Γράφω αυτή τη στιγμή από τη Μυτιλήνη και ελπίζω η φωνή μας να ακουστεί...
Της Κατερίνας Καλφοπούλου, εκπαιδευτικού στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Μυτιλήνης

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Ενώ η Ελλάδα θρηνεί ήδη το πρώτο της θύμα, φαίνεται πως πολλοί από μας δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της απειλής από τον ιό που αδιακρίτως βάλλει τους ανθρώπους ανά τον πλανήτη. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πανδημίας με απρόβλεπτες διαστάσεις και εξελίξεις. Η άγνοια, η έλλειψη ετοιμότητας, ο φόβος ανάληψης ευθύνης πολλαπλασιάζουν τον ήδη τεράστιο κίνδυνο.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία, στην οικονομία, στην κοινωνία, στο μέλλον όλων μας.

Μοιάζει σαν να έχουμε καταστεί έρμαια ενός κυνικού φαρσέρ που γράφει απίθανα σενάρια για την ανθρωπότητα και οι περισσότεροι από μας τα παρακολουθούμε αποδεχόμενοι την αδυναμία μας να προλάβουμε ή να ανατρέψουμε ή έστω να επηρεάσουμε στοιχειωδώς τις εξελίξεις.

Ωστόσο, σε τούτη τη χαοτική περίοδο, υπάρχουν άνθρωποι που με δική τους πρωτοβουλία, κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να προλάβουν ό,τι είναι δυνατόν!

Αναμεσά τους μια ομάδα ανθρώπων από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης φαίνεται πως επιχειρεί το ακατόρθωτο.

Έχοντας κατανοήσει το τεράστιο πρόβλημα που θα προκύψει, όταν ο κορονοϊός χτυπήσει το camp της Μόριας, τρέχουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις, για το καλό όλων μας.

Με την υποστήριξη και την παρότρυνση της Stand by me Lesvos από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας οργανώνουμε τους ανθρώπους στο camp και παράλληλα ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, έχοντας και πολλούς από τους εκπαιδευόμενους του σχολείου μας στο πλευρό μας.

Χθες, μια ομάδα προσφύγων, νοσηλευτών, γιατρών, μεταφραστών, ενημερώθηκε και ανέλαβε δράση.

2.jpg

Οδηγίες για την πρόληψη μέτρων κατά του κορονοϊού αναπαράχθηκαν διά χειρός από πολλά μέλη της ομάδας.  Αξημέρωτα σήμερα τοιχοκολλήθηκαν  σε όλα τα σημεία του camp, ώστε και όσοι από τους πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση στο internet και δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί από τις σελίδες στο face book (https://www.facebook.com/پناهنده-منابع-اطلاعاتی-کرونا-102542584699981/) που έχουμε δημιουργήσει δέκα μέρες πριν σε αραβικά, φαρσί, γαλλικά, αγγλικά,  να μπορούν με τις χειρόγραφες ανακοινώσεις να ενημερωθούν οι πρόσφυγες, αλλά και σε ελληνικά απευθυνόμενοι στους συμπολίτες μας.

(https://www.facebook.com/Ενημέρωση-για-τον-κορωνοϊό-στη-Λέσβο-103759834584803/)


Πέρα όμως από την πρόληψη, η οποία προϋποθέτει ενημέρωση και γι’ αυτό ακριβώς ως εκπαιδευτικοί προσπαθούμε, υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή της ιατρικής περίθαλψης.

Το πολύ σημαντικό αυτό κομμάτι έχει αναλάβει η ομάδα «Κίτρινος Φροντίδα Υγείας», μια ομάδα εθελοντών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικών σε θέματα υγείας που δραστηριοποιείται στη Λέσβο από το 2015. (Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του  face book https://www.facebook.com/TeamKitrinos/)

Στεκόμαστε μπροστά σε δύο επιλογές: ή να σταυρώσουμε τα χέρια και να περιμένουμε ή να αναλάβουμε δράση. Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση 170.000 εκπαιδευτικών

Νέο βίντεο από Νέα Σμύρνη που διασύρει την ΕΛ.ΑΣ.: Η στιγμή της επίθεσης σε πολίτη που διαμαρτύρεται 

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
«Όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοϊδης θα ξεσπούν επάνω...
ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή
Μαζική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τον άγριο ξυλοδαρμό νεαρών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή