ΕΛΜΕ Αττικής: Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ
Κοινή ανακοίνωση των ΕΛΜΕ της Αττικής που παραβρέθηκαν στην παράσταση στον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής την Τρίτη στις 28/7/2020

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 28/7/2020, παρέμβαση στον Περιφερειακό Διευθυντή, στην οποία συμμετείχαν με αποφάσεις των ΔΣ εκπρόσωποι από τις εξής ΕΛΜΕ της Αττικής: Α΄ Δυτικής Αττικής (Θριασίου-Μεγαρίδας-Ειδυλλίας), Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, Β΄ Αθήνας, Γ’ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας και Καλλιθέας - Νέας Σμύρνης – Μοσχάτου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν: μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και μέλος του ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ.

Στη συνάντηση τέθηκαν κυρίως:

  1. Τα προβλήματα του συστήματος εγγραφών και των εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων που έχουν προκύψει και κινδυνεύουν με κλείσιμο, κυρίως σε τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ αφού οι εγγραφές για τα σχολεία αυτά για την λειτουργία των τμημάτων τους έχουν ολοκληρωθεί στις 24 Ιουλίου, όσο και για τα τμήματα και τις ομάδες προσανατολισμού  στα ΓΕΛ.
  2. Τα προβλήματα που δημιουργούνται στα σχολεία και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς απ’ την πρόσληψή τους, για την κάλυψη των κενών των σχολείων, σε διαφορετικές φάσεις και σε βάθος χρόνου που φτάνει ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα.
  3. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων από το Σεπτέμβρη  με το σοβαρό ενδεχόμενο  μεγάλης έξαρσης της πανδημίας του κορωναϊού.

Για το σύστημα των εγγραφών τονίσαμε ότι είναι απαράδεκτο να λειτουργεί με τον ίδιο πολύ προβληματικό τρόπο όλα τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή, να καθορίζει συγκεκριμένο κατώτερο αριθμό για την λειτουργία τμημάτων γενικής παιδείας τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ  και τμημάτων ομάδων προσανατολισμού και κατευθύνσεων στα ΓΕΛ. Επιπρόσθετα, είναι απαράδεκτο οι εγγραφές ειδικά στα ΕΠΑΛ που καθορίζουν τα τμήματα γενικής παιδείας και των τομέων και ειδικοτήτων να ολοκληρώνονται τον Ιούλιο με τα σχολεία κλειστά. Οι ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ πραγματοποιούνται σε ένα πολύ ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο. Επιπλέον τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα στο διαδίκτυο έχουν δημιουργήσει και φέτος πρόσθετα προβλήματα. Τονίσαμε με έμφαση και κατ’ απαίτηση των αποφάσεων του κλάδου στο τελευταίο, το 19ο συνέδριο της ΟΛΜΕ, ότι επιβάλλεται οι εγγραφές να ολοκληρωθούν ως τις 20 Σεπτέμβριου τόσο στα ΕΠΑΛ όσο και στα ΓΕΛ και να αφορούν όλα τα τμήματα χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς. Επιπλέον, επιχείρημα για αυτό προκύπτει από την πραγματοποίηση των επαναληπτικών εξετάσεων των μετεξεταστέων μαθητών τον Σεπτέμβρη. Τονίσαμε την αναγκαιότητα κατάργησης των υπουργικών αποφάσεων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του κλάδου, που καθορίζουν τον κατώτερο αριθμό μαθητών για την λειτουργία των τμημάτων και το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, που καθορίζει η διαδικασία των ηλεκτρονικών εγγραφών.

Επιπλέον αναφερθήκαμε στο πρόβλημα της συγκρότησης των τμημάτων της θετικής κατεύθυνσης στα ΓΕΛ σύμφωνα με την επιλογή του μαθήματος απ’ τους μαθητές που θα καθορίσει τον προσανατολισμό εισαγωγής τους στις διαφορετικές ομάδες σχολών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την λειτουργία όλων των ολιγομελών τμημάτων γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, καθώς και όλων των τμημάτων και των ομάδων προσανατολισμού και κατευθύνσεων στα ΓΕΛ.

Στο δεύτερο θέμα καταθέσαμε για μια ακόμη φορά την επείγουσα αναγκαιότητα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για την πραγματική κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων της Δημόσιας Εκπαίδευσης

Επιπλέον, επιβάλλεται για την άμεση και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών των σχολειών σε εκπαιδευτικό προσωπικό τον Σεπτέμβρη να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις του συνόλου των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε μια φάση τον Σεπτέμβριο.

Θέσαμε το πρόβλημα της πρόσληψης των αναπληρωτών σε πολλές φάσεις μέχρι και μετά τα Χριστούγεννα που δημιουργούν πολλά προβλήματα τόσο στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, όσο και στην πρόσληψη των αναπληρωτών αφού εκπαιδευτικοί με περισσότερα μόρια καλούνται αρχικά να καλύψουν απομακρυσμένα σχολεία και έπειτα εκπαιδευτικοί με λιγότερα  μόρια να προσλαμβάνονται σε αστικά κέντρα. Τονίσαμε ότι επιβάλλεται οι προσλήψεις του συνόλου των αναπληρωτών να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τον Σεπτέμβρη αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών των μονίμων εκπαιδευτικών με πλήρη διαφάνεια και αναρτημένα όλα τα κενά των σχολείων πανελλαδικά.

Τέλος ζητήσαμε να μάθουμε τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πανδημίας του κορωνοϊού στα σχολεία από τον Σεπτέμβρη.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις στα θέματα που του θέσαμε, παρά μόνο για το θέμα της έγκρισης των ολιγομελών τμημάτων που τον αφορά

Ο Περιφερειακός για το θέμα των εγγραφών απάντησε ότι έργο δικό του είναι η έγκριση των ολιγομελών που υπόκεινται στην αρμοδιότητά του. Δεσμεύτηκε ότι αυτό θα το πράξει σύντομα μετά την εισήγηση των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι προτίθεται να υποστηρίξει με πρότασή του προς το Υπουργείο Παιδείας και τα άλλα τμήματα, εφόσον υπάρχει θετική εισήγηση από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Για τις προσλήψεις των αναπληρωτών επεσήμανε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα οι υπηρεσιακές μεταβολές του Σεπτεμβρίου για να γίνουν γρηγορότερα οι προσλήψεις. Συμφώνησε ότι οι προσλήψεις σε διαφορετικές φάσεις δημιουργούν προβλήματα, αλλά αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου

Στο σημείο αυτό επισημάναμε ότι η πρόσφατη τροπολογία που αντικαθιστά σε αυτή τη χρονική στιγμή τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και αναδιοργανώνει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με τα δύο διοικητικά μέλη, εκτός των άλλων, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στην οργάνωση και την ομαλή και διαφανή διεκπεραίωση των υπηρεσιακών μεταβολών του Σεπτεμβρίου.

Για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το Υπουργείο Παιδείας ενόψει της λειτουργίας των σχολείων τον Σεπτέμβρη, ο Περιφερειακός Διευθυντής απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Ενημέρωσε όμως ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας με όλους τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης με θέμα τον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Οι εγγραφές σε όλα τα τμήματα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.
  • Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων πανελλαδικά και με έμφαση στις περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα (νησιωτικές, ορεινές, απομακρυσμένες κλπ).
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!
  • Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Έγκαιρη πρόσληψη του συνόλου των αναπληρωτών μέσα στον Σεπτέμβρη.
  • Αύξηση όλων των κονδυλίων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών αντιμετώπισης έξαρσης της επιδημίας του κορωναϊού στην εκπαίδευση ώστε να καλυφθούν ουσιαστικά όλες οι ανάγκες εκπαίδευσης, υγιεινής, καθαριότητας και ασφάλειας στη λειτουργία  των σχολείων και με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Λόγω των ειδικών συνθηκών από την πανδημία προτείνονται 15 μαθητές ανά τμήμα και 10 στα εργαστήρια.
  • Κανένας μαθητής/τρια έξω από το Δημόσιο Σχολείο!!!

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Κορονοϊός: Παιδίατροι ζητούν συνταγογράφηση του τεστ - Δυσβάσταχτο κόστος για τη μέση ελληνική οικογένεια
Κορονοϊός: Παιδίατροι ζητούν συνταγογράφηση του τεστ - Δυσβάσταχτο κόστος για τη μέση ελληνική οικογένεια
Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας αναφορικά με το αίτημα παιδιάτρων για συνταγογράφηση του τεστ για κορονοϊό, λόγω δυσβάσταχτου κόστους...
Κορονοϊός: Παιδίατροι ζητούν συνταγογράφηση του τεστ - Δυσβάσταχτο κόστος για τη μέση ελληνική οικογένεια
Συντονιστικό Αναπληρωτών: Όλοι στην κινητοποίηση στα Προπύλαια αύριο
Συντονιστικό Αναπληρωτών: Όλοι στην κινητοποίηση στα Προπύλαια αύριο
Μαθητική κινητοποίηση αύριο στα Προπύλαια, στις 12 - Κάλεσμα του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών
Συντονιστικό Αναπληρωτών: Όλοι στην κινητοποίηση στα Προπύλαια αύριο
Κλειστό το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κέρκυρας έξι βδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων
Κλειστό το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κέρκυρας έξι βδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων
Η μεταστέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Κέρκυρας μετατέθηκε χρονικά αρκετές φορές, ενώ έξι βδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων...
Κλειστό το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κέρκυρας έξι βδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων
Α. Γεωργιάδης: Το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο υπεύθυνο για τα κρούσματα
Α. Γεωργιάδης: Το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο υπεύθυνο για τα κρούσματα
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη το αντιφασιστικό συλλαλητήριο έξω από το Εφετείο Αθηνών αποτελεί την αιτία για τα αυξημένα κρούσματα...
Α. Γεωργιάδης: Το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο υπεύθυνο για τα κρούσματα