Ποιος φοβάται τους αριθμούς; Γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν δημοσιοποιεί το ποσοστό των μαθητών που επέστρεψε στα σχολεία;
«Σιγή ασυρμάτου» από το υπουργείο Παιδείας για τον αριθμό των μαθητών που επέστρεψαν στα σχολεία, δέκα ημέρες μετά την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων

Δέκα ημέρες μετά την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων και εν αναμονή της λειτουργίας νηπιαγωγείων, δημοτικών και βρεφονηπιακών σταθμών από την ερχόμενη Δευτέρα, ουδείς γνωρίζει πόσοι μαθητές επέλεξαν τελικά να επιστρέψουν στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Διότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δημοσιοποιήσει, ως όφειλε, τα επίσημα στοιχεία αναφορικά με την συμμετοχή των παιδιών στα μαθήματα. Αντ' αυτού, βγαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση και αναφέρει πως το ποσοστό των απόντων μαθητών από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχει ξεπεράσει το 60%.

Από τότε έχουν περάσει δύο ολόκληρες ημέρες και το υπουργείο Παιδείας δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τα συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτό που γνωρίζουμε, προς το παρόν, είναι πως η πολιτική ηγεσία έχει ζητήσει στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Το 60% των μαθητών έχει επιστρέψει στα σχολεία λέει η Κεραμέως - Στο 60% οι απόντες λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το μοναδικό «επίσημο» στοιχείο ήρθε δια στόματος της υπουργού Νίκης Κεραμέως, η οποία στη συνέντευξη τύπου της περασμένης Δευτέρας ανακοίνωσε πως «τα ποσοστά παρακολούθησης στο γυμνάσιο και στις τάξεις του Λυκείου, πλην της Γ΄ Λυκείου που είναι ένα ιδιαίτερο καθεστώς- κυμαίνονται περίπου μεταξύ 60% - 70%, κατά προσέγγιση».

Η δήλωση αυτή ωστόσο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του alfavita.gr ο Τάκης Κατσαρός, συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον οποίο «τουλάχιστον 400.000 από τους 650.000 μαθητές απουσιάζουν από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας». Αναφέρει επίσης πως πολλοί μαθητές που απουσιάζουν από τα σχολεία είναι αποκομμένοι από κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία, διότι οι καθηγητές βρίσκονται πλέον στις σχολικές αίθουσες και επομένως είναι αδύνατον να συνεχιστεί η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Νέα στοιχεία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νέα σημερινά στοιχεία που προέρχονται από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την Τετάρτη 27 Μαΐου το ποσοστό απουσίας των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση άγγιξε το 61%, καθώς από τους 337.664 μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων απουσίαζαν οι 205.921. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι μαθητές δεν πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο, αλλά εκ περιτροπής ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τάξη που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 παιδιά ανά τμήμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ, το δρόμο «της αποχής» από τα μαθήματα φαίνεται να επέλεξε η πλειοψηφία των μαθητών κυρίως στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, με το ποσοστό να φτάνει στο 76,1% και το 81,6% αντίστοιχα.

Καλύτερη είναι η εικόνα στα Γυμνάσια όπου φαίνεται να επέστρεψε περίπου το 60% των μαθητών, ενώ αίσθηση προκαλεί το ποσοστό των απόντων μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία που φτάνει το 44%. 
 

 

 

 

σχετικά άρθρα

Ν. Κεραμέως: Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Ν. Κεραμέως: Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
«Η αξιολόγηση είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να βελτιωθεί η απόδοση του εκπαιδευτικού συστήματος», τονίζει η υπουργός Παιδείας
Ν. Κεραμέως: Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Η γυάλινη οροφή της εκπαίδευσης
Η γυάλινη οροφή της εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση με βάση το Σύνταγμα είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους τους πολίτες της χώρας. Είναι όμως τελικά έτσι τα πράγματα και ποιοι τελικά...

Η γυάλινη οροφή της εκπαίδευσης