texnologias xilou kai epiplou
Επαναλειτουργία του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου

Tην επαναλειτουργία του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Καρδίτσα, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου.

Η Ομοσπονδία απέστειλε σχετική επιστολή στα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η Ομοσπονδία μας, υποστηρίζει την επαναλειτουργία του Τμήματος ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα, του οποίου οι πτυχιούχοι στελέχωσαν επιχειρήσεις του κλάδου μας με επιτυχία. Το εν λόγω Τμήμα που λειτούργησε επί 20 χρόνια, βοήθησε τον κλάδο μας και την οικονομία γενικότερα. Έγινε γνωστό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με το σημαντικό έργο που παρήγαγε», σημειώνεται σχετικά.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κυρίες και Κύριοι μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής,

Η ομοσπονδία μας επανειλημμένως έχει επισημάνει την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος εκπαίδευσης, με όλες τις αναγκαίες επιστημονικές και τεχνικές ειδικότητες, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, προκειμένου να μπορούν οι νέοι και οι νέες να σπουδάζουν στα αντικείμενα που επιθυμούν και εν συνεχεία να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και πιστοποίηση μέσα από το πτυχίο τους. Αντιθέτως όμως, παρατηρούμε, μέσω απανωτών νομοθετικών παρεμβάσεων, συστηματικά να προωθείται  η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες.

Εν όψει της συνεδρίασης της Επιτροπής σας, θα θέλαμε να λάβετε υπ’ οψην σας ότι την περίοδο αυτή και παρά τα προβλήματα της πανδημίας, διαπιστώνουμε δυσκολία ανεύρεσης τεχνικού προσωπικού. Η αναγκαιότητα επομένως για επαγγελματικές σχολές στον κλάδο, είναι προφανής διότι όσοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα είναι κατά βάση εμπειροτέχνες, μιας και  για το κλάδο μας δεν προβλέπεται κάποια υποχρέωση επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η γνώση του αντικειμένου και όχι απλώς κάποιες δεξιότητες απαιτούν γνώση του υλικού, των μαθηματικών, της γεωμετρίας, του σχεδίου κλπ.

Ανεξάρτητα εάν ο σημερινός σπουδαστής γίνει μισθωτός η επαγγελματίας πρέπει να έχει επαρκή επαγγελματική μόρφωση. Η ενσωμάτωση της ειδικότητας του Τεχνολόγου Ξύλου – Ξύλινων κατασκευών και Σχεδιαστή Επίπλου μέσα στην ειδικότητα της Δασολογίας με πέντε χρόνια σπουδές, όπως έγινε με το Νόμο Γαβρόγλου, είναι κατά την άποψή μας σε λάθος κατεύθυνση γιατί οι δύο αυτές ειδικότητες έχουν σημαντικές διαφορές και δεν γίνεται να συνυπάρχουν αποτελεσματικά σε μία.

Η Ομοσπονδία μας, υποστηρίζει την επαναλειτουργία του Τμήματος ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα, του οποίου οι πτυχιούχοι στελέχωσαν επιχειρήσεις του κλάδου μας με επιτυχία. Το εν λόγω Τμήμα που λειτούργησε επί 20 χρόνια, βοήθησε τον κλάδο μας και την οικονομία γενικότερα. Έγινε γνωστό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με το σημαντικό έργο που παρήγαγε.

Δεδομένης λοιπόν της απουσίας πτυχιούχων με επαρκή εκπαίδευση στον κλάδο ξύλου-επίπλου, αιτούμαστε από την επιτροπή σας, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επαναλειτουργία, με όρους αναβάθμισης αλλά και την επαρκή χρηματοδότηση, του Τμήματος ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα