μαθητική κινητοποίηση
Ε.Λ.Μ.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΘΗΒΑΣ «Ο ΠΙΝΔΑΡΟΣ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Από την έναρξη της πανδημίας του covid19 η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικεί από το ΥΠΑΙΘ, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το άνοιγμα και την λειτουργία των σχολείων μας. Δυστυχώς, παρά το χρόνο που είχε στη διάθεσή του το ΥΠΑΙΘ δε μπόρεσε ή δε θέλησε να οργανώσει το άνοιγμα και την επαναλειτουργία των σχολείων με τους απαραίτητους υγειονομικούς όρους και τις αναγκαίες προϋποθέσεις ασφάλειας.

Τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες μερίμνησαν να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του covid19 εξασφαλίζοντας την υγειονομική προστασία των μαθητών με «νέες» αίθουσες, μονά θρανία, αυξημένες προσλήψεις εκπαιδευτικών, δωρεάν παροχή μάσκας και μαζική χρήση διαγνωστικών τεστ, στην Ελλάδα η κατάσταση  μέχρι  σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ο μαθητικός πληθυσμός στοιβάζεται, σε πολλές περιπτώσεις, σε τμήματα των 25 και  άνω ατόμων, καθώς το ΥΠΑΙΘ απέκλισε εξ’ αρχής την πρόταση της επιτροπής των ειδικών για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Αλήθεια, υπάρχουν άδειες και διαθέσιμες σχολικές αίθουσες που παραμένουν ανεκμετάλλευτες; Πόσοι δημόσιοι και δημοτικοί χώροι μπορούν αλλά δεν αξιοποιούνται;    
  • Τη στιγμή που η αύξηση των κρουσμάτων είναι σημαντική, το ΥΠΕΣ (με σχετική εγκύκλιο στις 20/9/2020) περιορίζει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου!
  • Κι ενώ στο μεσοδιάστημα των θερινών μηνών θα περίμενε κανείς τη θωράκιση του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ και προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού αλλά και τη δωρεάν παροχή διαγνωστικών τεστ στο σύνολο των εκπαιδευτικών και των μαθητών, το ΥΠΑΙΘ διακηρύσσει αποκλειστικά την ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, αποποιούμενο των  δικών του πολιτικών  ευθυνών, ενώ η διανομή της «μιας» μάσκας κατέληξε στο γνωστό «φιάσκο»!
  • Δεν έχει εξασφαλιστεί το επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος, επαρκής, συχνός και σωστός καθαρισμός, με βάση τις αυξημένες ανάγκες αλλά και τις ίδιες τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ!

Διεκδικούμε άμεσα:

  • Αναζήτηση και χρήση κατάλληλων χώρων για διδασκαλία, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών σε κάθε σχολική αίθουσα. Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15, μέγιστο ανά τμήμα διδασκαλίας. Πρόσληψη ικανού αριθμού εκπαιδευτικών – αναπληρωτών πλήρους ωραρίου -  για το σκοπό αυτό.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να ικανοποιούνται επαρκώς στην ΠΡΑΞΗ οι οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ!
  • Εξασφάλιση αυξημένης χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μέσα ατομικής προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά) και την κάλυψη των αυξημένων προβλεπόμενων φετινών δαπανών θέρμανσης (ώστε οι αίθουσες διδασκαλίας να αερίζονται και ταυτόχρονα να θερμαίνονται επαρκώς).
  • Διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού. Συστηματική  εποπτεία της υγειονομικής λειτουργίας των σχολείων. 
  • Να μην ανακληθεί καμιά άδεια εκπαιδευτικού που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.
  • Κατάργηση της νομοθετικής διάταξης για τη χρήση κάμερας (on-line αναμετάδοση)  μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Θέλουμε Σχολεία Ανοικτά και Ασφαλή

για μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

       Η πρόεδρος Ε.Λ.Μ.Ε.                                        Ο πρόεδρος ΣΕΠΕ Θήβας

     Μητρατζούλη Παρασκευή                                         Γκέκας Παναγιώτης

Η πρόεδρος ΣΕΠΕ Λιβαδειάς                                  Ο πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

                 Λαζάρου Δήμητρα                                                     Βαζούρας Σπύρος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΒΑΡΚΑ
Ότι έμεινε από Ελλάδα
Και η θάλασσα που δε σώνεται, όσο και να τη ρουφούν τα μάτια των ανθρώπων και δεν καίγεται, όσο και να δροσίζει την κάψα τους.
Ότι έμεινε από Ελλάδα
ΝΗΠΙΟ
Τα νήπια που διανύουν δεκάδες μέτρα για να βγουν διάλλειμα σε προαύλιο άλλου σχολείου!

Ανάστατοι είναι οι γονείς 25 νηπίων και προ νηπίων που καθημερινά πηγαίνουν στο 29ο νηπιαγωγείο της Πάτρας καθώς αναγκάζονται να μετακινούνται με...

Τα νήπια που διανύουν δεκάδες μέτρα για να βγουν διάλλειμα σε προαύλιο άλλου σχολείου!