Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η προσπάθεια του ΥΠΑΙΘ να περάσει το ενιαίο ψηφοδέλτιο βρήκε «τοίχο» - Τα συνθήματα των παρατάξεων


Ύστερα από τρία χρόνια αναβολών θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη, 18 Μαΐου, οι φοιτητικές εκλογές, όπως αποφάσισε το διαπαραταξιακό συμβούλιο φοιτητών για την ανάδειξη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων.

Ήταν 11 Απριλίου του 2019 η τελευταία φορά που στήθηκαν κάλπες μέσα στα αμφιθέατρα. Με άλλα λόγια φέτος, τουλάχιστον 1 στους 2 φοιτητές θα πάει στις κάλπες για πρώτη φορά.

Πώς ψηφίζουν οι φοιτητές

Την ευθύνη των εκλογών έχει η εφορευτική επιτροπή σε κάθε σύλλογο. Οι φοιτητές ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Οι κάλπες στους περισσότερους συλλόγους ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα, εκτός από περιπτώσεις που η εφορευτική επιτροπή αποφασίζει διαφορετικά. Τα αποτελέσματα εκδίδονται από τις εφορευτικές επιτροπές των συλλόγων.

Η προσπάθεια του ΥΠΑΙΘ να περάσει το ενιαίο ψηφοδέλτιο βρήκε «τοίχο»

Πέρυσι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είχε προτείνει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και τη διεξαγωγή των εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάτι που δεν προχώρησε. Άλλωστε δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι είχαν ταχθεί εναντίον της πρότασης. Αίνιγμα παραμένει, αν θα καταφέρουν να ολοκληρωθούν κανονικά οι εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), καθότι εδώ και χρόνια οι διαδικασίες ήταν επεισοδιακές. 

Τα συνθήματα των παρατάξεων

Με κεντρικό σύνθημα «Επιστρέφουμε», η ΔΑΠ ΝΔΦΚ φιλοδοξεί να διατηρήσει την πρωτιά της στις εκλογές και αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως στόχος είναι «ένα καλύτερο, αναβαθμισμένο και αληθινά προοδευτικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα επενδύει στην ελευθερία, τον πλουραλισμό, την ασφάλεια και την ανεκτικότητα».

«Μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης και ενίσχυσης του αγώνα για τα δικαιώματά των φοιτητών, που βρίσκονται στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων» ζητά από τους φοιτητές να στείλουν η "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" (ΠΚΣ), που έχει ως πρόταγμα «Μόνοι τους και όλοι μας».

«Να υψώσουμε τοίχος στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας που κάποιοι επιθυμούν», τονίζει η ανακοίνωση της ΠΑΣΠ, η οποία έχει ως σύνθημα «Μαζί, με δημιουργικές πρωτοβουλίες στη γνώση, στο αύριο».

«Ενάντια στο Πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων, των ταξικών φραγμών, της καταστολής» δηλώνει η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ.) με πρόταγμα «Αντεπίθεση τώρα!».

«Ή εμείς ή αυτοί» τα σύνθημα του BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του «να συγκροτήσουμε μέτωπο δημοκρατίας εν όψει των φοιτητικών εκλογών που θα σταθεί ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπονομεύουν τις ζωές μας».

Υπενθυμίζεται, ότι δε θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στις 18 και 19 Μαΐου στα ΑΕΙ.

Τρομοκρατία στο ΑΠΘ λίγο πριν τις εκλογές

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία που προσπαθεί να εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας στις σχολές δεν έμεινε απέξω από αυτές τις εκλογές καθώς το ΥΠΑΙΘ θέλησε να πυροδοτήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας το τελευταίο διάστημα ξεκινώντας την απόπειρά του από το ΑΠΘ.

Οι φοιτητές που αντιδρούν σε αυτή τη μεθόδευση καταγγέλλουν ότι δεν θα γίνει το «χατίρι» του υπουργείου Παιδείας να φοβηθούν οι φοιτητές και τα όργανά τους στο κίνημα. 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αλέξης Τσίπρας και Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού κατά Τσίπρα: «Είναι κοροϊδία, παρουσίασε ως προτάσεις του στοιχεία της ιδρυτικής μας»
«Δεν έχει κάνει τίποτα ως πρωθυπουργός, έρχεται μετά από χρόνια να μας πει ότι εγώ θα τα φροντίσω»
Μαρία Καρυστιανού κατά Τσίπρα: «Είναι κοροϊδία, παρουσίασε ως προτάσεις του στοιχεία της ιδρυτικής μας»
Εμβόλιο για καρκίνο
Ελπίδες από νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου: Εξαφανίστηκαν όγκοι σε ασθενείς
Για «πρωτοφανή» αποτελέσματα κάνουν λόγοι οι γιατροί - Το ενέσιμο φάρμακο amivantamab εξαφάνισε πλήρως τους όγκους
Ελπίδες από νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου: Εξαφανίστηκαν όγκοι σε ασθενείς
Περιπολικό της Αστυνομίας το βράδυ
Ιερά Οδός: Τέσσερις ανήλικοι ξυλοκόπησαν και λήστεψαν 20χρονη στη μέση του δρόμου
Δύο αγόρια και δύο κορίτσια ηλικίας 14 έως 16 ετών οι δράστες – Είχαν συλληφθεί ξανά για ληστεία
Ιερά Οδός: Τέσσερις ανήλικοι ξυλοκόπησαν και λήστεψαν 20χρονη στη μέση του δρόμου
Ανακαίνιση σπιτιού από μάστορα
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω»: Πώς θα πάρετε επιδότηση 36.000 ευρώ για παλιό σπίτι
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω»: Επιδοτήσεις-μαμούθ έως 95% για παλιά σπίτια, πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για τα 36.000 ευρώ
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω»: Πώς θα πάρετε επιδότηση 36.000 ευρώ για παλιό σπίτι