Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λύσουν μαθηματικά προβλήματα υπό πίεση χρόνου, ενώ βρίσκονταν μέσα σε σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Biological Psychiatry

Για πρώτη φορά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tubingen της Γερμανίας μελέτησαν την αντίδραση του εγκεφάλου στο στρες που δημιουργεί η επίλυση ενός δύσκολου μαθηματικού προβλήματος σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Σκοπός της έρευνας του τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας ήταν να προσδιοριστεί το πόσο επιρρεπές είναι ένα άτομο στην αρνητική διάθεση και πόσο αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της ψυχικής ασθένειας.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λύσουν μαθηματικά προβλήματα υπό πίεση χρόνου, ενώ βρίσκονταν μέσα σε σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Biological Psychiatry.

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά τα πήγαν στο μαθηματικό πρόβλημα, οι ερευνητές έλαβαν μόνο αρνητική ανατροφοδότηση. Μια αγχωτική κατάσταση, σε άλλους λιγότερο, σε άλλους περισσότερο, με διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου να αλληλεπιδρούν και να εμφανίζονται προβλήματα στη μεταξύ τους επικοινωνία.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες συσχέτισαν τις απαντήσεις τους με το πόσο αγχωμένοι ή καταθλιπτικοί ήταν οι συμμετέχοντες, με βάση τη θεωρία ότι όσο πιο αρνητική είναι η ιδιοσυγκρασία ενός ατόμου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ψυχικής ασθένειας.

Η αλλοιωμένη επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου έδειξε ότι οι ψυχικές διαταραχές είναι ουσιαστικά ασθένειες του συγκεκριμένου δικτύου, όταν διαταράσσεται η αλληλεπίδραση των νευρικών μονάδων και με τα ευρήματα αυτά ευελπιστούν να αναπτύξουν περισσότερο εξατομικευμένες διαγνώσεις και θεραπείες στο μέλλον.

Θανάσης Κοπάδης

Μαθηματικός - Συγγραφέας

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Κλειστά σχολεία την Τετάρτη στην Αττική (Η ΛΙΣΤΑ)

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

zetta_makri
Μακρή για παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Η ευγνωμοσύνη μας στους Έλληνες εκπαιδευτικούς
Μήνυμα της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττας Μ. Μακρή για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Μακρή για παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Η ευγνωμοσύνη μας στους εκπαιδευτικούς