golearn-engl_970-250
Το ΥΠΑΙΘ ξαναχτυπά για δεύτερη φορά το θεσμό της μαθητείας των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων

Ξαναχτυπά για δεύτερη φορά το ΥΠΑΙΘ το θεσμό της μαθητείας των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), που θεσμοθετήθηκε το 2016 και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2017-18.

Αφού φρόντισε να τον εξασθενίσει σε αριθμό θέσεων και μαθητευομένων   τα τελευταία τρία χρόνια, αργά αργά αλλά σταθερά, το ΥΠΑΙΘ ξηλώνει πλέον και θετικά θεσμικά του χαρακτηριστικά,  προετοιμάζοντας την ιδιωτικοποίησή του.

Είχαμε επισημάνει  την πραγματική στόχευση της κυβέρνησης με την ευκαιρία της ρύθμισης του ν. 4763/20. Με αυτή τη ρύθμιση το ΥΠΑΙΘ είχε ακυρώσει νομοθετικά την οργανική σχέση του «Μεταλυκειακού έτους -Τάξης μαθητείας» με τα ΕΠΑΛ, σχέση που υπήρχε από το ν. 4386/16, αφού τότε το έτος αυτό αποτελούσε τον δεύτερο εκπαιδευτικό τους κύκλο, οργανικά ενταγμένο στη ζωή του σχολείου. Προφανής λόγος, λέγαμε τότε,  ήταν να εξυπηρετηθεί ο μελλοντικός στόχος, να αναλάβουν ιδιώτες το θεσμό της μαθητείας.

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Με το άρθρο 309 του νέου νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια, που δόθηκε για διαβούλευση αυτές τις μέρες, γίνεται ένα ακόμη βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πλέον η λειτουργία του «Μεταλυκειακού έτους -Τάξης μαθητείας» να γίνεται εκτός ωραρίου λειτουργίας των ΕΠΑΛ, με προσωπικό που κυρίως θα είναι αναπληρωτές «αποκλειστικά για τη μαθητεία», που θα λειτουργούν στην πράξη  όμως ως εκπαιδευτές και εκπαιδευτικοί από ολόκληρη την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και όχι μόνο από το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ, με αμοιβή. Δεν θα υπολογίζεται πλέον στο υποχρεωτικό ωράριο εργασίας τους ούτε η διδασκαλία στο εργαστήριο ούτε η εποπτεία στον χώρο εργασίας, όπως σήμερα. Στην πράξη θα μειωθούν και οι θέσεις εργασίας.

Από την άλλη μεριά, θα υπάρχει δυσκολία κάλυψης των τμημάτων με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που θα πρέπει να   ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα για λίγες ώρες (μέχρι 7 ώρες το ανώτερο, που είναι ολόκληρο το εργαστηριακό μάθημα).

Δηλαδή, μετατρέπεται ο θεσμός της μαθητείας σε μια  λειτουργία «τύπου ΙΕΚ», ξεκόβεται τελείως το έτος μαθητείας από τη λειτουργία του σχολείου, απλά θα χρησιμοποιούνται τα Εργαστηριακά Κέντρα.

Προφανώς, δεν έχουν καταλάβει τίποτα εκεί στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης-Κατάρτισης και Διά βίου Μάθησης  για την αξία που έχει στο στέριωμα του θεσμού, στο δέσιμο του σχολείου με την τοπική κοινωνία και οικονομία αλλά τελικά και συνολικά στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οργανική σχέση του Επαγγελματικού Λυκείου με το Μεταλυκειακό έτος της μαθητείας. Ή  μάλλον έχουν το καταλάβει και ξέρουν πολύ καλά τι σχεδιάζουν να πετύχουν.

Είναι σαφές πως το επόμενο βήμα που ετοιμάζουν θα είναι  η ανάθεση και σε ιδιωτικά ΙΕΚ ή ακόμα και σε ιδιωτικά Κέντρα Διά Βίου Μάθησης να «τρέξουν» τον θεσμό. Είναι πολλά τα λεφτά του επόμενου πακέτου ΕΣΠΑ και του πακέτου ανάκαμψης και πρέπει να οδηγηθούν σε ιδιώτες.

Είναι πολλά τα λεφτά Νίκη….

Ελπίζω οι πολιτικές εξελίξεις να βάλουν φρένο σε αυτά τα σχέδια.

*Ο Θέμης Κοτσιφάκης, είναι εκπαιδευτικός και πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

32.000 voucher (μέχρι και 300 ευρώ) για διακοπές: Κάντε από σήμερα αίτηση ΕΔΩ

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

autokinito neoi epivates
Θεσσαλονίκη: Τι έδειξε η νεκροψία για μητέρα και γιο που έπεσαν με το ΙΧ στη θάλασσα
Τι έδειξε η νεκροψία για μητέρα και γιο που έπεσαν με το ΙΧ στη θάλασσα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης - Αναμένονται τοξικολογικές εξετάσεις
Θεσσαλονίκη: Τι έδειξε η νεκροψία για μητέρα και γιο που έπεσαν με το ΙΧ στη θάλασσα