Γράφω αυτή τη στιγμή από τη Μυτιλήνη και ελπίζω η φωνή μας να ακουστεί...
Της Κατερίνας Καλφοπούλου, εκπαιδευτικού στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Μυτιλήνης

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Ενώ η Ελλάδα θρηνεί ήδη το πρώτο της θύμα, φαίνεται πως πολλοί από μας δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της απειλής από τον ιό που αδιακρίτως βάλλει τους ανθρώπους ανά τον πλανήτη. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πανδημίας με απρόβλεπτες διαστάσεις και εξελίξεις. Η άγνοια, η έλλειψη ετοιμότητας, ο φόβος ανάληψης ευθύνης πολλαπλασιάζουν τον ήδη τεράστιο κίνδυνο.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία, στην οικονομία, στην κοινωνία, στο μέλλον όλων μας.

Μοιάζει σαν να έχουμε καταστεί έρμαια ενός κυνικού φαρσέρ που γράφει απίθανα σενάρια για την ανθρωπότητα και οι περισσότεροι από μας τα παρακολουθούμε αποδεχόμενοι την αδυναμία μας να προλάβουμε ή να ανατρέψουμε ή έστω να επηρεάσουμε στοιχειωδώς τις εξελίξεις.

Ωστόσο, σε τούτη τη χαοτική περίοδο, υπάρχουν άνθρωποι που με δική τους πρωτοβουλία, κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να προλάβουν ό,τι είναι δυνατόν!

Αναμεσά τους μια ομάδα ανθρώπων από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης φαίνεται πως επιχειρεί το ακατόρθωτο.

Έχοντας κατανοήσει το τεράστιο πρόβλημα που θα προκύψει, όταν ο κορονοϊός χτυπήσει το camp της Μόριας, τρέχουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις, για το καλό όλων μας.

Με την υποστήριξη και την παρότρυνση της Stand by me Lesvos από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας οργανώνουμε τους ανθρώπους στο camp και παράλληλα ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, έχοντας και πολλούς από τους εκπαιδευόμενους του σχολείου μας στο πλευρό μας.

Χθες, μια ομάδα προσφύγων, νοσηλευτών, γιατρών, μεταφραστών, ενημερώθηκε και ανέλαβε δράση.

2.jpg

Οδηγίες για την πρόληψη μέτρων κατά του κορονοϊού αναπαράχθηκαν διά χειρός από πολλά μέλη της ομάδας.  Αξημέρωτα σήμερα τοιχοκολλήθηκαν  σε όλα τα σημεία του camp, ώστε και όσοι από τους πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση στο internet και δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί από τις σελίδες στο face book (https://www.facebook.com/پناهنده-منابع-اطلاعاتی-کرونا-102542584699981/) που έχουμε δημιουργήσει δέκα μέρες πριν σε αραβικά, φαρσί, γαλλικά, αγγλικά,  να μπορούν με τις χειρόγραφες ανακοινώσεις να ενημερωθούν οι πρόσφυγες, αλλά και σε ελληνικά απευθυνόμενοι στους συμπολίτες μας.

(https://www.facebook.com/Ενημέρωση-για-τον-κορωνοϊό-στη-Λέσβο-103759834584803/)


Πέρα όμως από την πρόληψη, η οποία προϋποθέτει ενημέρωση και γι’ αυτό ακριβώς ως εκπαιδευτικοί προσπαθούμε, υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή της ιατρικής περίθαλψης.

Το πολύ σημαντικό αυτό κομμάτι έχει αναλάβει η ομάδα «Κίτρινος Φροντίδα Υγείας», μια ομάδα εθελοντών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικών σε θέματα υγείας που δραστηριοποιείται στη Λέσβο από το 2015. (Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του  face book https://www.facebook.com/TeamKitrinos/)

Στεκόμαστε μπροστά σε δύο επιλογές: ή να σταυρώσουμε τα χέρια και να περιμένουμε ή να αναλάβουμε δράση. Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Πειραιάς: Γονέας-αρνητής μήνυσε εκπαιδευτικούς για self test και μάσκα

Κρούσματα στα σχολεία: Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ανησυχία των γονιών

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών που μπορείτε να την πάρετε μέσα σε λίγες μέρες ΜΕ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ Ανάγνωση - Ακρόαση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Ελληνικός PISA στα σχολεία – Θα αξιολογεί τους μαθητές στοχεύοντας... στους εκπαιδευτικούς!
Kατά το τρέχον σχολικό έτος το Υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να οργανώσει διαγνωστικά τεστ σε μαθητές της Στ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου, δηλαδή...
Ελληνικός PISA στα σχολεία – Θα αξιολογεί τους μαθητές στοχεύοντας... στους εκπαιδευτικούς!
ΔΙΕΚ, τάξη, μαθητές, σπουδαστές
Α΄και Β΄Λυκείου: Τι αλλάζει στη διδακτέα ύλη, στον τρόπο διδασκαλίας και εξέτασης των μαθημάτων
Οι μαθητές της Α΄και Β΄τάξης του Λυκείου φέτος θα αντιμετωπίσουν την Τράπεζα Θεμάτων. Στα πλαίσια αυτά παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό οδηγό για την...
Α΄και Β΄Λυκείου: Τι αλλάζει στη διδακτέα ύλη, στον τρόπο διδασκαλίας και εξέτασης των μαθημάτων