιτροπών, τα παρακάτω μέτρα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των
παιδιών μας και των εκπαιδευτικών:

  1. Όλα τα σχολεία να προμηθευτούν έναν μεγάλο αριθμό μασκών μίας χρήσης για τους μαθητές, το εκπαιδευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό ανεξάρτητα από την προαιρετικότητα. Να υπάρχουν μάσκες και γάντια σε επαρκή ποσότητα, ώστε να τα χρησιμοποιούν όσοι και όσες τα ζητάνε. Ειδικότερα για τις καθαρίστριες. να γίνει προμήθεια και να διατεθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, ώστε οι ίδιες να είναι ασφαλείς και η καθαριότητα να γίνεται σωστά.
  2. Όσον αφορά το θέμα των καθαριστριών και τις ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με το νέο διευρυμένο ωράριο των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών έως τις 17.30,από όσα γνωρίζουμε για την καθαριότητα, σύμφωνα με την ανακοίνωση Βορίδη, θα εφαρμόσει την περσινή εξορθολογισμένη μέθοδο και για τη διεύρυνση του Ολοήμερου «δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Τακτικού Προϋπολογισμού». Και ποιος θα σηκώσει τα βάρη που θα προκύψουν; Οι γονείς; Οι εκπαιδευτικοί; Ο Δήμος Λαμίας οπωσδήποτε πρέπει να προσλάβει παραπάνω προσωπικό καθαριότητας για να λειτουργήσει το Διευρυμένο Ολοήμερο και όχι με μπαλώματα οι καθαρίστριες να γίνονται λάστιχο.

    Άρα μπαίνει άμεσα το ζήτημα της μονιμοποίησης όλων των καθαριστριών. Επιπλέον, επειδή το υπάρχον προσωπικό έχει στην πράξη διαπιστωθεί ότι δεν επαρκεί, θα χρειαστεί και πρόσληψη νέων καθαριστριών. Μέχρι να γίνει αυτό, να τροποποιηθούν οι συμβάσεις των καθαριστριών (χωρίς φυσικά να καταπατούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα), ώστε να βρίσκονται στο σχολείο κατά τις ώρες λειτουργίας του και όχι με τη λήξη των μαθημάτων.
     
  3. Όπως γνωρίζετε και όπως γνωρίζουμε οι πάγιες δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων καλύπτονται από τις σχολικές επιτροπές και πάντα με καθυστέρηση. Επομένως με το νέο διευρυμένο ωράριο ζητάμε την άμεση και έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών μονάδων. Οι αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα αλλά και ο διπλασιασμός στις τιμές των αναλώσιμών υλικών προοιωνίζονται ένα πολύ δύσκολο χειμώνα για τα σχολεία μας. Ταυτόχρονα, με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων ως τις 17:30, αυξάνονται σημαντικά τα λειτουργικά τους έξοδα χωρίς καμία αύξηση να έχει προϋπολογιστεί στην κρατική επιχορήγηση, ενώ και οι πενιχρές αυτές δόσεις καθυστερούν να αποδοθούν στους Δήμους και από εκεί στα σχολεία. Τι γίνεται με την Επιτροπή Παιδείας και τις Σχολικές Επιτροπές; Λειτουργούν;; Τα θέματα που προκύπτουν είναι πολύ σοβαρά .
  4. Να αποκατασταθούν άμεσα προβλήματα σε τουαλέτες και να σχεδιάστηκε η ανακατασκευή τους μέσα στο καλοκαίρι ώστε να πληρούν τους κανόνες υγιεινής. Αντίστοιχα να ελεγχθούν και αποκατασταθούν εστίες μόλυνσης σε προαύλια και βοηθητικούς χώρους των σχολείων.

Γνωρίζουμε ότι ΟΛΑ αυτά απαιτούν χρήματα που οι σχολικές επιτροπές δεν διαθέτουν. Γι' αυτό καλούμε εσάς, τη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει έκτακτη γενναία χρηματοδότηση του Δήμου και των αρμόδιων σχολικών επιτροπών από το κεντρικό κράτος. Τα χρήματα που δόθηκαν πρόσφατα σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Τα σχολεία πρέπει να είναι έτοιμα και ικανά να δεχθούν και να προστατεύσουν το σύνολο των μαθητών και του προσωπικού. Δεν μπορεί τα παιδιά μας να εκτίθενται σε κινδύνους ή να γίνονται πειραματόζωα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας με ταυτόχρονη προστασία της υγείας τους.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ ΓΥΡΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ζωή των παιδιών μας είναι στα χέρια μας."

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mykonos
Μύκονος: Τουρίστας άφησε φιλοδώρημα 455 ευρώ σε εργαζόμενη – «Δάκρυσα» λέει εργαζόμενη (Viral)
Ο Αμερικανός τουρίστας που έκανε σερβιτόρα να δακρύσει – «Κοιταζόμαστε στα μάτια και…»
Μύκονος: Τουρίστας άφησε φιλοδώρημα 455 ευρώ σε εργαζόμενη – «Δάκρυσα» λέει εργαζόμενη (Viral)
δασκάλα γράφει στον πίνακα
Διορισμοί και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών 2010 - 2024: 38.000 διορισμοί έναντι 55.000 συνταξιοδοτήσεων
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι έχουν χαθεί χιλιάδες οργανικές θέσεις στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, με την...
Διορισμοί και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών 2010 - 2024: 38.000 διορισμοί έναντι 55.000 συνταξιοδοτήσεων