ΣΥΝΕΚ: Απαιτούμε ΤΩΡΑ ασφαλή λειτουργία των δομών της Ειδικής Αγωγής στη Δυτική Αθήνα!
Κανένα ουσιαστικό μέτρο όμως δεν ελήφθη για την ασφαλή λειτουργία τους!

Από τις 16 Νοεμβρίου οι μοναδικές σχολικές μονάδες εν λειτουργία είναι τα Ειδικά Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Οι ΣΜΕΑΕ εξαιρέθηκαν της γενικής ρύθμισης για αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Κανένα ουσιαστικό μέτρο όμως δεν ελήφθη για την ασφαλή λειτουργία τους! Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, με τον ιό να θερίζει και τη χώρα να βρίσκεται σε «κατάσταση πολέμου», σύμφωνα με τα λεγόμενα κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, έχουμε τις ΣΜΕΑΕ να λειτουργούν με τα εξής δεδομένα :

 • Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας (το βασικό όπλο μας για την προστασία απ’ τον κορωνοϊό σύμφωνα με τους ειδικούς), κάτι που σαφώς δε γίνεται να επιβληθεί στις ΣΜΕΑΕ όπως συμβαίνει οπουδήποτε αλλού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Το δυναμικό των σχολείων αυτών έχει μειωθεί κατά πολύ λόγω λήψης αδειών ειδικού σκοπού, που προκύπτει φυσικά από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων της  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 • Οι ΣΜΕΑΕ είναι διαδημοτικές δομές και οι μαθητές/τριες μετακινούνται καθημερινά με μεταφορικά μέσα, πούλμαν ή ταξί με αυξημένη πληρότητα.
 • Η διδασκαλία και υποστήριξη των μαθητών/τριών στις ΣΜΕΑΕ απαιτεί εγγύτητα του διδάσκοντα με το παιδί.
 • Η πλειοψηφία του μαθητικού πληθυσμού δεν μπορεί να εφαρμόσει τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης (πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας, καθαριότητα) τόσο εντός της αίθουσας διδασκαλίας όσο και στους κοινόχρηστους χώρους κατά τα διαλείμματα εξαιτίας της χαμηλής νοητικής λειτουργικότητας (αυτισμός, βαριά νοητική υστέρηση, διαταραχές συμπεριφοράς και συνοδά οργανικά προβλήματα).
 • Οι υπηρετούντες στις ΣΜΕΑΕ, Εκπαιδευτικοί, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό όπως και όλος ο μαθητικός πληθυσμός αυτών των σχολείων έχουν αφεθεί στην τύχη τους! Ανοχύρωτοι μπροστά στην απειλή του κορωνοϊού, νιώθουν πως η πολιτεία  όχι μόνο δεν τους προστατεύει αλλά και τους εμπαίζει! Μοναδική μέριμνα απ’ την αρχή της σχολικής χρονιάς μία υφασμάτινη μάσκα και μάλιστα υπερμεγέθης. Καμιά άλλη μέριμνα!

   Θεωρούμε πως η εκπαίδευση και υποστήριξη των μαθητών των ειδικών σχολείων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεκπαίδευσης και η συνέχιση της δια ζώσης διδασκαλίας χαρακτηρίζεται απολύτως αναγκαία. Θεωρούμε όμως και αδιαπραγμάτευτη συνθήκη την προστασία της δημόσιας υγείας!

   Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποτυχημένη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με τις αμέλειες, τον ελλιπή σχεδιασμό και τις επιλογές που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα και ενώ οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούσαν για αυτό που ζούμε σήμερα, οδηγεί την κοινωνία και την οικονομία σε μαρασμό. Στο σημείο που έχουμε φτάσει με χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα ημερησίως, εκατοντάδες διασωληνωμένους συμπολίτες μας και τη δραματική αύξηση των θανάτων, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την κυβέρνηση από την προστασία της δημόσιας υγείας με κάθε μέσο.                                     

   Αυτή την στιγμή τα ειδικά σχολεία έχουν αυξημένες ανάγκες και η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει με κάθε πρόσφορο μέσο αυτά τα σχολεία και να προστατεύσει τα μέλη της σχολικής κοινότητας, εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό, προχωρώντας άμεσα στην ικανοποίηση  αιτημάτων όπως:

 • Διενέργεια δωρεάν τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε τακτική βάση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
 • Μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα.
 • Αύξηση των δρομολογίων για την μετακίνηση των μαθητών και συνακόλουθη αραίωση του μαθητών ανά μεταφορικό μέσο.
 • Προσλήψεις επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου κυρίως λόγω των πολύ σοβαρών κενών αλλά και  της λήψης αδειών ειδικού σκοπού. Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης που βάσει εγκυκλίου της ΓΓ του ΥΠΑΙΘ κ. Γκίκα μετακινήθηκαν υποχρεωτικά στις ΣΜΕΑΕ για να καλύψουν τα όποια κενά προέκυψαν από τις άδειες ειδικού σκοπού θεωρούμε πως επιβάλλεται να είναι δίπλα στους μαθητές τους, στους μαθητές των Τμημάτων Ένταξης στηρίζοντας μέσα στην Πανδημία την ενταξιακή-συμπεριληπτική εκπαίδευση! Για τον λόγο αυτό άλλωστε προσελήφθησαν.
 • Να προσληφθεί επίσης ο απαιτούμενος αριθμός σχολικών νοσηλευτών και όχι να μετακινούνται από σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα, μπαλώνοντας τρύπες.
 • Να εξασφαλιστούν άμεσα όλα τα μέσα προστασίας και το απαραίτητο υγειονομικό υλικό στα σχολεία (μάσκες , γάντια, αντισηπτικά κλπ.)
 • Να εξασφαλιστεί η καθαριότητα και απολύμανση των σχολείων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

   Οι εκπαιδευτικοί και όλο το προσωπικό των Ειδικών Σχολείων θα σταθούν δίπλα στους μαθητές τους, όπως πράττουν καθημερινά! Θεωρούμε ωστόσο, πως η λειτουργία των ειδικών σχολείων, ως έχει, δηλαδή χωρίς λήψη επιπλέον μέτρων, συνιστά εγκληματική αμέλεια εκ μέρους της πολιτείας.

   Καλούμε τους αρμόδιους να προστατέψουν την υγεία των ανθρώπων της ΕΑΕ και να λάβουν ΤΩΡΑ  όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση της ΝΔ και το «επιτελικό κράτος» των «αρίστων» να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τόσων ανθρώπων στα ειδικά σχολεία. Δεν είμαστε αναλώσιμοι!

 

Η Γραμματεία των ΣΥΝΕΚ Δυτικής Αθήνας

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Πότε ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια: Αυτά είναι τα τελευταία σενάρια

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Αθλήτρια ιστιοπλοΐας: Βιασμός με όλο το νόημα. Ήμουν τότε 11
Αθλήτρια ιστιοπλοΐας: Βιασμός με όλο το νόημα. Ήμουν τότε 11
Η αθλήτρια της ιστιοπλοΐας που βιάστηκε στα 11 από προπονητή σπάει τη σιωπή της, μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου - «Βιασμός με όλο το...
Αθλήτρια ιστιοπλοΐας: Βιασμός με όλο το νόημα. Ήμουν τότε 11
Διαδηλώσεις: Καμπανάκι ΕΣΗΕΑ-ΕΦΕ για τον περιορισμό των δημοσιογράφων
Διαδηλώσεις: Καμπανάκι ΕΣΗΕΑ-ΕΦΕ για τον περιορισμό των δημοσιογράφων
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ ζητούν συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με αφορμή τον περιορισμό του έργου των δημοσιογράφων και των...
Διαδηλώσεις: Καμπανάκι ΕΣΗΕΑ-ΕΦΕ για τον περιορισμό των δημοσιογράφων
Νηπιαγωγοί-ΔΟΕ: Όχι στην αύξηση ωραρίου - Κινητοποίηση τη Δευτέρα
Νηπιαγωγοί-ΔΟΕ: Όχι στην αύξηση ωραρίου - Κινητοποίηση τη Δευτέρα
Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας της Δευτέρα προχωρά η ΔΟΕ ενάντια στην «αιφνιδιαστική, αναιτιολόγητη και απαράδεκτη παράταση της αποχώρησης...
Νηπιαγωγοί-ΔΟΕ: Όχι στην αύξηση ωραρίου - Κινητοποίηση τη Δευτέρα