Καλλιτεχνικά μαθήματα
Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων καταθέτει αίτηση αναστολής της υπουργικής απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας - Όχι στον εξοβελισμό της Τέχνης από τα σχολεία

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων καταθέτει Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49) αίτηση αναστολής της Υπουργικής Απόφασης που εξοβελίζει τα μαθήματα Τέχνης από το Γενικό Λύκειο.

Η ένωση ζητά την στήριξη του κλάδου των εικαστικών αλλά και συνολικά του κόσμου της εκπαίδευσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εμμένει στην πρωτοφανή και οπισθοδρομική της απόφαση για τον εξοβελισμό των μαθημάτων Τέχνης από το Γενικό Λύκειο, παραβλέποντας τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών, ακόμα και αυτών της Γ΄ τάξης που βρίσκονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους και επιθυμούν να πετύχουν σε σχολές της Αρχιτεκτονικές και Καλλιτεχνικές Σχολές.

Παρά την άμεση αντίδραση και καταγγελία όλης της κοινωνίας, των επιστημονικών και ακαδημαϊκών φορέων ενάντια στην απόφαση, το Υπουργείο επέλεξε το δρόμο της κατασκευής ψευδών επιχειρημάτων, προκειμένου να υποστηρίξει μια αντιεπιστημονική, αντιπαιδαγωγική και αντικοινωνική επιλογή του.

Παρότι αναζητήσαμε αρμοδίως την έρευνα που τεκμηρίωσε αυτή την επιλογή, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση, αποδεικνύοντας ότι ήταν μια ξεκάθαρα αβάσιμη μικροπολιτική απόφαση.

Συκοφαντήθηκαν οι συνάδελφοι εικαστικοί εκπαιδευτικοί, λέγοντας ότι το μάθημα γινόταν πλημμελώς, χρέωσαν την απόφαση στους μαθητές επικαλούμενοι ψευδώς το μικρό ποσοστό επιλογής των μαθητών, επικαλέστηκαν συγχρόνως, ψευδώς το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, αναφερόμενοι σε χώρες στις οποίες δεν θεραπεύονται μαθήματα τέχνης στο Γενικό Λύκειο.

Σε όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν, πήραν την απάντηση που άρμοζε.

Οι εικαστικές εργασίες των μαθητών από τα Λύκεια πλημμύρισαν το διαδίκτυο, μαζί με προσωπικές μαρτυρίες και εκκλήσεις τους για επαναφορά των μαθημάτων.

Αποκαλύφθηκε ότι για τον αριθμό των τμημάτων που συστάθηκαν στα μαθήματα επιλογής, ευθύνεται το ίδιο το Υπουργείο που άφησε ακάλυπτα τα κενά, χωρίς τοποθετήσεις εικαστικών εκπαιδευτικών ΠΕ08. Ακόμα και οι αναφορές σε ευρωπαϊκές χώρες αποκαλύφθηκε ότι ήταν κατασκευασμένες, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών, τα μαθήματα τέχνης βρίσκονται στον βασικό κορμό του Γενικού Λυκείου.

Εμείς συνεχίζουμε τον πολύπλευρο αγώνα μας, στο πλευρό όλων των μαθητών μας και των καλλιτεχνικών μαθησιακών τους αναγκών, στο πλευρό των συναδέλφων και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία μας για τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου, που στην πιο κρίσιμη και ουσιαστική φάση της μαθητικής τους ζωής, βρίσκονται μετέωροι, ανάμεσα στις κοινωνικές συνθήκες της πανδημίας και τις αναχρονιστικές αποφάσεις του Υπουργείου, αβοήθητοι ως προς τα μαθήματα του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου.

Ήδη έχουμε καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής και ζητούμε να ακυρωθεί η απόφαση της Υπουργού.

Καλούμε τους συναδέλφους εικαστικούς εκπαιδευτικούς ΠΕ08, αλλά και όλους εκπαιδευτικούς, τα σωματεία και τις επιστημονικές ενώσεις να είναι δίπλα μας, γιατί ο αθέμιτος διωγμός των μαθημάτων τέχνης από την εκπαίδευση, δεν θα σταματήσει εάν δε τον σταματήσουμε με τις διεκδικήσεις μας, όλοι μαζί ενωμένοι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ζητούνται Βιολόγοι, Φυσικοί, Χημικοί με 3ετή εμπειρία σε σχολείο για εξ αποστάσεως επιστημονικό project

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 11/6 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

laxanika
Ποια φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Σύμφωνα με ειδικούς στη διατροφή και την αποθήκευση τροφίμων, υπάρχουν ορισμένα που όχι μόνο δεν ωφελούνται από την ψύξη, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν...
Ποια φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
krema
Η πιο κλασική συνταγή για μπεσαμέλ
Η μπεσαμέλ είναι μία από τις πιο βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως και στη μεσογειακή μαγειρική. Ας δούμε πώς...
Η πιο κλασική συνταγή για μπεσαμέλ
tainia
Οι 10 Κορυφαίες Ταινίες του Netflix
Το Netflix, με τον αστείρευτο κατάλογό του αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή συζητήσεων σχετικά με τις ταινίες που κατακτούν το κοινό παγκοσμίως.
Οι 10 Κορυφαίες Ταινίες του Netflix